Valsts pēc 16 gadiem ieguvusi faktisko kontroli pār "airBaltic" • IR.lv

Valsts pēc 16 gadiem ieguvusi faktisko kontroli pār “airBaltic”

13
Foto: Evija Trifanova, LETA

Satiksmes ministrija (SM) saņēmusi apstiprinājumu, ka Uzņēmumu reģistrs veicis visus nepieciešamos ierakstus

Šodien Satiksmes ministrija (SM) saņēmusi apstiprinājumu, ka Uzņēmumu reģistrs veicis visus nepieciešamos ierakstus par aviokompānijas AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) padomes, valdes, statūtu grozījumu reģistrāciju, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja ministrijas pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Līdz ar to valstij pēc 16 gadiem ir “de facto” reģistrēta pilna juridiska kontrole par “airBaltic” akcionāru sapulces, padomes un valdes lēmumu pieņemšanu, sacīja Freidenfelds.

Vienlaikus oficiāli novērstas nepilnības un dzēsta pamatkapitāla starpība, starp reģistrēto un apmaksāto pamatkapitālu, ko bijušais “airBaltic” valdes priekšsēdētājs Bertolts Fliks bija nelikumīgi apmaksājis un realizējis.

“Līdz ar to Latvija izpildījusi visus priekšnosacījumus, kas minēti šā gada 3.oktobrī noslēgtajā vienošanās. Saņemot finanšu konsultanta “Prudentia” atzinumu par privātā akcionāra nosacījumu izpildi, valsts varēs veikt nepieciešamās investīcijas “airBaltic” turpmākai attīstībai,” skaidro Freidenfelds.

Vienlaikus joprojām nav skaidrības, vai aviokompānijas privātais akcionārs “Baltijas aviācijas sistēmas” veicis 14 miljonu latu iemaksu pamatkapitālā.

Kā ziņots, “airBaltic” akcionāru vienošanās paredz valsts proporcionālu līdzdalību “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanā – 16 miljonu latu valsts aizdevuma piešķiršanu “airBaltic” ne vēlāk kā līdz 14.oktobrim, ja izpildīti vairāki priekšnosacījumi: atsaukts tiesiskās aizsardzības pieteikums, pilnībā dzēstas 59 110 akcijas, par ko lēmums pieņemts pērn 30.aprīļa akcionāru sapulcē, jaunā redakcijā apstiprināti “airBaltic” statūti, kā arī privātais akcionārs ieskaitījis 14 miljonus latu pamatkapitālā.

Valsts kā “airBaltic” akcionārs savas daļas iemaksu pamatkapitālā vēl nav veikusi, jo, kā iepriekš skaidroja Freidenfelds, iemaksu “veiks tad, kad būs saņemts apstiprinājums no privātā akcionāra par visu parakstīto saistību izpildi”.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) ceturtdien žurnālistiem atzina, ka “airBaltic” privātais akcionārs SIA “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) vēl nav ieguldījis savu daļu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai. Viņš skaidroja, ka BAS “kārto visu dokumentāciju un līdz 14.oktobrim viņi noteikti to veiks, jo soda sankcijas, kas iestājas, nav viņiem draudzīgas”.

“airBaltic” šonedēļ atsaukusi Rīgas rajona tiesā iesniegto pieteikumu noteikt kompānijai tiesisko aizsardzību, aģentūrai LETA apstiprināja tiesas priekšsēdētājas palīdze Diāna Vilhovika. Līdz ar to pieteikums atdots tā iesniedzējam – “airBaltic”.

LETA jau ziņoja, ka “airBaltic” tiesiskās aizsardzības procesa pieteikuma atsaukšana tika minēta kā viens no priekšnoteikumiem, lai valsts lidsabiedrībai piešķirtu 16 miljonu latu aizdevumu. Kā ziņots, starp “airBaltic” akcionāriem tika parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un BAS lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar “airBaltic” akcionāru vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums. “Air Baltic Corporation” ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un “Baltijas Aviācijas sistēmas” (47,2%). “Baltijas Aviācijas sistēmas” vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

 

Komentāri (13)

Una Grinberga 14.10.2011. 19.40

Pārāk priecāties nevajadzētu, jo var “uzpeldēt” vēl nelāgas lietas par Bertolda Flika rīcību ar airBaltic, bet katrā ziņā premjera stingrā nostāja šoreiz bija noteicoša, lai novērstu kārtējo “prihvatizāciju”. Cerams, ka jaunā valdība beidzot spēs ieviest normālu valsts uzņēmumu pārvaldību un garantēs ne tikai airBaltic pastāvēšanu, bet sabalansētu attīstību ar normālu peļņu.

+7
-1
Atbildēt

0

Guncītis 14.10.2011. 19.07

tikai un vienīgi Dombrovska stingrā stāja ir atguvusi no oligarhiem valstij izshēmoto uzņēmumu. Tā ir valstiska pieeja, nevis godmaņa un slaktera parex “glābšana”
Kā ērces shēmotāji sūkuši miljonus no lidsabiedrības, bet vismas turpmāk to nedarīs.
Kārtējā nagla shēmotāju zārkā.

+8
-2
Atbildēt

0

dro 14.10.2011. 22.39

Nesakiet hop, kamēr vēl neesiet pārlekuši. Manuprāt vēl daudz par agru uzvaras maršus spēlēt:)

+5
-1
Atbildēt

1

    dzintarz > dro 15.10.2011. 17.36

    Tieši tā. Nekāds veiksmes stāsts tas vis nebūs… Vienīgi jācer, ka Austrumzemes “businessmeņi” beidzot “noslēgs bilanci” Ļeščinskim (sievas uzvārdā Šleseram)..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu