Visā pasaulē noris akcija “Zemes stunda” • IR.lv

Visā pasaulē noris akcija “Zemes stunda”

41
Eifeļa tornis Parīzē pēc apgaismojuma izslēgšanas "Zemes stundas" ietvaros 2010. gadā. Foto: AFP/LETA
Dita Krauze

Arī Rīgas pilī, Saeimas un Ministru kabineta ēkā Zemes stundas laikā izslēgs apgaismojumu

Ar gaismu izslēgšanu Jaunzēlandē šodien sākusies akcija “Zemes stunda”, kuras laikā iedzīvotāji, uzņēmumi, pašvaldības un valstu vadītāji visā pasaulē aicināti izslēgt apgaismojumu un atslēgt elektriskās ierīces uz vienu stundu, lai simboliski parādītu savu atbalstu turpmākām rīcībām mūsu planētas ilgtspējīgai nākotnei, informē LETA. Akcijas dalībnieki visā pasaulē tiek aicināti Zemes stundu sākt ar klusuma brīdi, godinot Japānas traģēdijā bojā gājušos.

“Zemes stunda” notiek šosestdien no pulksten 20:30 līdz 21:30 pēc katras valsts vietējā laika, un kā pirmie akcijā iesaistās Jaunzēlande un Fidži. Plānots, ka šogad šajā akcijā piedalīsies simtiem miljonu cilvēku no 134 valstīm, un ikviens akcijas dalībnieks tiek aicināts apņemties kādu videi draudzīgas rīcības īstenošanu, ko varētu paveikt ikdienā. Visā pasaulē uz stundu simboliski izslēgs apgaismojumu arī ievērojamām celtnēm un objektiem – Eifeļa tornim Parīzē, Kristus Pestītāja statujai Riodežaneiro, panorāmas ratam “Londonas acs” ondonā, Sidnejas Operas namam, Niagaras un Viktorijas ūdenskritumiem un daudziem citiem.

Latvijā atbalstu akcijai šogad paudušas 38 pašvaldības, kā arī Saeima, Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

“Jau vairākus gadus atbalstu Zemes stundu, jo tā ir praktiska iespēja ikvienam šīs planētas iedzīvotājam, uz stundu izslēdzot apgaismojumu, piedalīties kopīgā mērķa sasniegšanā, veicinot zaļo domāšanu un mūsu planētas ilgtspēju,” paudis Valsts prezidents Valdis Zatlers. “Nenoraugoties uz to tikai no malas, bet gan aktīvi piedaloties, mēs paužam apliecinājumu tam, ka mums rūp apkārtējā vidē notiekošās klimata pārmaiņas,” sacīja Zatlers.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, aicinot piedalīties akcijā “Zemes stunda”, aģentūrai BNS norādījis, ka domāt un dzīvot zaļi vairs nav tikai modes kliedziens. “Ikviens no mums pēc darba var izslēgt datoru – kā zināms, gaidīšanas režīmā tas patērē pusi no elektroenerģijas, ko patērē darbojoties. Izraut telefona lādētāju no kontaktligzdas, kvēlspuldzes nomainīt pret ekonomiskajām spuldzēm, piedalīties Lielajā talkā šā gada 30.aprīlī, sakopjot piemēslotās mežmalas vai labiekārtojot kādu pagalmu,” mudinājis Dombrovskis.

“Zemes stundai” atbalstu pauž arī uzņēmumi, izslēdzot apgaismojumu savu biroju ēkām un reklāmām. Latvijā “Zemes stundai” atbalstu apstiprinājuši “Swedbank”, “Aldaris”, “Tele2”, “Latvijas Dzelzceļš”, “Madara Cosmetics”, “Nordea” banka, “Rīgas nami”, viesnīcas “Radisson Blu Daugava” un “Radisson Blu Latvija”, “Rimi”, Dailes teātris, “citylight.net”, portāli “ledspuldzes.lv” un “draugiem.lv”, kā arī “SEB banka”, kas speciāli akcijai kopā ar grupu “Instrumenti” izveidojuši īpašu “Zemes stundas” video klipu.

Akcija “Zemes stunda” ir Pasaules Dabas fonda organizēta akcija, kas guvusi milzu atsaucību visā pasaulē. Šī kustība 2007.gadā tika uzsākta Sidnejā ar mērķi likt cilvēkiem apzināties sekas, kādas var radīt klimata izmaiņas, un tagad tai pievienojušies miljoniem aktīvistu visā pasaulē, kas uz 60 minūtēm izslēgs apgaismojumu, lai tādējādi samazinātu enerģijas patēriņu.

“Tā ir stunda vienu dienu gadā,” sarunā ar aģentūru AFP norādīja kustības “Zemes stunda” līdzdibinātājs un izpilddirektors Endijs Ridlijs. “Enerģijas apjoms, kas šajā laikā tiek ietaupīts, patiesībā nav svarīgs. Tā mērķis ir parādīt, kas var notikt, kad cilvēki apvienojas.” 2010.gada akcijas dalībnieku skaits sniedzās simtos miljonu, un Ridlijs pauda cerību, ka šogad sasniegtie rezultāti būs līdzīgi.

 

Komentāri (41)

Anna Gaigule 26.03.2011. 18.40

Rietumu patērētājs tajā piedaloties var justies gandarīts, bet zemei no tā tik pat liels labums kā ubagam ziedoti 50 santīmi cīņā ar pasaules nabadzību.

+3
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Anna Gaigule 26.03.2011. 19.25

    Zemei labuma no tās zaļās ērmošanās nav nekāda, ne 50 santīmu, ne piecu.
    Skumji, ka mūsu augstākie rumpji arī dzied līdz zaļajiem murgiem un aicina uz tik nejēdzīgām izdarībām. Nuja, 2011. gadā publiski nemīlēt “zaļo domāšanu” ir līdzīgi, kā 1911-tajā izteikt nepatiku pret sociāldemokrātiju – reakcionāra tumsoņa birka nodrošināta. Katram gadsimtam savs garīgais mēris, sociāldemokrātijas sekas jau zinām, zaļās domāšanas – nebūs ilgi jāgaida.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ciparsone 26.03.2011. 18.11

Šodien ekofrīkiem reliģiski svētki.

+2
-1
Atbildēt

0

aguslens 27.03.2011. 11.13

Nekādu ‘zaļu’ domu ākstības stunda neveicina. PR pasākums aktīvistu CV.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu