“Gaismas pils” lasītājiem durvis vērs ceturtdien • IR.lv

“Gaismas pils” lasītājiem durvis vērs ceturtdien

37
Latvijas Nacionālā bibliotēka. Publicitātes foto
Edgars Dumpis

Lasītājus LNB varēs apkalpot jau 17.jūnijā, bet “Gaismas pils” inaugurācija notiks 29.augustā

Nule ekspluatācijā nodotā “Gaismas pils” jeb Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) interesentiem durvis vērs ceturtdien, 12. jūnijā, ar pasākumu programmu „Kaskāde”. Tās būs tematiskas ekskursijas un pasākumi, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar jauno bibliotēku.

Ieejot “Gaismas pilī” pirmoreiz, pārsteidz vestibila plašums un skaistums, bibliotēkā izliktās Likteņdārza labdarības izsoles fotogrāfijas un tēlniecības darbi, gleznas un arhitektu skices. Sajūta ir, kā ieejot mākslas galerijā, līdz paveroties augšup, caur stiklotām sienām var skaidri saskatīt stāvu virs stāva izliktus grāmatu plauktus. Daži nu jau pilni ar grāmatu rindām. Tomēr fonā vēl no augšējiem stāviem dzirdamas urbja skaņas. Bibliotēkā vēl steidz pabeigt darbus, bet tā, iespējams, tieši tāpat kā Rīga, nekad nebūs gatava.

No 12. līdz 15.jūnijam apmeklētāji tiks iepazīstināti ar „Gaismas pils” daudzajiem stāviem, stāsta LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks. Katrā no četrām dienām tematiski tiks izcelts kāds no bibliotēkas stāviem un tā saturs. Programmā būs lekcijas, varēs spēlēt spēles, piedalīties viktorīnās, kā arī apskatīt izstādes. Pasākumi tiks organizēti tā, lai tie būtu interesanti, sākot ar bērniem un jauniešiem, līdz pat vecāka gadagājuma cilvēkiem. Ar pilnu „Kaskādes” norises programmu un darba laikiem var iepazīties šeit.

LNB direktors Andris Vilks informēja, ka „Gaismas pils” atklāšana jeb inaugurācija notiks 29.augustā, bet jau tagad notiek aktīvs sagatavošanās darbs, lai augusta beigās bibliotēka sniegtu apmeklētājiem visu pakalpojumu klāstu.

Pagaidām no trīs miljonu vienību lielā bibliotēkas krājuma uz jaunajām telpām ir pārvesti 36,4%, bet no 350 000 brīvpieejas grāmatām pārvesti 70% jeb 245 000 grāmatu. Lasītājus bibliotēka varēs jau apkalpot no 17.jūnija. Atvērts apmeklētājiem būs 2. un 3.stāvs, savukārt jūlijā tiks atvērts 5.stāvs, bet augustā – 4. un 6.stāvs.

Šovasar bilbiotēka darbosies kā ierasts – piecas dienas nedēļā ar divām brīvdienām pirmdienās un svētdienās, bet no septembra jau lasītāji varēs nākt septiņas dienas nedēļā, stāsta LNB pakalpojumu departamenta direktore Anda Lamaša.

Likteņdārza labdarības izsoles darbus varēs apskatīt līdz 17.jūnijam, kad jaunās bibliotēkas telpās Imanta Ziedoņa zālē notiks šo darbu izsole. Pirms izsoles tradicionāli būs iespēja noklausīties Likteņdārzam veltītu koncertu, kurā šogad uzstāsies pūtēju orķestris „Rīga” un solisti Kristīne Zadovska, Daumants Kalniņš un Oskars Petrauskis.

Jau ziņojām, ka Rīgas pilsētas būvvalde pagājušo piektdien pēc komisijas sēdes ekspluatācijā pieņēma jaunās bilbiotēkas ēku.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu