Rīgas Biržā atklās poļu mākslinieka Leha Majevska personālizstādi • IR.lv

Rīgas Biržā atklās poļu mākslinieka Leha Majevska personālizstādi

16
Skats no Leha Majevska cikla "Dievības". Video. Publicitātes foto

Ar Majevska izstādi „4 kustīgi dzejoļi” un lekciju sāksies Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programma „Tête-à-tête 20 epizodēs”

Ceturtdien, 2. maijā plkst. 17 Mākslas muzejā „Rīgas Birža”  tiks atvērta ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora, dzejnieka Leha Majevska personālizstāde „4 kustīgi dzejoļi”, un plkst. 18 viņš uzstāsies ar atklāto lekciju „Simbolu slēptā valoda mākslā”. Lekcijas tiešraidi varēs vērot www.diena.lv

Leha Majevska audiovizuālais projekts aptver četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: „Dievības”, „Dzejnieka asinis”, „Brēhela svīta” un „Stirnu istaba”, kas tapuši dažādos gados un tika eksponēti prestižos pasaules muzejos un mākslas izstādēs. Katrs redzamais attēls ir kā vizualizēts kustīgs dzejolis, kuru var skatīt gan atsevišķi, gan kontekstā ar citiem. Tā ir kā glezniecība ar videokameru, kur sasaucas darbu mākslinieciskā valoda un tematika, bet asociācijas veidojas daudzslāņaini individuālas. 

Lehs Majevskis dzimis 1953.gadā Katovicē, Polijā. Studējis Varšavas Mākslas akadēmijā, 1977.gadā beidzis Polijas Nacionālo filmu skolu Lodzā, bet 1981.gadā mākslinieks pārcēlies uz dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs, taču viņa radošie projekti – filmas, instalācijas, videomākslas darbi, teātra un operas iestudējumi – tiek īstenoti visā pasaulē. Majevskis ir gan Eiropas, gan Amerikas Kinoakadēmijas biedrs. 

2006.gadā Ņujorkas Modernās mākslas muzejā notika plaša autora darbu retrospekcija “Lehs Majevskis: kustīgo tēlu maģija” (“Lech Majewski: Conjuring the Moving Image”), kur tika eksponēti viņa filmu fragmenti un videodarbi. Māksliniekam bijušas personālizstādes Čikāgas Mākslas institūtā, Vašingtonas Nacionālajā galerijā, Hokaido Modernās mākslas muzejā, Luvras muzejā un Galerie Nationale du Jeu de Paume Parīzē, Prado muzejā Madridē, Laikmetīgās mākslas muzejā Romā, Telavivas Mākslas muzejā, Nacionālajā muzejā Krakovā un citur.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā www.lnmm.lv

 Ar Leha Majevska izstādi un lekciju sāksies Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programma „Tête-à-tête 20 epizodēs”, kas apvieno abu mecenātu atbalstītus mākslas un izglītības projektus. Vairāk informācijas fonda mājas lapā

Komentāri (16)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu