Ukrainas pierobežā ar Krieviju rit smagas kaujas • IR.lv

Ukrainas pierobežā ar Krieviju rit smagas kaujas

29
Foto: EPA-LETA

Kijeva apsūdz Krieviju iznīcinātāja notriekšanā virs Ukrainas teritorijas

Uzbrukumā pie Ukrainas robežpārejas punkta “Marinovka” pretterorisma vienība iznīcinājusi trīs prokrievisko separātistu tankus, divus bruņutransportierus un trīs uzbrucēju automašīnas, atsaucoties uz Militāri politisko pētījumu centra pārstāvja Dmitrija Timčuka teikto, raksta portāls “Unian”, vēsta Delfi.lv.

Uzbrukumi Ukrainā robežpārejas punktam “Marinovka” sākās trešdien naktī, kad tur esošās pretterorisma vienības no Krievijas puses apšaudītas ar reaktīvās artilērijas iekārtām “Grad”. Dienu pēc apšaudēm tiek vēstīts, ka Ukrainas spēki kopumā atraidījuši četrus uzbrukumus šim punktam, iznīcinotseparātistu militāro tehniku.

“Vakar [trešdien] Marinovkā nerima kaujas. Kaujinieki uzbruka ar pieciem tankiem un vairākiem bruņutransportieriem, no kuriem trīs tankus un divus bruņutransportierus pretterorisma vienības iznīcināja,” paziņojis Timčuks. Tiek vēstīts, ka uzbrukumos ir cietušie, bet viņu skaitu vēl precizē.

Teroristi sarīkojuši uzbrukumus arī netālu no Luhanskas, kur uzbrukts ar mīnmetēju. Timčuka rīcībā esošā informācija liecina, ka cietušo starp Ukrainas karavīriem nav. Apšaudes notikušas arī pie Luhanskas lidostas.

Krievijas gaisa spēki trešdien Ukrainas gaisa telpā notriekuši Ukrainas reaktīvo iznīcinātāju, ceturtdien pavēstīja Kijeva, ziņo LETA-AFP. ”Krievijas Federācijas gaisa spēku kara lidmašīna veica raķešu uzbrukumu Ukrainas gaisa spēku [iznīcinātājam] “SU-25″, kad tas pildīja savu uzdevumu virs Ukrainas teritorijas,” tviterī paziņojusi Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome (NDAP).

Notriektās lidmašīnas pilots paspējis katapultēties, un viņu vēlāk evakuējuši Ukrainas armijas pārstāvji. Apsūdzības izskan neilgi pēc Kijevas paziņojuma, ka Ukrainas armijas transporta lidmašīnu pirmdien, “visticamāk”, notriekusi no robežas Krievijas puses izšauta raķete. No astoņiem cilvēkiem, kas atradās transporta lidmašīnā, divi gājuši bojā, četri ir izglābti, bet vēl divus sagūstījuši promaskaviskie kaujinieki, ceturtdien pavēstīja NDAP preses pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Ukrainas pierobežā ar Krieviju trešdien notika smagas kaujas. “Grad” apšaudes Ukrainas konfliktā pēdējās nedēļās notikušas vairākas reizes. 11.jūlijā “Grad” apšaudē Luhanskas apgabalā gāja bojā 19, bet ievainoti 93 karavīri. Prokrieviskie kaujinieki ar “Grad” iekārtām apšaudījuši Luhanskas dzīvojamos rajonus, pilsētu Gukovu.

Trešdienas vakarā smagas kaujas notikušas Ukrainas pierobežas pilsētas Amvrosijivkas apkārtnē, pie Marinovkas un Izvarino ciemiem, preses konferencē Kijevā pavēstīja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko. Par to vēsta “Korrespondent.net”, ziņo portāls Delfi.lv.

“Trīs apdzīvoti punkti – Amvrosijivka, Marinovka un Izvarino – t ieši tur tagad notiek smagas kaujas,” paziņoja Lisenko, piebilstot, ka Ukrainas karavīri nav atkāpušies no pozīcijām “ne par metru”. Ukrainas spēku zaudējumus pagaidām nevar precizēt, jo kaujas turpinās. Lisenko norādīja, ka pie Amvrosijivkas konstatētas no Krievijas iebraukušas tehnikas, iespējams, automašīnu ar “Grad” iekārtām pēdas.

Raidsabiedrības BBC Ukrainas dienests ziņo, ka robežpārejas punktam “Marinovka” tŗešdien uzbruka 10 tanki, pieci bruņutransportieri un ap 200 kājnieku. Ukrainas pusē bija kritušie. Informāciju, ka notiek kauja pie Marinovkas, apstiprināja tā sauktās “Doņeckas Tautas Republikas” “aizsardzības ministrs” Igors Girkins jeb Strelkovs.

Ukrainas Nacionālā gvarde iepriekš informēja, ka prokrievisko separātistu spēki Doņeckas apgabalā sākuši uzbrukumu. Savukārt pie Izvarino Ukrainas karavīriem uzbrukts no slēpņa, ir bojāgājušie, paziņoja Lisenko.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Ukrainas krīzes vidutāji paziņojuši, ka prokrieviskie separātisti nemaz nevēlas apspriest iespējamo pamieru, vēsta LETA-AFP. Otrdien plānotajās pārrunās vajadzēja piedalīties tā dēvētajai kontaktgrupai, kuras sastāvā ir Ukrainas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji, kā arī Krievijas vēstnieks Kijevā. Kontaktgrupas ziņojumā teikts, ka kopš jūnija nav notikušas sarunas un ka separātistu līderi nav ieradušies arī uz otrdienas plānotajām pārrunām.

“Saskaņā ar kontaktgrupas domām tas norāda uz separātistu nevēlēšanos piedalīties sarunās par abpusēja pamiera noslēgšanu,” teikts otrdien publicētajā EDSO ziņojumā. Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli apliecināja, ka bijuši divi mēģinājumi veikt pārrunas videokonferences formātā.

Porošenko šī mēneša sākumā nolēma nepagarināt vienpusēji izsludināto uguns pārtraukšanu un atsākt armijas uzbrukumus vietējo separātistu un krievu algotņu bandām, kas darbojas Ukrainas austrumos.

Komentāri (29)

dro 17.07.2014. 11.08

Vai beidzot nebūtu pienācis laiks saukt lietas īstos vārdos? Nav seperātistu, ir teroristi un Krievijas agresija pret Ukrainu. Smagā bruņutehnika ar Krievijas karogiem iebrauc Ukrainā, pārvēršas par seperātistu vienībām, un var sākt šausmināties, ka pilsoņu karš vēršas plašumā.

+22
0
Atbildēt

1

alexander 17.07.2014. 11.08

Ukrainas armijai un valdībai šis ir grūts pārbaudījums, jāvēl izturība un Dieva svētība.

+19
0
Atbildēt

2

    Annija > alexander 17.07.2014. 12.20

    Ko slēpies zem iesaukas? Komentē ar savu vārdu un uzvārdu! kas ir, baidies, ka nesanāk līdzīgi, kā savulaik vāciešiem ar Ādolfa Hitlera slavināšanu, vēlot viņam un trešajam reiham dieva svētību! Starp citu, vari neuztraukties – Jahve pavisam noteikti savu svētību tādam ieliktenim dos! Savējo taču grēks nesvētīt!

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > alexander 17.07.2014. 12.57

    sēne,pošol nah!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 17.07.2014. 11.14

Ukrainā sen visiem skaidrs, ka Ukraina karo ar Krieviju, un Krievija tieši iesaistījusies karā – ir videomateriāli, kur 4km aiz Ukrainas robežas stāv GRAD un arī jaunāka tipa raķešu iekārtas, kas apšauda Ukrainas armiju, krievu tanku un BTR kolonas ienāk Ukrainā no Krievijas, Krievijā atvērts “Doņeckas republikas” kara komisariāts, kur vervē brīvprātīgos, Ukrainā tiek iesūtītas Krievijas specvienību diversantu grupas, utt., tagad jau parādījušiās arī krievu bezpilotu izlūklidmašīnas, kas palīdz koordinēt uguni.

ES nelaimīga, ka, kaut kā, jāreaģē, cenšas it kā kaut ko darīt, bet, tēlo, ka to nezina, acīmredzot, gaida, kad Putins oficiāli izteiks kara pieteikumu, protams, lai pārāk neaizvainotu Putinu, vienīgā cerība uz ASV.

+17
0
Atbildēt

6

    Annija > ligakalnina 17.07.2014. 12.27

    ļoti interesanti palasīt, kā prātā apdalītie fano par laupītkāra, gluma bandīta palīgā nākšanu apdraudētākiem bandītiskiem režīmiem! Ir jābūt vai nu galīgi stulbam, lai neredzētu, ka bandīti slēpjas zem skaistas izkārtnes “demokrāti”, jeb arī vienam no bandītu līdzskrējējiem, kam no tā savs labumiņš – cita izskaidrojuma šim ASV pakaļlaizīšanās fenomenam es neredzu.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    Annija > ligakalnina 17.07.2014. 12.31

    Starp citu, ne jau pa velti ASV vēstniecība Rīgas nomalē atrodas tik tuvu lidostai! Viņi no savas pieredzes lieliski zina, cik ātri ir jāpaspēj aizlaisties no saniknota pūļa, kad valdība sāk mainīties un līdz ar to, tam nākusi gaismā arī ASV “demokrātiskās” izdarības, lai palīdzētu saviem ielikteņiem citu valstu valdībās!

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 17.07.2014. 13.19

    uldis_sene

    Starp citu, ne jau pa velti ASV vēstniecība Rīgas nomalē atrodas tik tuvu lidostai!

    _________________

    Tuvums lidostai ir ļoti ērti, toties vēstniecības vērienīgā ēka apliecina, ka krievu fašistiskie izdzimteņi, pēdējie cilvēces atkritumi, šeit nekad vairs nevaldīs.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ligakalnina 17.07.2014. 15.59

    Raicha – lai nu uz ko, bet uz Franciju un Itāliju paļauties var vienmēr – ja viņu ārpolitikā kāda zemiska nelietība būs iespējama, tā noteikti tiks izdarīta.

    Frančiem tas jau vismaz gadus 500 raksturīgi -durt mugurā tuvākajam, kurš tajā brīdī cīnās uz civilizāciju robežas. Ttā darīja Fransuā I, kad turki nāca uz Vīni pirmo reizi, tā Ludviķis 14tais, kad Habsburgi un poļu Sobieskis otru reizi noturēja Vīni un līdz ar to Eiropu. (Itālija tik daudz nav paspējusi savas jaunības dēļ)

    Uz tā fona kaut kādas Latvijas ilgā neatzīšana Versaļā un PSRS vienotības aizstāvēšana vēlāk kopā ar paklusēšanas norādījumiem ir tikai maigi ziediņi. Tagad gaidām kādu kreiso rusofīlu Eštones vietā, iespējams ka pat no Itālijas (tiesa, baidīšanai vēl jau ir Grieķija ar Bulgāriju).

    zēniņš – Krievijas režīms no kapitālisma ir tikpat tālu, kā no demokrātijas un Mēness, bet „materiālisms” tur ir vienīgi tādā izpratnē, kā bandītiem laupījumu dalot un savstarpēji skaidrojoties, kad tā bijis par maz. Alternatīva Krievija var būt vienīgi mērim, nevis kādai nebūt rietumu vai citai pasaulei.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    vegan > ligakalnina 17.07.2014. 14.21

    Sēne, ja kāds ir savā naidā apdalīts ar prātu, tad tas esi Tu. Tavuprāt ASV “grēki” attaisno Krieviju no savas pašas un ukraiņu tautas mērķtiecīgas sarīdīšanas un kara izraisīšanas? Tā ir vienkārši savas ietekmes sfēras uzturēšana, kas Ukrainai nav nesusi neko labu — un viņiem ir visas tiesības mēģināt iet rietumu ceļu, lai kādas tur arī tas sekas nebūtu (esmu pārliecināts, ka vienkāršajam cilvēkam noteikti būs labāk). Tu, kas dzīvo Eiropas Latvijā — atbrauc uz Ukrainu, paskaties kā šeit ukraiņi dzīvo ar savu labi saglabājušos CCCP mantojumu un pēc Putina roklaižas Janukoviča šeftēšanās.. Kopš šeit padzīvoju kādu laiku un iepazinos ar Ukrainas pēc-padomju ceļu un sistēmas īpatnībām, man kļuvis pilnīgi skaidrs, ka Latvija ir izdarījusi pareizo izvēli.

    Krievija nav nekāda alternatīva rietumu pasaulei — Krievijā ir tas pats kapitālisms un materiālisms, tikai vēl daudz mežonīgāks, korumpētāks, ciniskāks, eksplotatīvāks… Plus, papildināts ar totalitārisma elementiem.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > ligakalnina 17.07.2014. 11.50

    >>ES nelaimīga, ka, kaut kā, jāreaģē, cenšas it kā kaut ko darīt, bet, tēlo, ka to nezina, acīmredzot, gaida, kad Putins oficiāli izteiks kara pieteikumu, protams, lai pārāk neaizvainotu Putinu, vienīgā cerība uz ASV.>>

    Varbūt no vienas puses nav slikti. Zināsim, ka uz Vāciju, Franciju, jo sevišķi Itāliju paļauties NEDRĪKST. Aizdomas jau bija, tagad tas ir faktiski apstiprinājies, jo īpaši tālāk jau krievijai vairs nav kur iet. Atlicis tikai atklāts iebrukums Austrumeiropā, par to, ka karš Ukrainā realitātē ir Ukrainas – Krievijas karš, šaubās tikai “derīgie idioti”.

    Nekad neesmu bijis ASV “fans”. Ne vienmēr esmu piekritis viņu prioritātēm un metodēm, droši vien, tāpat kā daudzi citi Latvijā.

    Tomēr notiekošais pierāda, ka uz ASV paļauties var. Uz ES – NEVAR (izņēmums varbūt dažas Austrumeiropas valstis + LBritānija). Skumji, bet droši vien labāk to zināt.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu