Igaunijas prezidents apstiprina jauno valdību • IR.lv

Igaunijas prezidents apstiprina jauno valdību

26
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: Raitis Plauks, F64

Valdība trešdien dos zvērestu parlamentam un ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess otrdien apstiprināja jauno Igaunijas valdību, kuru vada premjerministrs un Reformu partijas priekšsēdētājs Andruss Ansips, vēsta aģentūra BNS.

Tiekoties ar jaunās valdības locekļiem, prezidents pauda cerību, ka Igaunija virzās uz eiropeisku politisko kultūru vārda pozitīvajā nozīmē. Viņš tomēr uzsvēra, ka tas galvenokārt atkarīgs no jaunās valdības un parlamenta deputātiem, kas to atbalsta.

Ilvess ieteica valdībai koalīcijas līguma īstenošanā ņemt vērā, ka gandrīz puse vēlētāju vēlēšanu dienā devuši priekšroku atšķirīgiem mērķiem un atšķirīgiem līdzekļiem to sasniegšanai. “Demokrātiska un nobriedusi sabiedrība balstās uz dialogu, kas parlamentā izpaužas būtiskā dialogā starp koalīciju un opozīciju,” sacīja prezidents.

Koalīcijas sarunas starp Reformu partiju, kas 6.martā notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva 33 deputātu mandātus, un “Tēvzemes” un “Res Publica” savienību (IRL), kas ieguva 23 no 101 deputāta mandāta, sākās 9.martā un beidzās 23.martā. Sarunās tika nolemts saglabāt pastāvošo amatu sadalījumu starp abām partijām parlamentā un valdībā.

Jaunajā valdībā Reformu partijai ir premjerministra, ārlietu, finanšu, tieslietu, vides, kultūras un sociālo lietu ministru amati. Savukārt IRL ministru pārziņā ir Izglītības un zinātnes, Ekonomikas un sakaru, Lauksaimniecības, Iekšlietu un Reģionālo lietu ministrijas. Parlamenta priekšsēdētājs arī turpmāk būs IRL pārstāvis, bet vietnieks – no Reformu partijas.

Valdība trešdien dos zvērestu parlamentam un ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi.

Reformu partija un IRL bija pie varas Igaunijā arī kopš iepriekšējām parlamenta vēlēšanām 2007.gada martā. Sākumā šajā koalīcijā bija arī Sociāldemokrātiskā partija. Savukārt Ansips kļuva par premjerministru jau 2005.gadā, kad Reformu partija sāka valdīt koalīcijā ar Centra partiju un Tautas savienību.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu