Mani nevar apmānīt • IR.lv

Mani nevar apmānīt

2
Anita Brauna

Jāni Maizīti vairs nemēģina ietekmēt tā, kā to darīja pirmajā pilnvaru termiņā. Pie pusdienu galda viņš atzīstas, ka uz procesiem Latvijā raugās ar optimismu

Jānis Maizītis parasti pusdieno Ģenerālprokuratūras ēdnīcā. Šoreiz viņš piekrīt sarunai restorānā Neiburgs, taču tikko ienācis, uzreiz stingri paziņo, ka pusdienu rēķinu maksās pats. Tikšanās kafejnīcā dažiem prokuroriem ir maksājusi kritisku publikāciju virteni Lembergam draudzīgajā presē, tāpēc Maizītis vēlas nodrošināties, ka dienišķā maltīte kopā ar žurnālisti atkal nedos pamatu jauniem pārmetumiem.

Desmit gados, kopš viņš vada Ģenerālprokuratūru, pār Maizīša galvu vēlusies liela ne tikai pārmetumu, bet arī, kā viņš pats atzinis, melu gūzma. Kas tomēr viņu motivē trešo reizi kandidēt uz ģenerālprokurora amatu? «Daļēji tas ir tīri cilvēcisks princips, ka es daru to darbu, ko pats esmu izvēlējies,» atbild Maizītis. «Mani neviens nav spiedis strādāt ne kā izmeklētājam, ne prokuroram. 90.gados daudzi kolēģi meklēja labāku darbu. Arī es varēju iet uz kādu firmu vai banku, vai mēģināt darīt ko privāti. Vai nu būtu tik traki, ka neko nebūtu izdarījis un sasniedzis? Bet es izvēlējos citu ceļu.»

Tagad ir «drusku spītība» neapstāties un arī atbildība, kas turpmāk notiks ar prokuratūru. «Esmu gatavs to darbu darīt, jo man ir liela pieredze, es labi orientējos ļoti daudzos jautājumos. Mani nevar ar vienu viedokli pārsteigt vai tīri cilvēciski apmānīt.»
Maizītis stāsta, ka atsevišķu smago lietu izmeklētāji viņam ir jautājuši, vai viņš turpinās strādāt. Pašreizējais ģenerālprokurors ir rīkojies pēc principa, ka visas lietas ir jāpārbauda, neko nenoklusējot un nebaidoties, vai izdosies pierādīt. Tagad prokuratūrā ir nedrošība, kā būs turpmāk, ja atnāks vadītājs ar citiem uzstādījumiem. Maizītis vaļsirdīgi atzīst, ka situāciju jo trauslāku padara zināšanu trūkums par sarežģītu ekonomisko noziegumu izmeklēšanu – tās taktiku un stratēģiju Latvijā nemāca. Prokurori ir izglītojušies tik vien kā pašmācības ceļā, un tai pašā laikā viņiem ir jāatšķetina lietas, kuru juridiskais noformējums tapis labi nodrošinātos advokātu birojos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu