"Ceļu pārvaldes" vadība atkāpjas no amatiem • IR.lv

“Ceļu pārvaldes” vadība atkāpjas no amatiem

46
Mārtiņš Lauva. Foto: Lita Krone, LETA

KNAB sācis kriminālprocesu, aizdomās par starpniecība kukuļošanā, krāpšana lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā tur četras personas

Pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) a/s “Ceļu pārvaldes” padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) un valdes priekšsēdis Mārtiņš Lauva atkāpušies no saviem amatiem, vēsta Rīgas mērs.

Jau ziņots, ka pēc Rīgas mēra piepasījuma otrdien tika sasaukta uzņēmuma “Ceļu pārvalde” ārkārtas sapulce.

Pats Zaļetajevs atteicās sniegt komentārus par notikušo uzņēmumā, kā arī iespējamo atkāpšanos no amata.

“Ceļu pārvaldes” akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā bija jautājums par akciju sabiedrības iekšējās revīzijas jeb audita veikšanu, informēja viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Pieprasījums ir izdarīts, pamatojoties uz Rīgas pašvaldībā saņemto informāciju par “Ceļu pārvaldes” noslēgto līgumu ar AS “Citadele banka” par bankas garantiju izsniegšanu, ieķīlājot akciju sabiedrības nekustamos īpašumus un saimnieciskai darbībai nepieciešamo tehniku, un faktoringa līgumu ar SIA “Citadele līzings un faktorings”, ieķīlājot sabiedrības krājumus un prasījuma tiesības.

Tāpat pieprasījums pamatots ar Komerclikuma 183.panta pirmo daļu, kas noteic, ka lēmumu par sabiedrības darbības iekšējās revīzijas veikšanu jautājumos, kas saistīti ar sabiedrības darbību un tās mantisko stāvokli, pieņem dalībnieki vai valde, bet, ja sabiedrībai ir padome, šādu lēmumu var pieņemt arī padome, un šī likuma 270.pantu, kas noteic ārkārtas sapulces sasaukšanu.

Septembra nogalē “Ceļu pārvalde” izsniegusi trīs komercķīlas, kuru kopējā vērtība ir 17 miljoni latu – divas komercķīlas katra trīs miljonu vērtībā šā gada 26.septembrī izsniegtas SIA “Citadele līzings un faktorings”, bet trešais darījums par 11 miljoniem latu noslēgts 30.septembrī, izsniedzot komercķīlu AS “Citadele banka”, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA “Lursoft” informācija.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva (SC) skaidroja, ka tās esot bankas garantijas, kas nepieciešamas, lai “Ceļu pārvalde” varētu turpināt attīstību un piedalīties iepirkuma konkursos. “Šogad būsim dubultojuši apgrozījumu,” teica Lauva, taču atteicās precizēt, kuriem projektiem konkrēti šis nodrošinājums ir nepieciešams. “Domāju, ka šie darījumi ir gana publiski izskanējuši un Latvijas iedzīvotājiem ar to vajadzētu būt pietiekami.”

Par darījumiem saistībā ar uzņēmuma akciju ieķīlāšanu bijušais uzņēmuma mazākuma akcionārs Ivars Fišers vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB 11.oktobrī veicis kratīšanu “Ceļu pārvaldē”, pēc kā sākts kriminālprocess un aizturētas četras personas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar uzņēmuma noslēgtajiem līgumiem un to izpildi. Izmeklēšanā noskaidrots, ka ar vairāku personu starpniecību uzņēmumā nodots 10 500 latu kukulis, lai panāktu līguma noslēgšanu un pasūtījuma izpildi viena konkrēta apakšuzņēmēja interesēs, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu četras aizturētās personas par aizdomās turētām vairāku noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un to atbalstīšanā – starpniecība kukuļošanā, krāpšana lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana lielā apmērā. Savukārt viena “Ceļu pārvaldes” valsts amatpersona ir atzīta par personu, pret kuru sākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un par kukuļņemšanu.

Kriminālprocesā iesaistītajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Lauva noliedza, ka kāds no uzņēmuma darbiniekiem būtu aizturēts, par šādām amatpersonām informācijas neesot arī Zaļetajevam un Ušakovam.

Biznesa portāla “Nozare.lv” informācija liecina, ka “Ceļu pārvalde” šogad noslēgusi vairākus ienesīgus līgumus – par 5,299 miljoniem latu uzņēmums rekonstruēs ceļu Rīga-Bauska-Lietuvas robeža (Grenctāle), par 1,8 miljoniem latu veiks Kārsavas centrālās ielas rekonstrukcijas darbus, par 813 740 latiem atjaunos asfalta segumu K.Valdemāra ielai vairākos posmos, savukārt ceļu Rīga-Skulte-Liepāja uzņēmums atjauno par 3,1 miljonu latu.

“Ceļu pārvaldē” notiekošie darījumi piesaistījuši uzmanību arī iepriekš. Piemēram, pērn aprīlī uzņēmums par gandrīz 700 000 latu iegādājies 280 000 latu vērtu grants karjeru “Kalāči” Engures novadā. Ģeoloģijas un ceļu būves eksperti ir secinājuši, ka iegādātā karjera zemes dzīļu materiāls nav izmantojams ceļu būvē, savukārt nekustamo īpašumu nozares speciālisti esot apliecinājuši, ka cena, kas maksāta par karjera iegādi, nav adekvāta šā brīža tirgus situācijai.

AS “Ceļu pārvalde” dibināta 1994.gadā, pārveidojot pašvaldības uzņēmumu, tā nodarbojas ar ceļu būvēšanu. “Ceļu pārvaldes” kontrolpakete pieder Rīgas domei. Rīgas domei uzņēmumā pieder 88,73% akciju, 0,93% pieder Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrai, bet pārējās daļas pieder mazākuma akcionāriem.

“Ceļu pārvaldes” padomē iecelti SC un LPP/LC biedri – domnieks Igors Kuzmuks (SC), Igors Solovjovs (SC), Raimonds Timma (LPP/LC), kurš ir padomes priekšsēdētāja vietnieks, Dainis Turlais (LPP/LC), kā arī Sergejs Zaļetajevs (SC), kurš ir padomes priekšsēdētājs.

“Ceļu pārvaldes” valdē darbojas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva (SC), kurš amatā iecelts šā gada 11.janvārī, un valdes locekļi Ivo Čerbakovs, Juris Romaņenko un Valērijs Petrovs (SC). Šā gada aprīlī par valdes locekli kļuvis arī Kārlis Ventaskrasts.

 

Komentāri (46)

garausiitis 18.10.2011. 08.54

Sen atpakaļ CP bija mans klients. Tur praktiski par visu , ko piegādāji bija jādod atpakaļ uz ķepu. Atceros , ka tika saukti arī RD kasieri, kas mainījās atkarībā politiskās varas konkrētajā brīdī. Atceros , ka satikos ar cilvēciņiem uzreiz pēc SC/LPP/LC nākšanas pie varas – viņi tik nogrozīja galvas un teica , ka tāda apetīte nekad vēl neesot redzēta. Tapēc man nav nekāds brīnums ,ka KNAB beidzot kaut ko izracis.
P.S. Arī citās RD struktūrās esot visi šie procesi kļuvuši manāmi apetelītīgāki – sākot ar RS un beidzot ar namu apsaimniekotājiem, tādiem kā piem. KNA.

+20
-1
Atbildēt

5

    Dmitry > garausiitis 18.10.2011. 13.39

    vai tad, ja kāds kautko zin konkrēti, kaut vai par “kādreizējiem laikiem”, vai tad nevajadzētu griezties KNAB un kautko liecināt, palīdzēt kā nebūt virzīt šo procesu atklātībai, nevis skatīties no malas un vienkārši iekomentēt “man nav nekāds brīnums ,ka KNAB beidzot kaut ko izracis”?!

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Verners Losbergs > garausiitis 18.10.2011. 18.49

    Citreiz paķer diktafonu, būs ko likt lietā ja gribēs Tevi bez biksēm atstāt.
    Lielo zagļu audzināšana nekā citādi kā ar sīko roklaižu vazāšanu pa cietumiem nenotiek, jo uz katru 10to sīkaļu būs kāds lielisks “Dūža” iegāzējs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lindamarisfam > garausiitis 18.10.2011. 23.26

    Patiesībā ir brīnums, ka KNAB tik ilgi neko neizraka un tikai tagad izraka. Vai koalīcijas veidošanas atblāzmas?

    Man sieva tajā kantorī reiz strādāja par n-tās pakāpes sekretāri kādus 6 mēnešus. Tas kantoris, pat pēc viņas netiešās informācijas, ir korpucijas paraugiestāde. Tur ir visi priekšnoteikumi. Un man neradās iespaids, ka viņi to īpaši meistarīgi slēpj.

    Par to SC badīgumu jau ir folklorizējies. Bet to var saprast – ilgi viņiem ir bijis jāciešas. :) Tikai žēl, ka pat pie tā visa KNAB neko tik ilgi nav izracis. Tas varētu krietni papluinīt SC “nevainības” oreolu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 18.10.2011. 19.45

    oskars666 – var redzēt ,ka esi tālu no reālās biznesa vides Latvijā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 18.10.2011. 15.18

    dace – nevajag būt naivam cilvēciņam . Visa tā info KNABā ir , jautājums ir par pierādījumu bāzi. Nu teiksim es aiziešu uz KNAB un teikšu – es 2001.g. Zaueram maksāju 10 EUR par katru piegādāto bituma tonnu , viņš man teica ,ka naudu prasa Bojārs – un tālāk? Pajautās Zaueram – naudu saņēmi, šis -nē , vēl mani par meli nosauks un ko tālāk?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 18.10.2011. 09.11

ar taadu uzvaardu, kaads ir Sergejam, nemaz nedriiksteetu rebes biidiit :)

+15
-1
Atbildēt

3

Kaspars Špūle 18.10.2011. 08.08

Rīgā iet jautri. Vecais interfrontists regulē naudas plūsmas?

+11
0
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > Kaspars Špūle 18.10.2011. 20.20

    Tas vecais interfrontietis – žurnālists Sergejs Zaļetajevs Rīgas Domē aizzasasēdējies kopš Andra Teikmaņa laikiem…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu