NATO apstiprina ātrās reaģēšanas vienības veidošanu (papild.) • IR.lv

NATO apstiprina ātrās reaģēšanas vienības veidošanu (papild.)

9
Laika gaidīt vairs nav! NATO ģenerālsekretārs Rasmusens ieskatās pulkstenī, kopā ar Lielbritānijas premjerministru Kameronu gaidot NATO samita rīta sesijas sākumu piektdien Velsā. Foto: EPA/LETA

 NATO dalībvalstu līderi atbalsta alianses “pastāvīgu” klātbūtni austrumu dalībvalstīs

 NATO valstu līderu samitā Velsā piektdien apstiprināts ātrās reaģēšanas plāns, kas cita starpā paredz izveidot “īpaši augstas gatavības spēkus, kurus iespējams izvērst ļoti īsā laikā”, paziņojis alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, vēsta LETA

Vienlaikus NATO apstiprinājusi savu spēku “pastāvīgu” klātbūtni alianses austrumu dalībvalstu teritorijā. Tā tiks nodrošināta ar rotācijas palīdzību, norādīja Rasmusens. Viņš uzsvēra, ka alianses Rīcības gatavības plāns došot Krievijai nepārprotamu apliecinājumu, ka “NATO aizsargā visus sabiedrotos jebkurā laikā”. 

“Ja jūs pat tikai domāsit par uzbrukumu vienam sabiedrotajam, jums būs jāstājas pretī visai aliansei,” vēršoties pie jebkura potenciālā agresora, norādīja NATO ģenerālsekretārs Rasmusens.

“Visi šie soļi, par kuriem ir vienojusies alianse, tiks pildīti. Parādīsies reāli spēki, kuru uzdevums būs atbildēt agresoram nepieciešamības gadījumā. Mēs gatavojam arī cita veida pasākumus, par kuriem esam jau diezgan daudz runājuši, – tā ir gan infrastruktūras stiprināšana, gan mācību organizēšana ar ASV un Eiropas valstu karavīru dalību,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, atzīstot – ja situācija turpinās pasliktināties, būs “jauni, vēl spēcīgāki lēmumi”.

Komentējot lēmumu par ātro reaģēšanas spēku izveidi, ministrs norādīja, ka NATO 5.pants tiek apskatīts plašākā nozīmē, tostarp diskutēts par mēģinājumiem destabilizēt situāciju, izmantojot “zaļos vīriņus” un provokatorus.

Savukārt, lūgts komentēt NATO samita laikā pausto viedokli, ka nepieciešams pilnveidot konfliktu novērošanas mehānismus, Rinkēvičs aicināja atcerēties, ka pēc Malaizijas aviokompānijas “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīnas notriekšanas nedz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, nedz izmeklētāji netika pielaisti pie notikuma vietas.

“Tas tikai liecina, ka ir jāskatās, kādus vēl papildu pasākumus mēs varam īstenot, kādas garantijas EDSO dalībvalstis var dot un kādas papildu darbības var veikt. Pretējā gadījumā tādiem novērotājiem nav īsti jēgas. Par šiem jautājumiem mēs diezgan atklāti runājām,” atzina Rinkēvičs, piebilstot, ka šajā jautājumā “ātru un visiem pieņemamu risinājumu nebūs”.

Kā vēstīts, NATO sanāksme Velsā ir svarīgākā visā alianses vēsturē kopš Berlīnes mūra krišanas astoņdesmito gadu beigās, jo Krievijas agresija Ukrainā ir fundamentāli izmainījusi Eiropas drošības situāciju un NATO jāpiedāvā efektīvi risinājumi kolektīvajai aizsardzībai jaunajos apstākļos.

Nākamais NATO samits notiks Polijā 2016.gadā, piektdien pavēstīja alianses ģenerālsekretārs Rasmusens.

Viņš piebilda, ka Polija ir “ļoti atbilstoša” mākamā samita norises vieta, jo tas apliecina, ka Varšava var pilnībā paļauties uz NATO, kā arī uzskatāmi demonstrē alianses klātbūtni austrumu dalībvalstīs.

 

Komentāri (9)

Malda 05.09.2014. 17.12

Ločmelis kaktā raud, Doveiks griež vēnas, Soperace ar kurmi vienkārši aiz bēdām piedzerās.

+7
0
Atbildēt

0

mjantons 05.09.2014. 17.38

Tas OK! Tagad tikai jātur īkšķus par UA, viņu sienu. Savāds vēstures paradokss – vidus impērija ( Ķīna) uzbūvēja pret mongoļiem lielo mūri, tagad Eiropā to atkal jāatkārto. Krievu tauta to noteikti nav pelnījusi, bet ko lai dara – moskaļi kā Čingishana mantinieki nav spējigi saturēt. Vēl jau būs nervu cīņas, bet nevajadzētu izstūmt eiropiskos krievus.

Uz moskaļu aģitbrigādēm nevajag uzrauties, diskutēt un likt mīnusus. Viņu atalgojums ir atkarīgs no lasītāju reakcijas.

+5
0
Atbildēt

1

    ILZE > mjantons 06.09.2014. 19.03

    Juris Ozoliņš

    bet nevajadzētu izstūmt eiropiskos krievus.

    _________________

    Kas tas par fenomenu, “eiropeiskie krievi”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu