Ceturtdien Fotogrāfijas muzejā notiks sarunu vakars ar Pēteri Benjamiņu • IR.lv

Ceturtdien Fotogrāfijas muzejā notiks sarunu vakars ar Pēteri Benjamiņu

19
Pēteris Benjamiņš piedalās tēvam veltītās informatīvās sienas atklāšanā Fotogrāfijas muzejā. Foto - Evija Trifanova, LETA

Viņa tēvs Juris Benjamiņš  ir viens no krāsu fotogrāfijas pionieriem Latvijā

Šodien, 13.martā plkst.17 Latvijas Fotogrāfijas muzejā norisināsies sarunu vakars ar Pēteri Benjamiņu, kurā tiks runāts par viņa un tēva Jura Benjamiņa – viena no krāsu fotogrāfijas pionieriem Latvijā – ekspedīcijām Bahamu zemūdens alās, zemūdens fotogrāfiju un laboratorijas darbu Kanādā, raksta aģentūra LETA. 

Sarunu vakarā tiks stāstīts par krāsu fotogrāfijas attīstības vēsturi, Benjamiņu ģimenes laboratoriju Kanādā, kuras pamatnozare bija krāsu fotofilmu attīstīšana, kopēšana un palielināšana, kā arī par ekspedīcijām zemūdens alās un zemūdens fotogrāfiju. 

Ieeja pasākumā būs bez maksas. 

Jau ziņots, ka janvārī Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēsturiskajā ekspozīcijā tika atklāta informatīvā siena, kas veltīta Jurim Benjamiņam, zinātniekam, kurš viens no pirmajiem Latvijā 20.gadsimta 30.gados veica ar krāsu fotogrāfiju saistītus ķīmijas eksperimentus un pētījumus. Juris Benjamiņš (1918-1993), dzimis kā Georgs Aihers, Benjamiņu uzvārdu ieguva 1926.gadā, kad mātes Annijas vecākā māsa, izdevēja Emīlija Benjamiņa, viņu adoptēja. Abām māsām bijusi noruna, ja Annijai būs vēl kāds bērns, tad Georgs tiks adoptēts un kļūs par “preses impērijas” mantinieku. 

Juris Benjamiņš ar fotogrāfiju bija cieši saistīts jau kopš bērnības un interesi par to nezaudēja līdz mūža galam. Viņš viens no pirmajiem Latvijā sāka nopietni nodarboties ar krāsu fotogrāfiju un krāsaino fotokopiju iegūšanu uz papīra. 40.gados Benjamiņš ar ģimeni devās bēgļu gaitās. Papildinājis zināšanas Lielbritānijas lielākajā ķīmijas rūpnīcā, viņš vēlāk Kanādā atvēra pats savu uzņēmumu. Tā pamatnozare bija krāsu fotofilmu attīstīšana, kopēšana un palielināšana. Brīvais laiks tika veltīts zemūdens alu pētniecībai, to fotografēšanai un filmēšanai. Pazīstamais franču zemūdens pētnieks Žaks Īvs Kusto, kas sadarbojās ar Benjamiņu, vienai no alām pie Bahamu salām deva viņa vārdu. Ekspedīcijās zemūdens alās aktīvi piedalījās abi Jura Benjamiņa dēli – Pēteris Benjamiņš un Juris Benjamiņš juniors.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu