“Vienotība” būs, tikai - kad? • IR.lv

“Vienotība” būs, tikai – kad?

28
Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovsis partijas kongresā 2011.gada 16.aprīlī, lemjot par "Vienotības" izveidi.Foto:Gints Ivuškāns,F64
Askolds Rodins

“Pilsoniskās savienības” kongress: no likteņa neizbēgt

Politisko partiju apvienība “Vienotība” spērusi nākamo soli ceļā uz acīm redzot tāda paša nosaukuma politiskas patijas izveidošanu. Sestdien notika apvienībā ietilpstošās partijas “Pilsoniskā savienība” pilnsapulce (kongress), kas pieņēma principiāli nozīmīgo rezolūciju “Par partijas “Vienotība” veidošanu”. Jāvārdu topošajai partijai jau teikušas pārējās apvienības sastāvdaļas: “Jaunais laiks” (JL, februārī) un “Sabiedrība citai politikai” (SCP, aprīļa pirmajā pusē). Virziens ir vienīgais iespējamais – ja apvienībā ietilpstošās partijas vēlas arī pēc nākamā vēlēšanu cikla būt nozīmīgs politiskais spēks.

Sīkpartiju periods – vismaz uz pailgu laiku – Latvijā laikam gan ir pagājis. To uzskatāmi parādīja pagājušajā rudenī notikušās Saeimas vēlēšanas. Neviena no vēlēšanās startējušajām, bet Saeimā neiekļuvušajām partijās un to apvienībām nespēja pārvarēt 2% barjeru, un tas nozīmē, ka tās nevarēs pretendēt uz finasējumu (nelielu, bet izdzīvošanai būtisku) no valsts budžeta.

Bez “Vienotības” Latvijā ir vēl divas spēcīgas vēlēšanu apvienības – “Saskaņas centrs” (SC) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Neviena no tām pašlaik nevar atļauties izveidot apvienotu politisko partiju, un patiesībā pēc tā arī nav nekādas vajadzības.

Sevi kā sociāldemokrātiskas orientācijas politisko spēku pieteikušajam SC ir nopietnas programmatiskas domstarpības ar Alfrēda Rubika (cilvēka-partijas) vadīto un virs ūdens uzturēto Sociālistisko partiju, taču Rubikam ir savs diezgan stabils elektorāts, tā balsis SC nevēlas zaudēt, un līdz ar to programmatiskās atšķirības kļūst par pakārtotu faktoru.

Savukārt divām ZZS “pamatpartijām” būtu pat bīstami atgriezties pie savām saknēm. Nekur citu Eiropas valstīs neatrast savienību, kurā ietilptu divas pēc definīcijas nesavienojamas partijas: Zemnieku savienībai kā prioritāra piederētos lauksaimniecības produkciju ražojošo zemnieku interešu aizstāvība, turpretim zaļajiem būtu jācīnās pret dabas sagandēšanu, tai skaitā no ražojošo un mazās HES ekpluatējošo zemnieku puses. Taču ZZS ir augstākais pretrunu izlīdzinātājs un arbitrs – apvienības partijas “Latvijai un Ventspilij” vadonis Ventspils mērs Aivars Lembergs, apvienības “stiprā pils”, un kamēr viņš būs tas, kas ir, un tur, kur ir, ZZS nepazīs mulsuma un šaubu, jo “Lemberga lieta” vienmēr būs “taisna lieta”.

Cita “iekšpolitiskā” situācija ir “Vienotībai”, kas kā apvienība nāca pie varas, bet kā apvienība diezin vai spētu ilgstoši pastāvēt. Precīzāk, pastāvēt varbūt arī spētu, taču tā, visticamāk, būtu lēna izdzišana. Apvienībā “Vienotība” ir stipri smagnējs lēmumu pieņemšanas mehānisms (apstiprināšana visu triju partiju valdēs), piedevām katrai partijai, pieņemot kopīgu lēmumu, ir dotas veto tiesības. Tiesa, līdz šim tās izmantotas tikai vienu reizi – rudenī, kad SCP pēc vēlēšanām nobloķēja apvienības “Visu Latvijai – TB/LNNK” pievienošanos valdošajai koalīcijai.

SCP objektīvi ir apvienības jaunākais partneris, un labi apzinās savu vietu nākotnē – ārpus “Vienotības” to nenovēršami sagaida citu Latvijas sīkpartiju liktenis. Triju lielās līnijās līdzīgi domājošu, taču akūtu jautājumu risināšanā palaikam atšķirīgus viedokļus aizstāvošu politisko spēku apvienošanās vienotā partijā – ar reizē vienkāršāku un efektīvāku lēmumu pieņemšanas mehānismu, kas izrietēs no partijas disciplīnas – neapšaubāmi prasīs “cilvēku upurus”. Aizies tie, kas uzskatīs, ka kompromisi (un tādi būs, citādi partijai nebūt) nozīmē “augsto ideālu nodošanu”. Taču diezin vai to būs daudz, it īpaši, ja runājam par SCP.

Pēdējo nedaudz vairāk nekā desmit gadu laikā vairākas reizes aktualizējusies nostādne, kuru, mazliet vienkāršojot, var formulēt kā “nost vecos blēžus”. Pirmo reizi ar to klajā 1998.gadā nāca togad spoži debitējusī Tautas partija (TP). “Nost” plus “Šķēles faktors”. Četrus gadus vēlāk to pašu, tikai nedaudz citiem vārdiem, pateica JL. “Repšes faktors” palika publiski nepieminēts, taču fonā tas bija, un to nevarēja nepamanīt.

Gan TP, gan JL, katra savā laikā, taču precīzi atspoguļoja daudzu vēlētāju noskaņas, tāpēc “trāpīja desmitniekā”. Tikai tas bija diezgan sen, jau piemirsies.

Atšķirībā no TP un JL, PS nenāca “no tautas dzīlēm”, tās kodolu veidoja no citām partijām aizgājuši politiķi, bet galvenais sauklis, pieskaņots mūsdienām un klusināts, tomēr palika tas pats vecais – jau divkārt veiksmīgi izmantotais.

Jau minētā kopsapulces rezolūcija, kurā formulēts PS skatījums uz iespējamo apvienoto partiju, bija pieņemama lielum lielajam delegātu vairākuma (142 par, četri pret). Jau tas vien ir labi.

Visu triju partiju priekšstāvji pie vienotas partijas “taisīšanas” ķersies maijā. Tad arī nāks galīgi redzams, vai ar vienoto “Vienotību” nebūs tāpat, kā ar Rīgu, kas nekad nebūs gatava.

 

 

Komentāri (28)

mary75 18.04.2011. 22.06

Vispār, grūti iedomāties vienā partijā PS un SCP, te kādam būs spēcīgi jāpiekāpjas vai jāmeklē kompromisi, un kompromisi starp PS un SCP nozīmētu kādai no šīm partijām zaudēt savu identitāti, jādomā jau, ka, pārsvarā, piekāpsies SCP, jo tai nav izejas, izstāties un iet atsevišķi, kā jau minēja Ozoliņš, tā nevar.
Vēl milzīga problēma ir līdera jautājums, ir pseidolīderi vai tādi, kas uzskata par līderiem paši sevi, bet, diezin vai Āboltiņa vai Kristovskis varētu ieņemt partijas līdera pozīcijas, nu nav tas līmenis, ne īsti “iekšā ir”, ne “ārā nāk”.
Dombrovskis ir labs premjers, bet, kā līderim viņam pietrūkst Repšes izlēmības, principialitātes, un spējas nospraust politisko mērķi un to arī sasniegt, pie kam gan pielietojot zināmus kompromisus, gan, tai pat laikā, neatsakoties no saviem un JL principiem.
Bez tam, Repše, atšķirībā no Dombrovska, neļāvās sevi ietekmēt arī no “savējo” puses, laikam tāpēc viņš tik daudziem bija nevēlams, tie, kas panāca viņa aiziešanu, pelnījuši labas prēmijas gan npo PLL, gan no Puzes žurkulēna.
Tauta viņu vērtēja dažādi, kā jebkuru spilgtu personību, bet, Repšem, tomēr, ticēja vairāk kā jebkuram citam, taisni tāds līderis patreiz pietrūkst.
Bet, pagaidām, V reitings iet uz leju, bet, Lemberga klonu pseidopartijas reitings ceļas, dabiski, zināma nozīme te ir Latvijas elektorāta “īpatnībām”, bet, arī V, izskatās, dara visu, lai tā būtu, un tikusi pie amatoiem, dzīvo eiforijā un kaut kādā savā pasaulē, pat nesaprotot, kā tiks vērtēti Kampara locīšanās d4eklarācijas dēļ, Muižnieces absolūti idiotiskie gājieni ar to atlugumu, Dombrovska neizlēmība, nevis momentā to viņas atlūgumu parakstot, bet, kļūstot par viņas dīvainību ķīlnieku, pēdējais notikums ar tām policistu naudām – kārtējā muļķība, un piespēle pie groza taisni PLL rokās, utt., vēl daudz tādu piemēru varētu minēt.

+8
-1
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > mary75 19.04.2011. 09.02

    varat droši pabirdināt asaras atvadām no Vienotības

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 18.04.2011. 23.05

    Mūrnieces, nevis Muižnieces, pārrakstījos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 19.04.2011. 09.38

Man nav saprotams, vai tiešām jāapvienojas par katru cenu? Kādēļ nav jāapvienojas ZZS, SC, bet tikai V? Lai saglabātu JL pozīcijas un vienotos ar SC?
Manuprāt pati nopietnākā problēma patreiz ir masveida emigrācija nevis politiķu fasēšana lielākās vai mazākās porcijās. Pastāstiet, lūdzu, kā cerat apturēt emigrāciju? Dzīves līmenis valstī joprojām pazeminās, valdības vienīgais risinājums ir jaunu nodokļu ieviešana vai veco paaugstināšana, skolās māca pseidovēsturi, lai latviešos jau no mazotnes ieaudzinātu vainas apziņu par nepastrādātiem noziegumiem un kosmopolitisku pasaules uzskatu…Kāda velna pēc tad jaunam cilvēkam būtu jānīkst Latvijā, ja daudz labāk viņš var dzīvot citur? Par pašaizliedzību darbā vai Dzimtenes aizstāvēšanu briesmu gadījumā smieklīgi runāt.
Tautas skaitīšanas rezultāti parādīs, kur valsti novedusi LC, TP politika, kuru cenšas turpināt JL un SCP un kuru vienmēr atbalstījusi Diena. Ja cilvēkam būs pārliecība, ka šī ir viņa valsts, tad viņš daudz ko piecietīs, bet tādas pārliecības trūkst daudziem, tādēļ labāk izvēlas skatīties Neatkarības dienas šovu Vašingtonā kā “atbrīvotāju” ālēšanos 9. maijā Pārdaugavā.

+7
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > dro 19.04.2011. 15.56

    Diemžēl, ka tur jau tā lieta – kokteilī jau garšu neatšķirsi, bet ir daudzi, kam tas nepatīk un pašlaik JL ir izcēlušies uz PS fona, kaut nevienās vēlēšanās nav dabūjuši vairāk balsu. Moralizēts jau tiek ļoti, bet jaunās vēsmas ir maz un pat mazāk kā VD pirmajā valdībā, toties ir jaunas nodevas un tad tiešām vienam jaunam latviešu cilvēkam jāpadomā, kas pazudis šai nabadzīgā pus pārkrievotā vēl pus pārliberalizētajā Latvijā ? :(

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 19.04.2011. 10.25

V visvairāk pietrūkst līdera – harizmātiska, iedvesmojoša – tāda, kura vārdu pieminot, vai kuru redzot, tas asociētos ar partiju Vienotība. Bez šāda cilvēka apvienošanās var notikt tikai uz papīra. Tas ir viens. Otrs – ir acīmredzami, ka PS savās pozīcijās ir tuvāka VL nekā JL, nemaz jau nerunājot par SCP. Plus vēl PS vadītājs ir… nu, tas, kas viņš ir. Secinājums: neticu, ka V pašreizējā sastāvā var pārtapt par patiesi vienotu partiju.

+6
-1
Atbildēt

1

    dro > putekliic 19.04.2011. 10.35

    andrejs_gr. Nu nevajag jau demonizēt Kristovski un pataisīt visus PS biedrus, kuri viņu ievēlējuši, par idiotiem. Ambiciozu cilvēku pilna skatuve. Varbūt Kristovskis upurējās, lai ĀM krēslā neiesēstos Munters?:))

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu