Vindsērfings uz ledus • IR.lv

Vindsērfings uz ledus

37
foto: winterwindsurf.com
Kristaps Zaļkalns

Uz Ķīšezera pulcējas sērferi no Somijas, Holandes, Francijas, Krievijas un visas Baltijas 

Aizvadītajā nedēļas nogalē ar mūsu Jāņa Preisa un soma Fjodora Gurvita uzvarām uz Ķīšezera ledus noslēdzās Eiropas kausa (WWEC) sezona ziemas vindsērfingā. Spītējot marta saulei, ledus bija gana drošs un krēslā mirdzēja kā greizs spogulis – ideāls dalībniekiem, kas kopskaitā bija vairāk nekā 30, sabraukuši no dažādām kontinenta valstīm. Viņu vidū bija arī septiņi Latvijas sportisti. Šoreiz vairāk par „medaļas otro pusi”.

 Latvija – vindsērfinga lielvalsts?

Vindsērfings ir tā dēvētais atpūtas sporta veids. Ideoloģiski gluži līdzīgi kā japāņu rakstnieka Haruki Murakami parunā – „vasarā dzer alu, bet ziemā – viskiju”, proti, gada saulainajā pusē vindsērfinga piekritēji zēģelē ūdens viļņos, savukārt līdz ar salu viņi kāpj uz ledus, lai nodotos ziemas vindsērfinga kaislei. „Latvijā ar vindsērfingu nodarbojas kādi 300 entuziasti, bet ziemā – aptuveni 40,” stāsta Latvijas vindsērfinga asociācijas preses sekretāre Dace Kurpniece. Ziemā pie burām jākabina klāt nopietnāks dēlis – ar trīs vai četrām dzelzs sliecēm, kas ļauj slīdēt pa ledu. Te nāk prātā teiciens par vēžiem un kulīti: „Ar ziemas vindsērfingu aizraujas tie paši, kas vasarā.” Sacensībās gan piedalās kāda ceturtā daļa no aktīvistiem. Tradicionālās vietas – Rīga, Liepāja un Pāvilosta. Jāuzsver, „vēja pilsētā” 2010.gadā pirmoreiz notika pat pasaules čempionāts, tiesa vasaras vindsērfingā. 

Latvija šajā sporta veidā ir viena no vadošajām valstīm Eiropā.

Latvija šajā sporta veidā ir viena no vadošajām valstīm Eiropā. „Mēs organizējam sacensības daudzās citās valstīs.” Vindsērfings ir populārs visā pasaulē, kur vien ir lieli ezeri, jūras un okeānu piekrastes. Aktīvi ir zviedri un somi (katrā valstī pa vairākiem tūkstošiem sportistu), tāpat Polijā ir slavens sērfotāju kūrorts, piedalās arī daudz holandiešu, lietuvieši, igauņi, krievi un citi. „Pat Gruzijā notiek vindsērfinga sacensības.” Ziemā mierīgāk – atbilstoši klimatam un specifikai. Pašmāju pirmsākumi meklējami tālos PSRS laikos, kad lietas sākušās ar paštaisītiem dēļiem un burām. Mūsu pionieris Gunārs Rozenbergs tagad jau pensijas gados. 

Vējš, balanss un koordinācija

Eiropas kauss ir otras prestižākās sacensības aiz pasaules čempionāta. Dalībnieku skaits posmā – kā jau hobija sporta veidā atkarībā no laika apstākļiem. Starp citu, tieši mūsu Jānis Preiss ir 2011.gada pasaules čempions ziemas vindsērfingā, kā arī 2009. Eiropas čempions. Pērn viņš ar vēja dēļi centās šķērsot Baltijas jūru, taču iekļuva vētrā… Latvijai ir vēl daži spēcīgi pasaules klases meistari. Lai veiksmīgi nodarbotos ar vindsērfingu, tīri cilvēcīgi svarīgi trīs komponenti: vējš, līdzsvara izjūta un koordinācija. Tātad uzsākot treniņus, censoņi vispirms noklausās pusstundu ilgu teorētisku kursu par vēja virzieniem un to specifiku. Talantīgāks cilvēks bez tā varot iztikt, taču, piekritīsiet, „akadēmiskas zināšanas” prātu padara tikai asāku. Tad var kāpt uz dēļa un mēģināt to nobalansēt. „To parasti apgūst ātri,” mierīgā balsī paskaidro Kurpniece. Visbeidzot, trešais, koordinācija, kas ir procesa problemātiskākais elements. Esot redzēti arī tādi gadījumi, kas ar to nekādi netiek galā. Tiesa, šo „maņu” var ļoti labi attīstīt, turklāt jebkurā vecumā. Ziemas vindsērfinga Eiropas kausa posmos (tostarp uz Ķīšezera) sacensības notiek trīs disciplīnās. Respektīvi, slaloma, kursa un frīstaila disciplīnā. Slaloms ir aptuveni piecu minūšu brauciens uz ātrumu un veiklību ap konusiem, visi startē kopā, sarindoti pēc kvalifikācijas braucienu rezultātiem. Kursa disciplīna ir vairāk prāta un meistarības cīņa – gandrīz 20 minūtes ilgā apļa laikā jācenšas nomedīt pareizais vējš un trajektorijas. Visbeidzot frīstails raksturojams kā vizuāla disciplīna – dažādi tehniski triki ierobežotā laukumā.

Var pamēģināt bez maksas 

Vindsērfinga inventārs – gan ziemas, gan vasaras – lietots (sakarīgs) pieejams no latiem 200. „Jauns maksā no 600 latiem, taču inventāru viegli iespējams noīrēt,” turpina Kurpniece. „Mums katru vasaru ir atvērto durvju dienas. Tad iespējams visu iemēģināt bez maksas.” Ziemā auksto laikapstākļu dēļ šāda opcija netiek piedāvāta, vasarās patīkamāk.

 

Komentāri (37)

lailabidzane 21.03.2011. 19.07

.
Smuki, bet kurā vietā bija viedoklis?

+1
-1
Atbildēt

5

    lailabidzane > lailabidzane 22.03.2011. 10.27

    .
    Man jau patika par to pēdējo laiku un ienākšanu. Tā jau tas ir, diskusija par to, kas tad īsti ir viedoklis, joprojām ir atvērta.
    Vai pareizi sapratu, ka Tavā interpretācijā attiecībā uz izklāstīto tēmu, par viedokli būtu grūti nosaukt vien excel tabulu ar to maču rezultātiem, bet jebko citu brīvi elpojot?
    Tad jau, ja izejam no pretējā, laika prognoze arī ir viedoklis, vai ne?

    P.S.
    Bet ja par mērogiem un īpatsvaru, vai paskatījies te:
    http://sailinglatvia.lv/?mod=6&news_id=368
    http://www.winterwindsurf.com

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    aijuaiju > lailabidzane 21.03.2011. 20.08

    Manuprāt, spilgtākā atziņa manāmi izcelta. Tiesa, tāds arī nebija publikācijas mērķis, taču, varbūt es maldos, taču mums tas bija gana liels un pārsteidzošs atklājums. Un tomēr – tikai apgalvojums!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 21.03.2011. 21.46

    .
    Kas, Kristap, ir tas pārsteidzošais atklājums?

    Kas attiecas uz viedokli, tad rubrika, kurā publicēta šī, iespējams, spilgtākā atziņa, vai varbūt maldi, tā arī tiek saukta – VIEDOKĻI…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aijuaiju > lailabidzane 21.03.2011. 23.59

    Paldies par repliku! Acīmredzot nebūsi piefiksējis(-usi), ka šajā sadaļā pēdējā laikā ienāk intervijas un komentāri, kas arī joprojām ir viedokļi. Vai Tevi tiešām nedaudz neizbrīna, ka, spītējot smagajai situācijai valstī, Latvija ir viena no vadošajām valstīm tik salīdzinoši dārgā un elitārā sporta veidā. Arī tīri organizatoriski starp tādām attīstītām valstīm kā Zviedrija un Somija. Punktuāli – tas ir izcelts kā vindsērfinga savienības pārstāves citāts. Klāt neesmu bijis, publikācija balstīta uz maniem un vindsērfinga savienības komentāriem. Ja vēlies konkrētāk kādu nostāju, es uzskatu, ka šis ļoti ir interesants entuziastu sporta veids visnotaļ šauram lokam, kas Latvijā uz ko vairāk, kā atpūtas sporta veida statusu, nepretendē, tāpēc slavināšana vai kritika nebūtu vietā, jo tas vienkārši nav korekti – šo dārziņu tikai ar pašu spēkiem ir iekopuši brīnišķīgi fanātiķi. Labāk vasarā doties pie viņiem un pašiem pamēģināt!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Izglitiba03 > lailabidzane 23.03.2011. 12.13

    Paldies par šā aktīvās atpūtas veida popularizēšanu! Būtu derējusi vēl kāda svaiga bilde no Ķīšezera, latviešu burātāju foto u.c. Priecājos, ka laika apstākļi bija labvēlīgi un uzvarējis Jānis Preiss!

    0
    0
    Atbildēt

    0

iveta 21.03.2011. 13.07

Izskatās jau vareni skaisti! Mums ir Baltijas jūra, tā kā Latvijai šis sporta veids labi piestāv. Varbūt valstij vajadzētu padomāt par finansiālu atbalstu un pastimulēt vindsērfinga izaugsmi

+1
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 21.03.2011. 08.26

Atkal esam par Lietuvu nodēvēti? (Uzraksts uz pēdējā videoklipa)

0
0
Atbildēt

4

    ievuliitis > ievuliitis 21.03.2011. 09.42

    Paldies:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tereze_ziberte > ievuliitis 21.03.2011. 08.53

    Video arī ir no sacensībām Lietuvā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.03.2011. 20.11

    Velta Kaktiņa! Var varētu Jūs palūgt neuzbāzties ar savu primitīvo aģitāciju? Vai tas no jums būs pārāk daudz prasīts, ja jūs to darītu inteliģentāk un gaumīgāk? Jautājums ir retorisks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ievuliitis 21.03.2011. 20.19

    Kas tā par purva dīvainīti – Velta Kaktiņa. Vai nolikta Kaktiņā par muļķību rakstīšanu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu