1/4 Satori piedāvā lekciju kursu par literatūru • IR.lv

1/4 Satori piedāvā lekciju kursu par literatūru

32

Kritiķes Andas Baklānes lekciju kurss par literatūru un lasīšanu “Literatūras dīvainā garša”

Latviešu lasītājiem raksturīgi pārdzīvot, ka latviešu literatūra nav pietiekami laba un – it kā ar to vēl būtu par maz – arī kritika pavisam zemā līmenī. Kā saprast savas jūtas pret tekstiem, autoriem un kritiķiem laikā, kad katrs pats var izdot grāmatu un eksperta viedokli grūti atšķirt no reklāmas? Par to lekciju ciklā, kas no 6.līdz 14.oktobrim notiks 1/4 Satori telpā Berga Bazārā stāstīs literatūras kritiķe Anda Baklāne.

Anda Baklāne ir literatūras kritiķe, daudzu saistošu un rūpīgu literatūras kritikas rakstu autore. Ieguvusi maģistra grādu filozofijā, patlaban strādā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Uzrakstījusi un aizstāvējusi maģistra darbu ar biedējošu nosaukumu: Lasīšanas (ne)iespējamība dekonstrukcijas un hermeneitikas kontekstā: Ž. Deridā, P. de Mans, H. G. Gadamers.

Literatūras zinātniekiem vienmēr būs lērums izsmalcinātu hipotēžu par dažādiem tā vai cita teksta “aspektiem”. Savukārt ikdienā, saskaroties ar nepieciešamību vai vēlmi kaut ko pateikt par grāmatām, gan kritiķi, gan “vienkāršie lasītāji” atkal un atkal klūp pret vieniem un tiem pašiem šķietami neatbildamajiem jautājumiem. Kāpēc man šķiet, ka kāda grāmata ir laba vai slikta? Vai iespējams, ka sliktas grāmatas patīk, bet labas – garlaiko?

1.lekcija. Par objektīvo kvalitāti un subjektīvo patiku. Ceturtdiena, 6. oktobris, plkst. 18.30.

Ieskats literatūras vērtēšanas vēsturē. Kāds gaumei sakars ar apetīti? Vai teikumi var būt sulīgi? Patērētāji un īstā māksla.

2. lekcija. Banālais un oriģinālais. Otrdiena, 11. oktobris, plkst. 18.30.

No modernisma esam mantojuši uzskatu, ka jaunais ir vērtība. Taču “pašmērķīga” oriģinalitāte tiek kritizēta kā tukša. Metaforu evolūcija: no nemirstīga tēla līdz banalitātei. Suspenss un sižetu mūžīgā atgriešanās.

3. lekcija. Literatūra un patiesība. Piektdiena, 14. oktobris, plkst. 18.30.

Realitāte un reālisms literatūrā. Sociālais reālisms. Dokumentālisms. Ticamība un patiesuma iespaids.

Cena par visu lekciju kursu: 15 LVL .

Cena par vienu atsevišķu lekciju: 7 LVL (Maksā iekļauta tēja vai kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda no konditorejas “Junge”.) 

Pieteikties pa e-pastu: [email protected]

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu