Ukrainā situācija kļūst arvien saspringtāka • IR.lv

Ukrainā situācija kļūst arvien saspringtāka

8
Jūlijas Timošenko atbvalstītaji pie teltīm. Foto: AFP/LETA

Spriedze aug kopš bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko aresta

Spriedze, ko Ukrainā izraisījusi bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko aizturēšana, svētdien aizvien pieņemas spēkā.

Timošenko atbalstītāji sestdien Kijevas centrā sāka beztermiņa sēdošo demonstrāciju, protestējot pret viņas apcietināšanu. Vismaz 100 bijušās premjerministres atbalstītāju Hreščatikā pie tiesas ēkas uzslēja aptuveni 30 teltis un paziņojuši, ka savu akciju turpinās, kamēr Timošenko netiks atbrīvota, ziņo LETA/AFP.

Taču Kijevas rajona tiesa šo beztermiņa protesta akciju sestdien atzina par nelikumīgu. Mītiņa norises vietā svētdien ieradās ap simts milicijas specvienības vīru, kam, iespējams, dots rīkojums ar varu izklīdināt demonstrantus.

“Mēs paliksim, neraugoties uz varasiestāžu centieniem mūs izklīdināt. Mums nav bail, mēs tikai vēlamies, lai mūsu bērni dzīvotu normālā valstī,” norāda kāda Timošenko atbalstītāja.

Ieradušies arī aptuveni simts pie varas esošās Reģionu partijas atbalstītāji, kas gatavojas rīkot kontrdemonstrāciju.

Piektdien Kijevas tiesa nolēma apcietināt par varas ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto Timošenko, kura pēc tam milicijas furgonā vairāku simtu policistu ielenkumā pa Kijevas galveno ielu – Hreščatiku – tika nogādāta Lukjanovas cietumā.

Timošenko, kas bija viena no Oranžās revolūcijas līderēm, apgalvo, ka pret viņu sāktā tiesas prāva ir pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politiskā atriebība. Timošenko uzrādītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā saistībā ar jauno enerģijas līgumu, ko viņa parakstīja ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu pēc īsā gāzes padeves pārtraukuma no Krievijas 2009.gada sākumā. Prokuratūra uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā.

Ja tiks pierādīta viņas vaina, politiķei draud desmit gadu cietumsods. Timošenko lietas izskatīšana atsāksies pirmdien plkst.10 pēc vietējā un Latvijas laika.

Par Timošenko arestu satraukumu jau paudusi Eiropas Savienība (ES). ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone norādījusi, ka notikušais liek “bažīties par likuma varas situāciju Ukrainā”.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts jau paziņojis, ka Timošenko prāva esot “apkaunojošs teātris”, bet ASV sestdien mudināja nekavējoties atbrīvot aizturēto politiķi, atkārtoti paužot bažas, ka šī lieta varētu būt politiski motivēta.

Komentāri (8)

Nika 11.10.2011. 18.33

Ukraina gribēja virzīties uz rietumiem, pievienojoties NATO un ES. Putins smuki paņēma Ukrainu savā ietekmes zonā. Tagad politiķi, kuri to var mainīt, tiek iznīcināti.

0
0
Atbildēt

0

lindamarisfam 09.08.2011. 09.45

Nezinu, vai par to viņa būtu tiesājama, bet fakts paliek, ka toreiz ar Putinu viņa vienojās par ļoti neveiksmīgu (Ukrainai) gāzes cenu. Putins veikli noblefoja.

0
0
Atbildēt

0

Ainārs 08.08.2011. 11.40

Cienījamā IR redakcija! Latviešu valodā ir vārds “tiesiskums”, nevis likuma vara – rule of law.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu