Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma Mārtiņa Zaura jubilejas izstāde • IR.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma Mārtiņa Zaura jubilejas izstāde

17
Mārtiņa Zaura veidotais šķīvis. Publicitātes foto no muzeja mājas lapas

Mākslinieka porcelāna darbi

Mākslinieka Mārtiņa Zaura (1915 – 1998) 100 gadu jubilejas gadā līdz 27.septembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 27.septembrim būs skatāma viņa darbu izstāde “Nesasietie sapņi. Dekoratīvais porcelāns”, raksta aģentūra LETA. Izstāde pavērs pārsteidzošu lappusi mākslinieka – tēlnieka, grafiķa un literāta – daiļradē. Varēs apskatīt līdz šim plaši neiepazītos Zaura porcelāna darbus.

Porcelāna formu veidošanu un apgleznošanu Zaurs sāka 50.gadu vidū, kad masu produkcijas ražošanas vajadzībām Rīgas Porcelāna fabrikā tika uzaicināti tēlnieki, to vidū arī Zaurs. No 1956.gada viņš gan strādāja pie pasūtījuma darbiem, gan pats modelēja sīkplastiku – sieviešu, bērnu, dzīvnieku, putnu figūriņas, daudzfigūru skulpturālas kompozīcijas. Īpaši interesanti ir Zaura 60.gados veidotie šķīvji, kas kļuva par tās desmitgades dizaina ikonām. Dekoratīvie porcelāna šķīvji tapuši kā unikāli mākslas darbi. Lai gan kompozīciju tematika ir bagātīga, tās vieno visaptverošs skatījums uz pasaules literatūras un mākslas klasiku (“Pērs Gints”, “Dons Kihots”, “Rastrelli”), interese par kosmiskām parādībām (“Kosmosa konstruktors”, “Sarkanā planēta”, “Saules aptumsums”) un pārlaicīgo ģimenes, mātes un bērna tēmu. 

Zaurs plašākai sabiedrībai pazīstams kā tēlnieks, kura darinātās monumentālās koka skulptūras par folkloras motīviem, teiku un pasaku tēliem kļuvušas par Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja un Annas Brigaderes memoriālā muzeja “Sprīdīši” Tērvetē neatņemamu sastāvdaļu. Līdztekus Zaurs strādāja arī memoriālajā un stājtēlniecībā, bet meistara slepenā mīlestība bija grafika. Viens no mākslinieka kaislīgākajiem vaļaspriekiem bija kolekcionēšana, kas liecināja par viņa plašo redzesloku. 

Zaurs dzimis 1915.gadā Mežotnes pagasta mežsarga mājās. 1921.gadā Zauru ģimene ieguva īpašumā zemes gabalu “Stūrīši”, kur 20.gadsimta 50.gados mākslinieks iekārtoja savu darbnīcu. Sākumā Zaurs mācījās Ziedoņu dārzkopības skolā, pēc kuras beigšanas 1933.gadā iestājās Tautas augstskolā Rīgā. 1934.gadā Zaurs sāka studijas Latvijas Mākslas akadēmijā Figurālās tēlniecības meistardarbnīcā pie profesora Konstantīna Rončevska, bet vēlāk mācījās un diplomdarbu izstrādāja Kārļa Zāles vadībā. Paralēli mācībām no 1936.gada Zaurs sāka piedalīties mākslinieku biedrības “Zaļā vārna” rīkotajās izstādēs, kļūstot par tās biedru. Latvijas Mākslas akadēmijas diplomu viņš ieguva 1942.gadā. Kopā ar akvarelistu un scenogrāfu Eduardu Vītolu 1943.gadā viņš Rīgā, Zintas salonā, Doma laukumā, sarīkoja pirmo personālizstādi. 1944.gadā Zaurs kļuva par Latvijas Mākslinieku savienības biedru un vadīja tēlnieku sekciju (1955-1958), kādu laiku strādājot arī kombinātā “Māksla”. Pēdējo personālizstādi viņš sarīkoja 1985.gadā. Mākslinieks miris 1998.gada 21.novembrī. 

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu