Latvenergo: Parasti tiesvedība neaptur tarifu stāšanos spēkā • IR.lv

Latvenergo: Parasti tiesvedība neaptur tarifu stāšanos spēkā

16
Raitis Plauks, F64

Līdz otrdienai iesniegtas 14 sūdzības par SPRK lēmumu, tostarp no 6 pašvaldībām

Parasti vēršanās tiesā neapstādina jauno tarifu spēkā stāšanos, otrdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja “Latvenergo” valdes loceklis Uldis Bariss, vēsta aģentūra LETA.

“Jaunie tarifi stājas spēkā 1.aprīlī,” sacīja Bariss. Kā piemēru viņš minēja tarifu izmaiņas 2008.gadā, ko tiesā apstrīdēja igauņu konkurenti – “Enefit”. Tiesvedība šajā lietā joprojām turpinās.

Vērtējot sešu pašvaldību vēršanos tiesā par jaunajiem “Latvenergo” tarifiem, Bariss akcentēja, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī un saprotams, ka katrs aizstāv savas intereses ar visiem pieejamiem līdzekļiem.

Lūgts komentēt, vai “Latvenergo” peļņas atstāšana uzņēmuma rīcībā ļautu nepalielināt tarifus, Bariss uzsvēra, ka tarifu veidošanos nosaka objektīvi apstākļi – likumdošana un metodika. Līdz ar to nevar teikt, ka energokompānijas peļņas ieskaitīšana valsts budžetā tieši ietekmē tarifus. Tomēr viņš piekrita, ka, ieguldot “Latvenergo” peļņu uzņēmuma attīstībā, izdotos sekmīgāk sakārtot energotīklus, kas nozīmētu mazākus tarifus nākotnē.

Līdz otrdienai tiesā ir reģistrēti 14 pieteikumi par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu.

No šā gada 1.aprīļa stāsies spēkā jauna “Latvenergo” elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība. “Latvenergo” elektroenerģijas tarifus izvērtēja regulators un atzina, ka nav pamata tos noraidīt. Pēc “Latvenergo” aprēķiniem, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latu, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% – par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Savukārt juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs.

Komentāri (16)

Ieva 22.03.2011. 10.43

Interesanti mums likumi. Fiksi, fiksi pieņem un tad tiesājas 10 gadus. Un kamēr tiesājas, visi maksā.
Tāpat kā ar taukmūļiem. Miljons par pozitīvismu jāatmaksā, bet pārsūdzēts, tiks pārskatīts, un finālā būs aiznākošā Saeima, ne nākošā, kā šī. Tiesiskais nihilims oir Latvijas iezīme tagad. Var jau neskatīties tik augstu- šobrīd var mierīgi nemaksāt komunālos maksājumus, īri, kamēr iesniegs papīru tiesā, kamēr izskatīs, var piecus gadus klapēt ar ausīm, un, ja pat izskatīs, tad nevar zināt, ko nospriedīs…

A Latvenergo lietā mani visvairāk kaitina tas, ka Latvenergo mani, un citus Latvijas iedzīvotājus, uzskata par muļķiem. Protests ir par formātu, kā tas tiek pamatots:
– Nepieciešamība celt tarifus tiek pamatota ar nepieciešamību iekļauties konkurences cīņā. Tas ir absurds, jo tieši zemākas izmaksas, tarifi, ļauj Latvenergo konkurēt Igaunijā, Lietuvā un neļauj Latvijā izplesties Igauņu kompānijai, piemēram. Neviens komersants labprātīgi nepasliktina sev tirgus nosacījumus.
– Mājsaimniecības jēdziens Latvenergo interpretācijā ir elektrības skaitītājs. Latvenergo nav citas uzskaites vienības. Izdalot gada patēriņu ar skaitītāju skaitu, tiek iegūts vidējais patēriņš, bet pats skaitītājs tiek saukts par mājsaimniecību (kas starp citu atšķiras no tā mājsaimniecības jēdziena, kas tiek lietots tautas skaitīšanā). Tādējādi tarifu atlaides tiek attiecinātas uz katru skaitītāju, neatkarīgi no tā vai ģimenei pieder viens, divi, trīs, četri. Nav svarīgi vai skaitītājs ir kūtiņai, garāžai, šķūnītim, ielas apgaismojumam, darbnīcai, siltumnīcai, gaterim…
– tiek apgalvots, ka jaunie tarifi ir izveidoti, lai aizsargātu maznodrošinātos. Par, cik ar mājsaimniecību tiek saprasts skaitītājs, tad visaizsargātākā iznāk cūciņa kūtiņā, kura ir sava atsevišķa “mājsaimniecība”, kas skaita elektrību. Visneaizsargātākā – daudzbērnu ģimene, tā kā elektrības patēriņš ir lielāks ģimenēm ar vairāk ģimenes locekļiem. Nav skaidrs kāpēc valsts Latvenergo noliek vienā līmenī ar pašvaldības sociālajiem dienestiem , kuri taču gan mācētu atšķirt, kam vajag palīdzību, cūciņai vai daudzbērnu ģimenei.

Es saprotu iemeslu, kāpēc Kampars Latvenergo liek to darīt. Es pieņemtu atklātu skaidrojumu, ka valstij vajag naudu, taču nevaru pieņemt šo nemākulīgo demagoģiju, kas merkantilas intereses mēģina pabāzt zem altruistiskiem lozungiem.

+4
0
Atbildēt

5

    tocelovskis > Ieva 22.03.2011. 14.45

    22% nav piektdaļa, nevajag pūderēt smadzenes!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Ieva 22.03.2011. 10.50

    vairāk nekā piektdaļu no tarifa pašlaik veido PVN. Valsts izmantos elektrības patēriņu kā pensiju samazināšanas un budžeta papildināšanas avotu. Pat kampēji līdz tam nebija aizdomājušies.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Ieva 22.03.2011. 16.48

    @ Liepins
    Viena piektdaļa ir 2/10 jeb 20/100 = 20%. PVN (22%) ir vairāk nekā piektdaļa. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    miks_celmins > Ieva 23.03.2011. 11.23

    Es vēlos, lai arī man būtu pensija, tāpēc nepaliksim mājās ceturtdien http://youtu.be/23IPAP0pEv4

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Ieva 22.03.2011. 19.38

    Tieši tā Ķīp, visvairāk jau kaitina šis smadzeņu pūderēšanas fakts, kuram pieplusojas vēl nelieši, kas skaistām actiņām stāsta cik maksā Eiropā, kā vienmēr aizmirstot visas vienādojuma puses ! Faktiski jāvaino EM, jo esmu pārliecināts, ka šie tarifi dzima tieši tur un nevis LE, kuram, ja tirgū ienāks igauņi būs nodarīts būtisks kaitējums ! Mani interesē kāds cits jautājums – kāpēc LE jābūt desmitos miljonu lielai peļņai, ja tā uzdevums ir nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar elektrību ?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 22.03.2011. 10.42

Latvijā ļoti daudzas lietas var darīt, nebaidoties no tiesu lēmumiem tieši tāpēc, ka tiesvedības rit gadiem. Un pēc tam iestājas noilgums.

+2
0
Atbildēt

1

mxblack 22.03.2011. 18.28

Diemžēl Kampars un Latvenergo būtībā nelietīgi izmanto padomijas laikos radīto situāciju kad Latvenergo ir monopolists elektrības piegādē un mājsaimniecībām nav nekādas iespējas izmantot brīvo tirgu un iepirkt elektrību no lētākā pārdevēja, kaut gan šo tarifu celšanas iemesls ir tieši ieiešana brīvajā tirgū. Tas taču ir absolūts absurds, muļķuzemes kārtējais fenomens. Te nu gan vajadzēja masveidā protestēt pret šo ārprātu, kā teiktu Harijs Liepiņš. Īsts masveida ārprāts 2011.

+1
0
Atbildēt

2

    egfoto > mxblack 22.03.2011. 22.22

    Principā ir iespēja, tik pāris bet …
    Igauņiem nav norēķinu sistēma, kas to pasākumu varētu pacelt. Viņi visus rēķinus bez maz vai excelī manuāli raksta. Iedomājaties, ja 1000 iedzīvotāji ar vidējo rēķinu 30 Ls mēnesī atnāks pie viņiem. Tur grāmatvežiem algās vien astranomisku ciparu vajadzēs samaksāt. Viņiem protams izdevīgi turēt tur 150 klientus un bļaut, ka Latvenergo pie tā vainīgs. Cik zinu, tad nespastāv ierobežojumi privātpersonām mainīt tirgotāju, bet tur lielā daļā gadījumu elektrības cena jau sākot no 1 kwh būs lielāka nekā Latvenergo jaunais augstais tarifs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    miks_celmins > mxblack 23.03.2011. 11.23

    Es vēlos, lai arī man būtu pensija, tāpēc nepaliksim mājās ceturtdien http://youtu.be/23IPAP0pEv4

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu