Miris remantadīna izgudrotājs Jānis Polis • IR.lv

Miris remantadīna izgudrotājs Jānis Polis

26
Remantadīna izgudrotājs Jānis Polis. Foto: Lauris Nagliņš, F64

Zinātnieks par spīti sasniegumiem dzīvojis trūkumā un vairākkārt nonācis slimnīcā

Otrdien miris pretvīrusu preparāta “Remantadīns” izgudrotājs zinātnieks Jānis Polis, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas direktors Viesturs Boka.

Polis miris no asins saindēšanās un plaušu karsoņa, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Viņa norāda, ka pacients stacionārā “Biķernieki” nonācis ļoti novājināts – ar zemu imunitāti un teju neesošām organisma aizsardzības spējām.

Polim konstatēti asinsrites traucējumi apakšējās ekstremitātēs ar inficētiem izčūlējumiem, kas radījuši sepsi jeb asins saindēšanos. Turklāt pacientam konstatēta arī abpusēja pneimonija, un ārsti stāvokli raksturoja kā ļoti smagu. “Pēdējās nedēļas viņš atradās reanimācijā. Diemžēl pielietotā terapija efektu nedeva, un minētās saslimšanas šim pacientam izrādījās letālas,” stāsta Potetinova.

Kā aģentūrai LETA norādīja zāļu ražotāja AS “Olainfarm” valdes loceklis Salvis Lapiņš, uzņēmums ir gatavs palīdzēt Poļa ģimenei segt bēru izdevumus. “Runāsim ar ģimeni, taču neko vairāk nevaru komentēt, kamēr saruna nav notikusi,” stāsta Lapiņš.

Kā liecina Latvijas Zinātņu akadēmijas informācija, Polis bijis valsts emeritētais zinātnieks. Viņš dzimis 1938.gada 25.jūnijā Jelgavas apriņķa Elejas pagastā. 2009.gadā viņš saņēma Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas zelta medaļu par izciliem izgudrojumiem medicīnas ķīmijā par pretvīrusu preparāta “Remantadīns” izgudrošanu un ieviešanu. Polis iepriekš ir norādījis, ka viņš ir “Remantadīna” patenta īpašnieks jau kopš 1971.gada, taču medicīnā patenta aizsardzība darbojas 17 gadus, līdz ar to šim patentam vairs neesot nozīmes.

Medijos izskanējis, ka, neskatoties uz sasniegumiem zinātnē, Polis dzīvojis trūkumā un mūža nogalē vairākkārtīgi nonācis slimnīcā. “Remantadīna” izgudrotājs ir uzsvēris, ka tas, ka Latvijas izgudrotāji dzīvo trūkumā, ir ne tikai Poļa personiska, bet gan “valstiska problēma”. Polis atzīmēja, ka ir ārkārtīgi daudz zinātnieku, kuri joprojām strādā zinātnes laukā vai arī ir pensijas vecumā, un viņu stāvoklis neesot no labākajiem. Par Poļa veselības problēmām rakstīja arī žurnāls “Ir” (raksts pieejams par maksu).

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu