Pēdējā brīža kandidāts • IR.lv

Pēdējā brīža kandidāts

1
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pēc balsojuma 31. augustā sveic jaunievēlēto valsts vadītāju Alaru Karisu. Foto — Scanpix
Holgers Ronemā, speciāli Ir

Aptaujas liecināja, ka igauņi atbalsta ideju ievēlēt Kersti Kaljulaidu uz otro termiņu prezidentes amatā. Kāpēc parlaments viņas vietā ievēlēja Alaru Karisu?

Pagājušās nedēļas otrdienā, kad Igaunijas parlaments par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja bijušo zinātnieku, augstskolas rektoru un valsts ombudu Alaru Karisu, tika pielikts punkts mēnešiem ilgušām politiskām debatēm, kuras daļa cilvēku sauca par smieklīgu farsu un daži — pat par demokrātijas krīzi. Ne jau tāpēc, ka 63 gadus vecais Kariss būtu slikts kandidāts. Gluži pretēji — viņam Igaunijā ir inteliģenta un līdzsvarota valstsvīra reputācija. Varbūt mazliet pelēcīgs un garlaicīgs, bet pilnīgi noteikti viņš nav nekāds ļaunais personāžs. Viņš nesagādās nekādas apkaunojošas izgāšanās, taču nebūs arī tas, kas spoži mirdzēs, pildot starptautiskus pienākumus, kā to darīja Lennarts Meri, Tomass Hendrikss Ilvess un pat Kersti Kaljulaida.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu