Moldova un Gruzija parafē ES asociācijas līgumu • IR.lv

Moldova un Gruzija parafē ES asociācijas līgumu

17
Foto: Edijs Palens, LETA

Cer līgumu parakstīt nākamā gada laikā

Viļņā notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā Gruzija un Moldova piektdien parafējušas asociācijas līgumus ar ES, pavēstīja ES prezidentūra, ziņo LETA.

Gruzija un Moldova iepriekš izteikušas cerības, ka cer līgumu parakstīt nākamā gada laikā.

ES asociācijas līgumu parafēšana apliecina abu šo valstu būtiskos sasniegumus attīstībā un eiropeiskā transformācijā, norādīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā iepriekš paziņoja Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze, asociācijas līgums Gruzijas un ES attiecības pacels jaunā līmenī. Tbilisi sagaida, ka līgums tiks parakstīts nākamā gada septembrī.

Iepriekš samita gaitā ES līderiem tā arī neizdevās pārliecināt Ukrainu parakstīt asociācijas līgumu.

ES un Austrumu partnerības samita programmā aizvadīto divu gadu laikā panākts būtisks progress, teikts ES un Austrumu partnerības valstu izdotajā kopīgajā paziņojumā.

“Šodien nevienam nav šaubu, ka Austrumu partneri un cieša sadarbība ar šīm valstīm ir stratēģiski svarīga visai ES. Pirms četriem gadiem, kad šīs valstis izlēma izraudzīties Eiropas ceļu, tās izvēlējās ekonomisko un demokrātisku attīstību, cilvēktiesību ievērošanu. Nākotnē arī Eiropas Savienība ir gatava atbalstīt tos, kuri vēlas šādu atbalstu,” teica Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Grībauskaite norādīja, ka samits ir ļoti veiksmīgs, jo tas atvēris jaunu posmu Austrumu partnerības tālākā attīstībā.

“Četru gadu laikā Austrumu partneri panākuši būtisku progresu. Viņu izvēle [tuvoties] Eiropai ir balstīta brīvā gribā. Viņiem tā ir iespēja radīt labāku un drošāku nākotni, kas būvēta uz demokrātiskām vērtībām. Nekāds ārējais spiediens vai draudi nedrīkst liegt suverēnām valstīm realizēt savu izvēlēto ceļu,” norādīja Grībauskaite.

Panākts arī progress vīzu režīma atvieglošanā starp ES un Austrumu partnerības valstīm. ES un Azerbaidžāna Viļņas samitā parakstīja vienošanos par vīzu režīma atvieglošanu.

Grībauskaite arī atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas šonedēļ izteikto piedāvājumu bezvīzu režīma ieviešanai ar Moldovu.

Viļņā arī parakstīta vienošanās par Gruzijas līdzdalību ES starptautiskās misijās.

Tāpat ES un Ukraina arī parafēja vienošanos par aviopārvadājumiem.

Lietuva par savas ES prezidentūras vienu no prioritātēm izvirzīja Austrumu partnerības sešu valstu tuvināšanu ES, atbalstot šo valstu centienus piemērot Eiropas vērtības un pamatprincipus. Savas sešu mēnešu ES prezidentūras laikā Lietuva realizējusi būtiskus diplomātiskus centienus, lai panāktu jaunu notikumu attīstību Austrumu partnerības programmā.

Viļņas samits ir trešais Austrumu partnerības samits. Programma tika aizsākta pirms četriem gadiem Prāgā. Divas dienas ilgais ES un Austrumu partnerības samits ir svarīgākais un lielākais notikums Lietuvas ES prezidentūras laikā.

Komentāri (17)

FaLcoN 29.11.2013. 15.21

Ļoti iepriecina ziņa par Moldovu un Gruziju, ceru, ka Ukraina 2015.gadā (laikam jau bez Janukoviča) arī spēs izdarīt vēsturisko izvēli.

+7
0
Atbildēt

2

    Annija > FaLcoN 30.11.2013. 22.31

    Nabaga moldovāņiem un gruzīniem galīgi nav ne jausmas, ka no vilka bēgot, skrien pa taisno rīklē ne mazāk draņķīgam un rijeklīgam, pie tam, daudz izvirtušākam monstram. Nabaga tautas apstulbušas, aizmirstot, ka katrai valstij jābūt brīvai, neatkarīgai un pašnoteicošai.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > FaLcoN 29.11.2013. 16.28

    Ukraina jau ir parafējusi līgumu pagājušogad (2012. gada martā).

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dro 29.11.2013. 18.00

    ievuliitis > dro 30.11.2013. 16.12

    Es neko nevarēju noskatīties. Tikai skaņa un balts ekrāns:( Bet arī tas ir pietiekoši informējoši.
    Noklausījos līdz beigām. Šito mūsu olimpiešiem parādīt derētu. Un lai pēc tam pasaka, grib vai negrib piedalīties TĀDĀ olimpiādē.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Andris 30.11.2013. 15.58

Šodien viena Reģionu (= Janukoviča) partijas deputāte ir izstājusies no partijas ar sekojošo visai izteiksmīgu formulējumu:
Главная задача сегодня – поднять всех тех граждан Юго-Востока, которые не хотят жить в путинской России и быть быдлячими козлами в этой быдлячей нео-империи.
http://www.segodnya.ua/politics/pnews/bogoslovskaya-zayavila-o-vyhode-iz-frakcii-i-partii-regionov-478751.html

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu