Rēzeknē atklās fotogrāfa Māra Maskalāna personālizstādi • IR.lv

Rēzeknē atklās fotogrāfa Māra Maskalāna personālizstādi

34
Fotomākslinieks Māris Maskalāns. Foto Rūta Kalmuka, F64

“Nagļi LV-4631” ir unikāla viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija

Šodien, 9.decembrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, tiks atklāta fotomākslinieka Māra Maskalāna personālizstāde “Nagļi LV-4631” – fotogrāfijas un dokumentālā filma, raksta aģentūra LETA.

2008.gadā, kopā ar kinorežisori Lailu Pakalniņu filmējot dokumentālo filmu “Par dzimtenīti”, Maskalāns iepazina Nagļu ciematu un tā iedzīvotājus. Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra viņu ar savu pašpietiekamo un nesamāksloto esības būtību. Tā radās ideja izveidot melnbaltu fotogrāfiju sēriju. Vairāku gadu garumā, no 2009. līdz 2012.gadam, Maskalāns devās speciālās ekspedīcijās, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus. Projektā izmantota analogā fotokamera, attēlu attīstīšanu veicis pats autors, kopējot melnbaltās fotogrāfijas tradicionālajā veidā – pašrocīgi uz sudraba želatīna papīra. Šis darbietilpīgais un sarežģītais process ir vērtība pati par sevi un garantē darbu saglabātību vismaz simt gadus, iepretim modernajām tehnoloģijām, kuru ilglaicīgums nav pārbaudīts. 

Tā ir tapusi unikāla viena ciemata iedzīvotāju portretu kolekcija – kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, paliekoša vizuālā dokumentācija par Latvijas lauku identitāti 21.gadsimta sākumā. Portretu galerija izstādē papildināta ar Nagļu ciema attēliem un filmu “Par dzimtenīti”. 

Izstādei atlasītas sešdesmit labākās fotogrāfijas. Fotogrāfijas ir uzņemtas autentiskā vidē uz neitrāla fona, akcentējot nevis kolorīto telpu, bet konkrētu cilvēku. 

Māris Maskalāns (1971) melnbaltās fotogrāfijas pamatus apguvis kā autodidakts – lasot grāmatas un eksperimentējot savā fotolaboratorijā. 1993.gadā viņš iestājās Latvijas Kultūras akadēmijas filmas operatoru kursā, jo viens no mācību priekšmetiem studiju laikā bija fotogrāfija. 1997.gadā pabeidza Kultūras akadēmiju un kopš tā laika strādā Vides filmu studijā kā operators un režisors, fotografēšanu saglabājot kā hobiju. 2001.gadā Maskalāns saņēma Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvu kā labākais operators 2000.gada sezonā. Viņš ir autors un operators daudzām godalgotām dokumentālajām filmām, starp tām: “Jumta likums” (2001), “Leiputrija” sadarbībā ar Lailu Pakalniņu (2004) un “Par dzimtenīti” (2008). Kopš 2009.gada paralēli operatora darbam ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Maskalāns strādāja arī pie fotoprojekta “Nagļi”. 

Izstāde būs skatāma līdz 19.janvārim. Vairāk informācijas “Gors” mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu