Miris diriģents un mūziķis Džeimss Lāsts • IR.lv

Miris diriģents un mūziķis Džeimss Lāsts

24
Džeimss Lāsts. Foto: EPA/LETA

Lāsts tiek uzskatīts par veiksmīgāko vācu populārās mūzikas pārstāvi pēc Otrā pasaules kara

86 gadu vecumā Floridā, ASV, miris pazīstamais vācu populārās mūzikas zīmola “Happy Party Sounds” dibinātājs un diriģents Džeimss Lāsts, vēsta “Spiegel.de”. Pagājušā gada pavasarī viņš pabeidza savu pēdējo koncerttūri. Lāsts tiek uzskatīts par veiksmīgāko vācu populārās mūzikas pārstāvi pēc Otrā pasaules kara.

Lāsts, īstajā vārdā – Hanss – dzimis 1929.gadā Brēmenē. Pēc muzikālās izglītības iegūšanas viņš izvēlējās spēlēt tolaik populāro džezu. Kad 1964.gadā Lāsts parakstīja kontraktu ar ierakstu kompāniju “Polydor”, viņš sāka līdz tam vācu muzikantiem nebijušu pasaules līmeņa karjeru kā bigbenda orķestra diriģents.

Jau ar pirmo dzīvespriecīgās mūzikas ierakstu, lai pielāgotos mūzikas pasaules mārketingam, viņš mainīja savu priekšvārdu un kļuva par Džeimsu Lāstu.

Savā vairāk nekā 50 gadu ilgajā mūziķa karjerā Lāsts kopā ar bigbenda orķestri spēlējis ne tikai Eiropā, bet arī Amerikā, Ķīnā, Austrālijā, viņa mūzika bija populāra arī Padomju savienībā.

“Mūsu šovs nav tikai šovs, mēs uz skatuves dzīvojam,” teica Lāsts. Vēl viens viņa teiciens bijis: “Citi brauc uz kūrortu, es dodos viesizrādēs.” (Vārdu spēle vāciski – “Andere gehen auf Kur, ich gehe auf Tour.”)

Lāsts vairāk nekā 30 gadus dzīvoja ASV, kur kopā ar orķestri ierakstījis un pārdevis miljoniem ierakstu un skaņuplašu.

 

Komentāri (24)

o_ja3_14 10.06.2015. 21.02

Ap astoņdesmito gadu kāds vīrs no Magdeburgas (Tehniskās augstskolas vai kaut kā tamlīdzīga) viesojās Rīgā un bija varen lustīgs, ka Vaļņu ielas bodē izdevies nopirkt Džeimsa Lāsta plati. Austrumvācijā to nevarot dabūt (Magdeburga bija iedalīta austrumzonā).

+1
0
Atbildēt

0

ierados 10.06.2015. 17.12

Aicinu Lapinski iekš radio “Merkurs” visu nedēļu spēlēt Džeimsu Lāstu.

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 10.06.2015. 17.33

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu