Ceturtdien Lielajā Ģildē sezonu atklāj orķestris "Rīga" • IR.lv

Ceturtdien Lielajā Ģildē sezonu atklāj orķestris “Rīga”

26
Orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns. Foto Ieva Čīka, LETA

Imanta Zemzara un Andra Sējāna jaundarbi, Frīdriha Guldas Koncerts čellam un Erika Vitekra mūzika. Diriģents Valdis Butāns, solists – čellists Ramons Jaffe

Orķestris “Rīga” ceturtdien, 29. septembrī Lielajā ģildē ar Imanta Zemzara kompozīciju “Arkādija” un Andra Sējāna skaņdarbu “Karavāna” atklās jauno koncertsezonu, raksta aģentūra LETA. 

Atklāšanas koncertā būs dzirdami Sējāna un Zemzara darbu pirmatskaņojumi, kā arī Frīdriha Guldas Koncerts čellam un Erika Vitekra mūzika. Koncertā orķestri “Rīga” diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns, bet solists būs čellists Ramons Jaffe. 

Šogad ir gleznotāja Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gads, tāpēc, godinot latviešu glezniecības pamatlicēju, orķestris “Rīga” ir rosinājis Zemzari izteikt skaņās Rozentāla krāsas. Zemzari komponēšanai iedvesmojusi 1910.gadā radītā un tikko renesansi piedzīvojusī “Arkādija”, kas ir viena no Rozentāla slavenākajām gleznām. Zemzara orķestra kompozīcija “Arkādija” pirmo reizi izskanēs 29.septembra vakarā Lielajā ģildē. 

Tāpat šajā pasākumā būs iespējams dzirdēt Sējāna darba “Karavāna” pirmatskaņojumu. Skaņdarba ideja smelta Jozefa Haidna “Atvadu simfonijas” izskaņā, kad mūziķi pa vienam atstāj skatuvi, tikai Sējāns ir izvēlējies pretēju procesiju. Autors saka, ka “skaņdarbs tapis, zinot to, ka tas tiks pirmatskaņots orķestra jaunās koncertsezonas atklāšanas koncertā. Tātad – sava veida “pirmais septembris”. Tieši šī asociācija ar pirmo skolas dienu pēc brīvlaika, kad viens pēc otra skolēni (orķestra mūziķi, to grupas) braukšus vai ar kājām mēro ceļu uz skolu (koncertzāli), kur ierodas klasē katrs savā laikā – cits laicīgi, cits nokavējies -, ir bijusi tā noteicošā. Šis process, pat sava veida procesija savukārt rosināja asociāciju ar karavānu – garas automašīnu vai cilvēku rindas, katrs ar savu nesamo (mūzikas instrumentiem) lēnām, bet neatlaidīgi virzās uz priekšu, skaitliski palielinoties. Skaņdarbā izmantots “Dabas koncertzāles” muzikālais materiāls.” 

Orķestra “Rīga” sezonas atklāšanas koncertā varēs dzirdēt austriešu komponista Frīdriha Guldas (1930-2000) Čellokoncertu, kas sacerēts 1980.gadā un šobrīd piedzīvo savu slavas gājienu pa pasaules koncertzālēm. Orķestra sastāvā Gulda ir apvienojis klasiskos koka pūšaminstrumentus ar bigbendam piederīgajiem. Koncerta solists būs Ramons Jaffe, čellists, kura koncertdarbībā vienlīdz lieliski sadzīvo klasiskā mūzika ar flamenko un džezu. Programmā iekļautas arī mūsdienu amerikāņu komponista Erika Vitekra kompozīcijas orķestrim. 

Vairāk informācijas orķestra mājas lapā

Biļetes uz orķestra koncertiem nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu