Pirmdien Žaņa Lipkes memoriālā notiks Polijas ebreju vēstures muzeja kuratores lekcija • IR.lv

Pirmdien Žaņa Lipkes memoriālā notiks Polijas ebreju vēstures muzeja kuratores lekcija

35
Žaņa Lipkes muzejs Ķīpsalā

Lekcija ir daļa no Kiršenblates-Gimbletas vieslekciju cikla “Kūrējot starp cerību un izmisumu: muzejs kā pārveidojošs spēks”

irmdien, 7.novembrī Žaņa Lipkes memoriālā notiks Polijas ebreju vēstures muzeja “Polin” galvenās kuratores Barbaras Kiršenblates-Gimbletas lekcija, raksta aģentūra LETA. Profesore stāstīs par pieredzi muzeja izveidē, pievēršoties Polijas ebreju tūkstoš gadu vēstures atainojumam, kūrēšanai muzeja darbā, kā arī plašāk raugoties uz izstāžu naratīviem memoriālos un muzejos. Lekcija ir daļa no Kiršenblates-Gimbletas vieslekciju cikla “Kūrējot starp cerību un izmisumu: muzejs kā pārveidojošs spēks”, kurā plānotās vieslekcijas ir pirmā profesores viesošanās Latvijā. 

Vieslekcijas veltītas muzeju un nemateriālā kultūras mantojuma saiknēm, ekspozīcijas vēstījuma telpai, kā arī “Polin” muzeja veidošanas pieredzei. Pasākumu sērija notiek pēc Latvijas Kultūras akadēmijas aicinājuma sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu, Baltijas Muzeoloģijas veicināšanas biedrību un Polijas Republikas vēstniecību Latvijā. Visas lekcijas notiks angļu valodā. 

“Polin” muzeja pamatekspozīcijas izveidi sāka 2006.gadā Kiršenblates-Gimbletas vadībā, un tagad “Polin” ir gan muzeju profesionāļu, gan muzeja auditorijas augstu novērtēts. 2016.gadā tas saņēma Eiropas Muzeju gada balvu, kā arī Eiropas Muzeju akadēmijas balvu, kas muzejam tiks pasniegta ikgadējā konferencē “Europeana” Rīgā 8.novembrī. 

Kiršenblate-Gimbleta ir Ņujorkas Universitātes profesore, folkloras zinātnes doktore un Polijas ebreju vēstures muzeja galvenā kuratore. Viņas publikācijas citētas kultūras mantojuma zinātniskajā literatūrā, un par tām autore saņēmusi dažādas starptautiskas atzinības balvas. Kiršenblates-Gimbletas interešu lokā ir muzeji kā sociālo izmaiņu ierosinātāji, muzeji pēckara, pēcholokausta un postkomunisma Eiropā, kuratora prakse, izstādes kā pieredzes mediatora loma un citas tēmas.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu