Sigita Čulkstena, farmaceite • IR.lv

Sigita Čulkstena, farmaceite

5
Sigita atzīst, ka ir medicīnas nozares, kurās ar rūpnieciski izgatavotiem medikamentiem vien neiztikt, tādēļ zāļu gatavošana ar rokām ir ļoti svarīga. Foto — Jānis Saliņš, F64

Pirms 15 gadiem, kad Sigita atvēra savu aptieku, zāles gatavoja teju visās aptiekās, taču tagad aptiekas, kurās farmaceiti paši taisa zāles, ir retums

«Samazinājās to aptieku skaits, kuras piederēja farmaceitiem, un aptiekās, par kuru īpašniekiem kļuva komersanti, zāļu gatavošanu kā nerentablu likvidēja,» stāsta Sigita. Farmaceite atzīst, ka ir žēl studentu, kuri pie viņas nāk praksē mācīties, kā gatavot zāles, taču tālākā nākotnē šo prasmi pielietot darbā, visticamāk, neizdosies, jo šāda farmaceita darba forma aptiekās izmirst. Taču neviena otolaringologa un dermatologa prakse bez pagatavotām zālēm pastāvēt nevar. «Šīs ir nozares, kur nav iespējams visu ārstēt tikai ar medikamentiem, kas ražoti rūpnieciskā veidā,» uzsver farmaceite. 

Sigita bieži ieskatās arī savos nu jau 20 gadu vecajos studiju laiku pierakstos, jo zāļu gatavošanas tehnoloģiskie pamatprincipi nav mainījušies. Latvijā šīs farmaceitu zināšanas galvenokārt tiek iegūtas mutvārdu veidā no pieredzējušiem pasniedzējiem, jo nav vienas grāmatas, kas ietvertu visas zāļu gatavošanas tehnikas. Ir radušās jaunas ķīmiskās substances, bet pati gatavošanas tehnoloģija ir ļoti sena. Mūsdienās arī darbojas līdzīgs mehānisms kā senāk – ārsts izraksta recepti, kurā norāda visus zāļu komponentus, un farmaceits saskaņā ar šo recepti zāles izgatavo. 

Dienā Sigita kopā ar citām aptiekas farmaceitēm sajauc 20-30 medikamentu. «Dermatoloģijā tās pārsvarā ir ziedes vai šķidrās zāļu formas. Vislielākais ieguvums ir tas, ka pacientam var piemeklēt ļoti individuālas zāļu devas un sastāvu, īpaši pielāgotu un piemērotu katra cilvēka vajadzībām.» Ja zīdaiņiem ir nepieciešamas sirdszāles, tad tās var izgatavot tikai farmaceits, jo mazulim nepieciešama tikai viena desmitā daļa no tabletes, ko atdalīt nav iespējams. Arī tad, ja konkrētās zāles vairs netiek ražotas, farmaceits var tās izgatavot. Dažkārt krietni atšķiras rūpniecisko un aptiekā uz vietas izgatavoto zāļu cena. Piemēram, rūpnieciski ražotais hlorheksidīna šķīdums maksā piecus latus, taču aptiekā izgatavotais – trīs reizes mazāk. Visas zāles aptiekā gan izgatavot nevar, piemēram, injekciju šķīdumus un tabletes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu