Matjē Amalrika filmas kinoteātrī "Rīga" • IR.lv

Matjē Amalrika filmas kinoteātrī “Rīga”

25

Kinoteātrī “Rīga” no šodienas līdz 7.jūlijam būs iespēja ielūkoties franču aktiera un režisora Matjē Amalrika daiļradē, vērojot trīs filmas ar viņa piedalīšanos, ziņo aģentūra LETA.

Kinoteātrī tiks demonstrēta filma “Stāsts par Rišāru O.”, “Skafandrs un tauriņš” un “Turneja”, kas 2010.gada Kannu kinofestivālā ieguva balvu par labāko režiju.

Amalriks, nebūdams izcils skaistulis, bet cilvēks ar labu humora un stila izjūtu, kā aktieris filmējas jau kopš 80.gadu sākuma, taču plašāku atzinību mākslinieks iemantoja 90.gadu pirmajā pusē ar komēdijām “Tauriņu medības” un nelielu lomu drāmā “Sargs”.

Starptautisku slavu aktieris iemantoja ar filmu “Mana seksuālā dzīve”, iegūstot “Cēzara balvu” kā daudzsološākais aktieris par satīrisko aktierspēles sniegumu, atveidojot svārstīgu akadēmiķi, kurš nespēj nokārtot nedz savu mīlas dzīvi, nedz karjeru.

Pieredzējušais režisora asistents, redaktors, filmu rekvizitors un aktieris Amalriks savu debiju kino režijā sāka ar mazbudžeta filmu “Ēd savu zupu”.

Seksualitātes caurstrāvotā un vienlaikus poētiskā filma “Stāsts par Rišāru O.” vēsta par iekāri, erotiskiem noslēpumiem un iepazīšanos augusta svelmes pārņemtajā mīlestības pilsētā Parīzē. Filma tika iekļauta 2007.gada Venēcijas kinofestivāla programmā.

Savukārt iekšējās pasaules atklāsmes veiksmīgi parādās Džuljena Šnābela filmā “Skafandrs un tauriņš”, kurā Amalrika atveidotais varonis Žans-Dominiks, žurnāla “Elle” galvenais redaktors, pēc autokatastrofas tiek pilnībā paralizēts. Par vienīgo kustīgo ķermeņa daļu kļūst viņa kreisā acs, kas vienlaikus pauž dvēseles mokas un iztēles bezgalīgos plašumus. Filma tikusi nominēta četrām “Oskara” balvām, kā arī guvusi panākumus starptautiskos kino festivālos, tai skaitā 2007.gada Kannu kinofestivālā.

Filma “Turneja” ieguvusi Kannu kinofestivāla balvu par labāko režiju. Amalrika mūsdienīgā režija šajā traģikomiskajā filmā balansē uz robežas starp dokumentālā kino un mākslas estētiku. Šī filma ir stāsts par ceļojošu burleskas dejotāju trupu no Amerikas un viņu producentu, kuru spēlē pats Amalriks. Ceļā uz Parīzi meiteņu krāšņie augumi un līksmās uzstāšanās izsauc sajūsmu kā vīriešos, tā sievietēs.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu