Aizliegtais kongress • IR.lv

Aizliegtais kongress

2
ASV un Kanādas latviešu jaunieši pie ASV vēstniecības Bonnā 1968. gada 1. augustā piketē pret Vispasaules latviešu jaunatnes kongresa aizliegšanu. Apakšā kreisajā stūrī plakāts ar slaveno prezidenta Kenedija teicienu: «Ja tu gribi iepazīt brīvību, dodies uz Berlīni»
Ieva Puķe

500 latviešu emigrācijas jauniešu pirms 50 gadiem Rietumberlīnē gribēja nosvinēt Latvijas Republikas piecdesmitgadi un saprast, kas viņi paši ir. Diemžēl notikumi izvērtās citādi

Ģirts Zēgners, pensionēts ārsts onkologs, latviešu trimdinieku dēls, 1968. gada pavasarī beidza ģimnāziju Vācijā. «Eiropa mutuļoja. Bija plašas demonstrācijas pret pastāvošo iekārtu, studentu nemieri Berlīnē, Parīzē un citur pasaulē. Rietumberlīnē ar diviem šāvieniem galvā smagi ievainoja studentu vadoni Rūdiju Dučki (Rudi Dutschke). Amerikā nošāva Mārtinu Luteru Kingu un Robertu Kenediju, notika demonstrācijas pret Vjetnamas karu,» viņš atceras grāmatā Nyet, Nyet, Soviet! Stāsti par latviešu politiskajām demonstrācijām trimdā. Šo grāmatu Latvieši pasaulē — muzejs un pētniecības centrs atvērs 17. maijā. «Es toreiz biju tādās kā dzīves krustcelēs. Esi nobeidzis vācu ģimnāziju, tev līdz šim draugi vairāk ir vācieši, bet, no otras puses, jūti arī latvisko daļu savā dzīvē. Kuru ceļu es iešu?»

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu