LTRK aicina valdību veikt strukurālās reformas • IR.lv

LTRK aicina valdību veikt strukurālās reformas

42
Foto: Evija Trifanova, LETA

Uzņēmēji kritizē plānotos budžeta konsolidācijas pasākumus

Budžeta konsolidāciju veicot uz dažādu nodokļu celšanas rēķina, valdība izvēlējusies vienkāršāko ceļu, kas var izrādīties ar bumeranga efektu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš, aicinot valdību tomēr ķerties pie strukturālajām reformām.

Viņš atzina, ka pēdējos gados izdevumi valsts pārvaldē samazināti ļoti būtiski, līdz ar to uzdevums valdībai vairs nav tik vienkāršs. "Kur nu vēl pateicīgāks laiks dažādām reformām – ja nesakārtos tagad, kad tad to izdarīs, " sacīja Endziņš, aicinot meklēt "fundamentālas un lielas reformas", vēstī LETA.

Endziņš arī norādīja, ka pirmajā reformu etapā izdevumu samazinājums varētu pat nebūt, taču, pareizi veicot reformas, otrajā, trešajā gadā izdevumiem vajadzētu samazināties, līdz ar to, jo ātrāk reformas sāk, jo ātrāk tās dod efektu.

Kā piemēru reformējamām nozarēm Endziņš minēja izglītības sistēmu, kur būtu nepieciešams mainīt finansēšanas modeli. Tik liels valsts augstākās izglītības iestāžu skaits kā patlaban, Latvijā nav nepieciešams. Viņuprāt, samazinot augstskolu skaitu un izveidojot filiāļu struktūru reģionos, augstākās izglītības iestādes būtu iespējams stiprināt.

"Neatkarīgi no tā, vai izdosies veikt ietaupījumus, reformas ir nepieciešamas," sacīja Endziņš, piebilstot, ka valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem nevajadzētu vilkt "sarkanās līnijas", ar kurām varētu noklāt visu laukumu, bet gan iespējas veikt reformas meklēt visās jomās, kur izdevumu samazinājumi ir iespējami.

"Patlaban sociālā tēma ir tabu, un tas arī nav īsti pareizi," sacīja Endziņš. Viņš arī atzina, ka izdevumu samazināšana ir smags darbs, taču pauda cerību, ka partijas ļoti labi apzinās situāciju, kādā ir valsts, un ka tā vēl nav izkūlusies no ekonomiskajām grūtībām.

Jau vēstīts, ka valdība šobrīd vienojusies par 39 miljonu latu konsolidāciju, tajā skaitā paredzot akcīzes nodokļa paaugstināšanu degvielai, stingrākus pasākumus ēnu ekonomikas apkarošanai, atalgojuma samazinājumu valsts pārvaldē vēl par 5% vai darbinieku atlaišanu par 10%, azarstpēļu nodokļa paaugstināšanu, nodevas paaugstināšanu nebanku sektora kreditoriem un citus pasākumus.

 

Komentāri (42)

Una Grinberga 15.02.2011. 09.55

Prieks, ka vismaz uzņēmēju pārstāvji atbalsta V.D. un nosoda ZZS “nekā nedarīšanas” pozīcijas! Manuprāt, viens no konstruktīvākajiem LTRK viedokļiem, kas nebalstās uz “dariet, ko darīdami, bet netaupiet uz uzņēmējiem” un kas nebalstās uz to, ka strukturālajās reformās var atrast simtiem miljonu latu!

+9
0
Atbildēt

1

    buchamona > Una Grinberga 15.02.2011. 10.09

    Piekriitu. Es apbriinoju Vienotiibu, kas ljauj ZZS nodarboties ar tik nelietiigu populismu. Ljauj uz sava (Vienotiibas) reekjina kraat leetas popularitaates punktus

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 15.02.2011. 10.19

Ja neveikt nepopulāras reformas tagad, pirmajā gadā pēc vēlēšanām, tad, jo tuvāk vēlēšanas, jo tas būs vispār nereāli.
Tā totālā intelektualā mazspēja, bezatbildība, zema līmeņa populisms, kas patreiz tiek demonstrēts no ZZS, un asbsolūtā V mazspēja pret Lembergu vienkārši vairs nav panesami.
Reizēm toč, liekas, ka jāsāk mācīties igauņu valodu, viss, kas notiek šinī valstī, ir vienkārši absurds, kas vairāk nav izturams.
Tas, saprotams, nav nopiretni, bet, ja te visu arī turpmāk noteiks mazais Puzes bandīts, un V pēc kārtējā spļāviena sejā spēs tikai aplaizīties, tad toč jāmūk, vismaz, bērniem to ietekšu.
Jo, ja ar ekonomiku viss būs slikti, tas tikai nāks par labu tādiem populistiem, kā Lembergs, un nākamreiz viņi dabūs vēl vairāk vietas.
Un tad tas ir Latvijas noriets, kā tiesiskas un demokrātiskas valsts, noteikti, kas sācies jau tagad.
Un Lemberga republikā dzīvot negribas.

+9
-1
Atbildēt

12

    mary75 > mary75 15.02.2011. 21.51

    tam lama – asprātīgi, asprātīgi, tu mums tāds tipisks latvietis – visu nokritizē, tikai pats neko nepiedāvā.
    Labāks un svarīgāks par visu un visiem ir Puzes Betmens, saprotu jau, saprotu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.02.2011. 15.17

    Patreiz izeju atrast grūti, dabiski, bet, jāmēģina, vismaz, vest kādas sarunas ar pārējām partijām – gan SC, gan ar PLL un VL.
    Un tad skatīties, kā varētu padarīt Lemberga ietekmi mazāku, un uz kādiem noteikumiem to varētu izdarīt, ja viņi piekrīt zināmu reformu veikšanai.
    īsāk sakot, jāiesaista koalīcijā vai nu SC, vai nu PLL un VL, jo Lemberga ir stipri par daudz,
    Saprotams, viegli tas nebūtu, bet, būtu, vismaz, jāmēģina, jāpatirgojas ar amatiem, un tad jāskatās, kurš ļaunums būs mazāks.
    Skaidrs, nedarīt neko, sēdēt savos krēslos, un pakļauties Lemberga diktātam ir daudz vieglāk, nekā meklēt kādu izeju.
    Un es jau no paša sākuma teicu, ka koalīcija divvientulībā ar Lembergu ir kļūda, un patreiz tas pierādāss, tas, ka koalīcija tikai ar SC, vai ar ZZS un SC būtu kaut kas vēl sliktāks, ko es, dabiski, tūlīt dzirdēšu, gan ir tikai pieņēmums, un nekādi pierādījumi tam nav, jo netika pat pamēģināsts.
    Un jau iepriekš pasaku – atzīst SC okupāciju, vai tikai aneksiju, man pie vienas vietas.
    Ja svarīgāks par visu ir simboli un auseklīši, tads, dabīgi, SC neder.
    Bet, tur ir pietiekoši daudz sakarīgi cilvēki arī, un gan jau, nokļūstot valdībā,, sāktu domāt loģiskāk arī attiecībā uz ekonomiku.
    Ar ko Lembergs ir labāks?
    Laikam, ar to, ka viņam sen jābūt aiz restēm, SC tādi īsti vēl neviens nav.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.02.2011. 15.46

    Tā ir parastā atruna.
    ZZS gan, toties, stipri strādā valsts labā, ja ar valsti saprot Lembergu.

    Un tas jau ir pierādīts fakts.
    Ar SC gan vēl neviens pat nav mēģinājis strādāt, tā ka kurš ir ļaunāks – ZZS vai SC, tas vēl nav zināms.
    Un tie balsojumi par labu Karginam ir tikai tāds sīkums, salīdzinot ar to, ko valstij nodarījuši PLL un ZZS, esot pie varas visu laiku.
    Tā ka nevajag atkārtot ierastas mantras.
    RD taču strādā, un vai tad kaut kas briesmīgs, izņemot visu to pašu, kas agrāk – savējo bīdīšana utt?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 15.02.2011. 15.35

    Džeri! Tu gan esi naivs, iedomādamies, ka PLL vai SC ir labāki un strādās Latvijas valsts labā nevis savu vai savu sponsoru labā, kuri diemžēl, nav Latvijā!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.02.2011. 17.31

    …balsojumi par labu Karginam ir tikai tāds sīkums…
    ——————————————————
    Kargins apvainuosies par šituo….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.02.2011. 17.34

    …īsāk sakot, jāiesaista koalīcijā vai nu SC, vai nu PLL un VL,..
    ———————————
    ..musulmaņu brālība, pestīšanas armija,Zilais krusts,Vissarions…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.02.2011. 17.36

    Ja svarīgāks par visu ir simboli un auseklīši,..
    ——————————————————
    Ne ne!
    Svarīgāki ir krisbergi.Un kravcovi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.02.2011. 17.38

    RD taču strādā, un vai tad kaut kas briesmīgs, ..
    ————————————————
    Runā, ka vācu laikā ar varēja dzīvuot un cara laikuos vispār bijuse tīrā paradīze…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 15.02.2011. 13.58

    Dzeri, tavs sašutums ir pilnīgi izprotams un skaidrs, ka ilgi tā turpināties vairs nevar. Bet man personīgi nav atbildes uz jautājumu – ko tadā situācijā V. darīt? Mēs atceramies, kas notika, kad Repše nevēlēdamies pakļauties koalīcijas diktātam demisijonēja. Kādiem tikai vārdiem netika lamāts un izsmiets. Vai turpmākajos gados valstīj viņa principialitāte nāca par labu?
    Ja V tagad atteiksies no smagiem kompromisiem, pagriezīs muguru un teiks – mēs ar jums vairs nespēlēsimies!, domā kāds lūgsies – nākiet atpakaļ? Nopriecāsies, ka neērtie koalīcijas partneri būs dabūti pie malas paņems koalīcijā sev radniecīgākus personāžus un tad nu gan – man ir sajūta – nākotnes izredžu valstij, kā tādai, vispār nepaliek. Labākajā gadījumā – formāli neatkarīga Krievijas federācijas satelītvalstiņa. Mēs to gribam?
    Piedāvā citus variantus, ja tev ir.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.02.2011. 13.36

    Par ko tu vispār runā?
    Kādā cietumā?
    V taču neļaus iesēdināt savu vienīgo galveno koalīcijas partneri.
    Nedomā, ka Lembergam uz katru ZZS deputātu nav disks vai mapīte ar kompromatu, un viņš arī no cietuma nediktēs, kas viņam jādara.
    Un ja nu apvainosies un liks ar V vairs nedraudzēties?
    Ko V tad darīs?
    Zaudēs visus amatus un sēdēs opozīcijā?
    ZZS jau nu noteikti paliks valdībās vienalga ar ko, domāju, ar SM vien pietiks, lai Lembim nekas netrūktu ne cietrumā, ne pēc cietuma, pat ja viņam visu konfiscē, kas, dabiski, ir pilnīgi nereāli.
    Tā ka V, laikam, lūdz dievu, lai viņas vienīgo iespējamo koalīcijas partneri neiesēdina, vismaz vēl gadus trīs, bet, sāk izskatīties, ka nekad.
    Šī ir tā, ko šahā sauc par pata situāciju, kaut arī, vairāk izskatās pēc mata vienotībai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 15.02.2011. 17.11

    Taisnība tev Dzeri daudz kur ir, bet ne visur. Bet – kā vienmēr – teorijā viss ir vienkārši un skaidri. Būtu koalīcijā trešais spēks, esi drošs, tie divi pārējie atradīs kopēju valodu pēc principa “es – tev, tu – man”, un V no tā nevis vieglāk, bet grūtāk būs.
    Kaut vai tāds aspekts vien – iedomājies, kādu brēku sacelsim mēs un es arī – droši vien, ja V uzsāks kādas kaktu sarunas ar PLL vai SC, bet ZZS un citi – V. kļūdas gaidošie mediji – pasniegs to super gardā mērcē, izpušķoti un tēlaini, emocionāli un sirsnīgi, kā mums te viens otrs pārjūtīgs personāžs ik dienas mēdz rakstīt.
    Tādus un līdzīgus jautājumus es te varu strīpām sarakstīt, un atbilžu man nav:(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 15.02.2011. 10.23

    Igauņu valodu var iemācīties tiešām ātrāk nekā sagaidīt, kad Puzes hercogs aizies cietumā vai pie dieviem un Latvijā iestāsies miers!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Dina Repša 15.02.2011. 10.55

Man bažas rada tas, ka reformas neviens nav ieplānojis. VK jau pasen sastādīja kaut kādus idejiskus plānus, ko neviens neņēma vērā. Kad kurpe sāks spiest, sacarēs jaunu komisiju vai komiteju, kas atkal spriedīs mēnešiem. Līdzīgi kā nupat Rīgas Domē attapās par graustiem, ko skaitīs 2 mēnešus, lai arī tas sen bija izdarāms.
Skarbākais un neizpildamākais ir tas, ka reālas reformas būtu veicamas tieši Rīgas kantoros, kas līdz šim nev izdevies. Pamatīgi retināmas būtu visas kontroles institūcijas un īstais laiks radīt mazu, efektīvu, lietderīgu un cilcēkam draudzīgu valsts pārvaldi. Arī laukos 5 nelielas skolas varētu vadīt viens direktors, strādāt 1 grāmatvede – kā pasta nodaļās vadītāja ir arī pastniece. Faktiski – reformas realizēt vajadzētu cilvēkiem no malas, nevis tam baram, kas neko nedara, jo skatās tikai uz savu vietu, nevis uz šīs vietas lietderību un vajadzību valsts kontekstā.

+8
-1
Atbildēt

4

    Dina Repša > Dina Repša 15.02.2011. 15.14

    Domāju, ka par lauku skolām, pasta nodaļām un dzelzceļa līnijām ir jāskatās ne tikai finansiāli. Nez vai uz 20 gados noplicinātu reģionu – skolas ciet, autobuss 1x nedēļā, pasts x kilometru, dzelzceļa līnija pērn novākta, ārsts kaut kur aiz purva vai ezera, ceļš tuvākos 36 gados netiks remontēts – kāds vēlēsies doties dzīvot un radīt/audzināt bērnus vai attīstīt uzņēmējdarbību. Otrs – kas joprojām nav atrisināts – kas notiek un notiks ar skolu, slimnīcu, dzelzceļa staciju ēkām? Vēl gadus 10 atpakaļ ministri viens pakaļ otram sāka spriedelēt par ministriju īpašumiem, kuru apjomu tā arī neviens joprojām īsti nav secinājis. Faktiski situācija parāda to, ka reāla tālredzība valstī trūkusi visus šos gadus – esmu lasījis pētījumu kalnus, bet vai kāds ir aplēsis, kā latviešu emigrāciju ir ietekmējusi dzelzceļa līniju, skolu slēgšana, cik uzņēmumi ir likvidēti šo un valsts likumu formālas piemērošanas dēļ? Reformām ir jābūt – es nebaidos no šī nodeldētā vārda – revolucionārām un valsti mainošām. Diemžēl es neredzu cilvēkus valsts pārvaldē, kas ko tādu varētu veikt. 20 gadus mēs maksājam par nelietderīgu, neefektīvu un nevajadzīgu valsts pārvaldi, ieskaitot arī katram nepieciešamas sfēras.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > Dina Repša 15.02.2011. 14.38

    Reformas izglītības sistēmā jāsāk no apakšas – 1. klases. A tā skolotāji trīc un dreb par katru darba vietu. Aceros saukli”Labāk mazākas algas, vairāk darba vietas”! Es teiktu :”Labāk mazāk, bet spējīgus skolotājus”! Tad nebūs 5 nespējīgi skolotāji uz 10 skolēniem. Utt. Somu vai zviedru speciālistu piesaistīšana ātri atmaksātos. Jāiznīdē arī pagastveču tieksme pēc “savas” skoliņas. Uz šo “savs kaktiņš, savs stūrītis zemes” daudz balsu nopelna Hūtaiņa adepti. Pēc tam varētu iet tālāk ar “step by step” politiku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Dina Repša 15.02.2011. 11.23

    Reformēt nedrīkst paši reformējamie. Reformas ilgst jau 3 gadus un faktiski nekas nenotiek. “Cilvēks no malas” nenozīmē nekompetentu cilvēku! Atceries, kas sacīja karalim, ka šis ir gluži pliks?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Dina Repša 15.02.2011. 11.11

    tipa, bomži vislabāk noreformēs izglītības sistēmu?

    Nu tas nu gan ir galīgi aplami. Tieši uravņilovka, ekspertīzes un zināšanu nenovērtēšana, ir mūs šai bedrē ievedusi. Ja vetārsts Veldre varēja vadīt valsts aizsardzību, bet agronoms Roze nu kūrēs telekomunikācijas, kādu rezultātu var sagaidīt, ja nu vienīgi “Našinf špecial” no lielākā finansu eksperta mutes?
    Tak apdomājiet: vai zemākie platību maksājumi Eiropā neradās no tā, ka par tiem sprieda tie, kas no šīs sfēras neko nejēdz?
    Tieši profānisms spieda gāzi grīdā un runāja par treknajiem gadiem..
    Gribam vēl?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu