Jānis un Jānis Sokolovi, ārsti • IR.lv

Jānis un Jānis Sokolovi, ārsti

4
Profesors Jānis Sokolovs seniors un Jānis Sokolovs juniors. Mūsdienās ausu, kakla un deguna ārsti strādā ar sarežģītiem spoguļiem, kas atgādina mazu rentgena aparātu. Foto — Gatis Gierts, F64
Anda Burve-Rozīte

Man bija sapnis, lai viņš kļūtu par ārstu, – sirsnīgi raudzīdamies uz dēlu, topošo ausu, kakla un deguna ārstu jeb otorinolaringologu Jāni Sokolovu, saka Jānis Sokolovs seniors

Tik daudz grāmatu par ausu, kakla un deguna slimībām kā Sokolovam junioram mājās ir reti kuram jaunajam ārstam. Jau sākot studēt medicīnu, jaunais Sokolovs bijis pārliecināts, ka vēlas iet tēva pēdās. «No vienas puses, grūti, jo visi no tevis gaida augstākos rezultātus. No otras puses, ārsta ideāls ir tepat blakus. Ir, uz ko teikties, kam pajautāt padomu.» 

Vēl viens gads rezidentūrā, un būs jāizlemj: kļūt par bērnu ārstu, vai tomēr ārstēt pieaugušo ausis, kaklus, degunus. «Ar bērniem jau forši,» atzīstas jaunais ārsts. Īpaši Sokolovs juniors varētu patikt pusaudžiem – vēl pirms dažiem gadiem viņš spēlēja ģitāru Andra Kiviča grupā The Scars. Pa dienu mācības, vakarā – skatuve. «Kādu laiku jau tas vilkās,» pasmaida jaunais dakteris. Teorētiski varēja gadīties, ka paciente, kurai no rīta deviņos viņš skatās ausī, iepriekšējā vakarā lēkājusi viņa koncertā. 

Kad bija jāizvēlas – rezidentūra vai mūzika, Jānis Sokolovs juniors, daudz nedomādams, pārdeva ģitāras un pilnībā pievērsās medicīnai. «Loru» darbs ikdienā ir smalks kā juvelierim, jo orgāni, kas jāskata un jāoperē, ir sīki – gluži kā gredzena actiņa. Abiem Sokoloviem ir lielas, vīrišķīgas plaukstas. Taču, cik veiklas un precīzas ir to kustības! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu