Rīgā notiek dažādi Jāņu ielīgošanas pasākumi • IR.lv

Rīgā notiek dažādi Jāņu ielīgošanas pasākumi

24
No plkst.18 Bastejkalnā notiks Jāņu vainagu pīšana, ugunskura, uguns rata, plostiņu, lāpu un pūdeles darināšana, līgošana, aplīgošana un apdziedāšana, Jāņu rotaļas un danči. Foto Ieva Čīka, LETA

Piektdien Doma laukumā no plkst.9 līdz 19 notiks zāļu tirgus

Piektdien, 20.jūnijā, Doma laukumā no plkst.9 līdz 19 notiks zāļu tirgus, kurā piedalīsies 265 tirgotāji. Kā ierasts, tirgū varēs iegādāties sieru, maizi, zemnieku piedāvāto produkciju, gaļu, zivis, medu, pirts lietas, kā arī jāņuzāles, vainagus un amatnieku izstrādājumus. Līdztekus tirgum Doma laukumā būs iespēja redzēt mūziķu, deju kolektīvu, koklētāju, folkloras kopu un pūtēju orķestru uzstāšanos, raksta aģentūra LETA.

Jāņu dienas sagaidīšanas pasākums plkst.12 notiks arī Latvijas Nedzirdīgo savienības kultūras namā “Rītausma”, savukārt VEF Kultūras pils Lielajā zālē no plkst.16 līdz 18 notiks koncertuzvedums “Sanāciet, Jāņa bērni!” ar rotaļām un Jāņu ielīgošanas tradīcijām. Pasākumā piedalīsies vidējās paaudzes deju kolektīvi “Gatve” un “Gatve – otrā iespēja”, “Bramaņi”, senioru deju kolektīvs “Sendancis”, ansamblis “Rīgas pantomīma”, folkloras kopa “Rija”, kori “Atvasara”, “Daugavas vanadzes”, “Vefieši”, latgaliešu sadzīves dziesmu ansamblis “Olūteņš”. 

No plkst.16 līdz 19 Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” filiālē, Laimdotas ielā 42, notiks Jāņu dekoru veidošanas darbnīcas, siera siešana, vainagu pīšana, folkloras kopu un deju kolektīvu koncerts, kurā piedalīsies “Grodi” un “Budēļi”, “Mālis”, folkloras draugu kopa “Skandinieki”, Rīgas Danču klubs, ģimeņu studija “Gara taka”, bērnu deju kopa “Kamolītis” un “Ritums” tautas lietišķās mākslas studijas. 

No plkst.18 līdz 23 kultūras pilī “Ziemeļblāzma” parkā, Ziemeļblāzmas ielā 36, notiks koncerts, danči un rotaļas, kurās piedalīsies folkloras kopa “Dandari”, Kultūras pils “Ziemeļblāzma” kolektīvi – koklētāju ansamblis “Pūt, vējiņi”, bērnu deju kolektīvs “Bitīte”, jauniešu deju ansamblis “Bitīte”, vidējās paaudzes deju kolektīva “Auda”, senioru deju kolektīvs “Ziemeļblāzma”, kori “Rudens dziesma”, “Daiļrade”, “Vivat” un “Norise”. Vēlāk notiks arī zaļumballe kopā ar kapelu “Hāgenskalna muzikanti”. 

Savukārt no plkst.18 līdz 23 pļaviņā pie Kultūras un atpūtas centra “Imanta”, Anniņmuižas bulvārī 29, notiks dziesmas, dejas, rotaļas un Jāņu tradīcijas. Ielīgotājus sagaidīs saimnieks Andris Kapusts un saimniece Zoja Heimrāte, par līgo dziesmām un dejām rūpēsies grupa “Iļģi” kopā ar deju kolektīviem “Imanta”, “Mazais Andžiņš” un kori “Namejs”. Plkst. 20 notiks lielā ugunskura iedegšana, zaļumballē spēlēs grupa “Kantoris 04”. 

Sestdien, 21.jūnijā, no plkst.10 līdz 16 Kalnciema kvartālā, Kalnciema ielā 35, notiks “Suitu tirgus” – zāļu tirgus, amatnieku un zemnieku izstrādājumi, kā arī vainagu un saules bumbu darināšanas darbnīcas gan bērniem, gan pieaugušiem. Tāpat notiks tradicionāli latvisku ēdienu degustācijas un tirdzniecība, bet no plkst.12 līdz 15 dziedās ansamblis “Suitu sievas” un folkloras kopa “Suitiņi”. 

Kultūras centra “Iļģuciems” pagalmā sestdien no plkst.12 līdz 14 ieplānots koncertuzvedums, dejas un dziesmas, Jāņu svinēšanas tradīciju un tautas amatu prasmju apgūšana. “Iļģuciema Skroderdenienās” piedalīsies amatieru teātris “Rampa”, folkloras kopa “Laiksne”, kapela “Hāgenskalna muzikanti”, jauniešu deju kolektīvs “Dejotprieks”, tautas lietišķās mākslas studijas “Irbi”, “Rītausma”, “Austra”, “Ceplis”, “Zīle”, “Puduris” un “Ataudze”, tautas gleznošanas studija “Grīva”. 

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļā “Dauderi”, Sarkandaugavas ielā 30, ielīgošana notiks no plkst.12 līdz 13.30. Programmā paredzētas latviešu vasaras saulgriežu tradīcijas, Jāņu un Līgu sveikšana, jāņuzāļu vainagu darināšanas darbnīca. Piedalīsies folkloras kopas “Zvīgzna”, “Ciguzis” un “Krulla”. 

Nedēļas nogalē, 21. un 22.jūnijā, Mežaparkā visu dienu notiks nodibinājuma “Rīga 2014” rīkotie Saulgrieži ar “Pasaules saulgriežu festivālu”, Rīgas saulgriežu gadatirgu, pasaules alus parādi, deju uzvedumu “Lec, saulīte”, kā arī nakts balli. 

23.jūnijā 11.novembra krastmalā notiks pasākums “Līgosim Krastmalā” ar Raimonda Paula veidoto koncertprogrammu, dažādiem dančiem, rotaļām, darbnīcām Līgo atrakcijām, lielo ugunskuru un saules sagaidīšanu. Tradicionālās Jāņu svinības notiks arī Dzegužkalnā, kur gaidāma svētku ieskandināšana, iepazīšanās ar Jāņu tradīcijām, Jāņuguns iedegšanas rituāls, Jāņu godināšana, dziesmas un danči, kā arī tumsas kliedēšana kopā ar “Dzelzs vilka” jauno Jāņu orķestri un saullēkta gaidīšana kopā ar Kristīni Kārkli-Puriņu un grupu “Folkvakars”. 

23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas.

 Ielīgošanas pasākumu programma pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu