Balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis atklāj festivālu AD LUCEM • IR.lv

Balalaikas virtuozs Aleksejs Arhipovskis atklāj festivālu AD LUCEM

38
Balalaikas spēles virtuozs Aleksejs Arhipovskis. Publicitātes foto

21.jūlijā plkst. 20 Rīgas Kongresu namā ar mūsdienu „balalaikas paganīnī” Alekseja Arhipovska koncertu tiks atklāts 14.Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM.

Balalaikas spēles virtuozu Alekseju Arhipovski viņa meistarības dēļ kritiķi nodēvējuši par “balalaikas Paganīni”. To, ko Arhipovskis spēj paveikt uz trīs stīgām, ir neiespējami aprakstīt un vēl grūtāk – iedomāties. Aleksejs Arhipovskis (1967) dzimis Krasnodaras novada Tuapsas pilsētā. Kaislību uz mūziku viņš mantojis no tēva, kas bērnībā spēlēja ermoņikas, vēlāk – akordeonu. Mājās bieži skanēja mūzika, un deviņu gadu vecumā Arhipovskis iestājās mūzikas skolā balalaikas klasē. Absolvējis Gņesinu Valsts Mūzikas pedagoģijas institūta tautas instrumentu nodaļu balalaikas specialitātē, kļuvis par 3. Viskrievijas tautas instrumentālistu konkursa laureātu, kopš 1989. gada Arhipovskis strādāja kā solists Smoļenskas krievu tautas mūzikas orķestrī, kur arī aizsākās eksperimenti balalaikas spēles jaunu izteiksmes iespēju jomā.

1998. gadā Arhipovski uzaicināja piedalīties Valsts Akadēmiskajā krievu tautas mūzikas ansamblī Zikinas vadībā. Kā solists viņš piedalījies Kultūras festivālos ASV, Ķīnā, Dienvidkorejā, Vācijā, Francijā, Spānijā un Bulgārijā, uzstājies dažādos džeza festivālos, spēlējis radio un televīzijas raidījumos, valsts koncertos un samitos. Pēdējo gadu laikā Arhipovskis aktīvi koncertē Eiropā un pasaulē.

Šovasar no 21. līdz 29. jūlijam norisināsies jau 14.Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM. Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis „Groupa”, Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

22.jūlijā plkst. 20 Rīgas Jēzus baznīcā Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildīs Johana Sebastiāna Baha pārpasaulīgo mūziku un pirmatskaņos divas daļas no katalāņu komponista Bernata Vivankosa jaundarba “Requiem”, kas speciāli radīts tieši Latvijas Radio kora izpildījumam.

Koncertā “Ziemeļu mūzikas meistari” 24.jūlijā Spīķeru koncertzālē varēsim baudīt skandināvu mūsdienu tautas mūzikas ansambļa „Groupa” izcilo sniegumu.

No 25.jūlija par festivāla mājvietu kļūs Sigulda, kur norisināsies festivāla radošās nometnes pasākumi, meistarklases un koncerti.

26.jūlijā Siguldas Jaunās pils dārzā uz bezmaksas vokāli instrumentālu programmu „Saules dziesmas” aicinās ansamblis „Vecpilsētas dziedātāji”.

28. jūlijā Ventspils teātra nama „Jūras vārti” Jaunajā zālē skanēs koncerts „Laima Jansone un Sauļus Petreikis”.

Festivāla noslēguma koncerts „Baltu un persiešu etno mūzika” izskanēs 29.jūlijā Siguldā, koncertzālē „Baltais flīģelis”. Tajā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu