Flautu dienas • IR.lv

Flautu dienas

25
Fēlikss Rengli

Turpinot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ aizsākto tradīciju organizēt svētkus kādam konkrētam pūšaminstrumentam, no 18. līdz 20. decembrim Mūzikas akadēmijā notiks I Starptautiskās flautu dienas. Pasākuma īpašie viesi būs Fēlikss Rengli /Felix Renglli, flauta/ no Bāzeles Mūzikas augstskolas Šveicē, kā arī Filips Benuā /Philippe Benoit, flauta/ un Ervīns Delē /Erwin Deleux, klavieres/ no Māstrihtas Mūzikas akadēmijas Nīderlandē.

I Starptautiskās flautu dienas aizsāksies ar flautista Fēliksa Rengli meistarklasēm JVLMA Jaunajā Kamerzālē un flautista Filipa Benuā un pianista Ervīna Delē kamermūzikas koncertu JVLMA Lielajā zālē. Flautu dienu turpinājumā visiem interesentiem būs iespējams apmeklēt arī Filipa Benuā un Ervīna Delē meistarklases, kā arī Fēliksa Rengli kamermūzikas koncertu JVLMA Lielajā zālē ar pianistes Elīnas Gocuļakas /Šveice/ un flautistes Ilzes Urbānes piedalīšanos.

Jāmin, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiek arī Trompešu dienas, Trombonu dienas un Brass Symposium. I Starptautiskās flautu dienas atbalsta Erasmus un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Fēlikss Rengli /Felix Renggli, Šveice – Vācija/ dzimis Šveicē, Bāzelē. Brīvmākslinieks. Pirms šādas karjeras uzsākšanas Rengli strādājis St.Gallenas simfoniskajā orķestrī. Vēlāk kā solists uzstājies ar dažādiem orķestriem (Cīrihes Tonhalles orķestri, Lucernas Festivāla orķestri, Gulbenkiana orķestri, Eiropas kamerorķestri), starptautiskos festivālos un koncertos Parīzē, Lucernā, Riodežaneiro, Lokenhauzā, Frankfurtē, Japānā, Korejā, Dienvidamerikā un ASV. Ievērojama loma viņa karjerā ir ciešajai sadarbībai ar Heincu Holigeru – Rengli ir gandrīz visu viņa skaņdarbu flautai pirmais izpildītājs. Rengli daudz koncertē arī dažādu kameransambļu sastāvos, piemēram, Ensemble Contrechamps (Ženēva, repertuārā 20. gs. mūzika), Holigera pūšaminstrumentu kvintets, Nova Stravaganza (Ķelne, baroka mūzika un autentiskie instrumenti) u. c. 

Filips Benuā /Philippe Benoit, Beļģija – Nīderlande/ ir starptautiski pazīstams solists un pedagogs Māstrihtas Mūzikas akadēmijā, Lēvenes Lemmensinstitūtā un Ģentes Karaliskajā Konservatorijā, regulāri pasniedz arī meistarklases. Izglītību ieguva Lemmensinstitūtā. Pārstāv franču flautas spēles skolu. Ieņem Collegium Instrumentale Brugense pirmā flautista un orķestra Capella Vivente un The Ensemble Vivente Voce mākslinieciskā vadītāja amatus. Sadarbojas ar Limburgas simfonisko orķestri Māstrihtā un Aria kamergrupu. Pagājušajā gadā ar VKKF atbalstu flautists jau uzstājās Rīgā un sniedza meistarklases. Mūsu studenti viņu novērtēja kā ļoti profesionālu, temperamentīgu un iejūtīgu pedagogu, ar kuru noteikti jāturpina sadarbība. Filipam Benuā izveidojusies lieliska radoša sadarbība ar mūsu pedagogiem: šogad pūšaminstrumentu katedras vadītāja Ilona Meija uzaicināta sniegt meistarklasi Māstrihtā, bet Erasmus programmas ietvaros pie viņas mācās divas Benuā studentes no Lemmensinstitūta; savukārt, trīs mūsu jaunās flautistes šogad mācās Māstrihtā pie Filipa Benuā.

Kopā ar Benuā Rīgā ieradīsies viņa pastāvīgais koncertmeistars Ervīns Delē /Erwin Deleux, Beļģija – Nīderlande/. Klavierspēli un kamermuzicēšanu Delē studējis Antverpenē un Lemmensinstitūtā Lēvenē. Ir vairāku konkursu uzvarētājs, bieži veic radio un TV ierakstus, ierakstījis 3 CD un sadarbojas ar dažādiem solistiem. E. Delē arī strādā Māstrihtas konservatorijā, un ir lielisks un iejūtīgs koncertmeistars, pārvaldot ļoti plašu repertuāru.

I Starptautisko flautu dienu pasākumu plāns:

plkst. 10:00 – 15:30 JVLMA Jaunajā kamerzālē /136. auditorijā/

Fēliksa Rengli /Felix Renggli, flauta, Bāzeles Mūzikas augstskola/ meistarklases

plkst. 16:00 JVLMA Lielajā zālē

Kamermūzikas koncerts

Spēlē Filips Benuā /Philippe Benoit, flauta, Nīderlande/ un Ervīns Delē /Erwin Deleux, klavieres,

Nīderlande/

Programmā M. Blavē, V. A. Mocarts, F. Doplers un Ž. Mukē

Ieeja par ziedojumiem

 

Svētdien, 19. decembrī

plkst. 10:00 – 13:00 JVLMA Jaunajā kamerzālē /136. auditorijā/

Fēliksa Rengli /Felix Renggli, flauta, Bāzeles Mūzikas augstskola/ meistarklases

plkst. 13:30 – 16:30 JVLMA Jaunajā kamerzālē /136. auditorijā/

Filipa Benuā /Philippe Benoit, flauta/ un Ervīna Delē /Erwin Deleux /klavieres, Beļģija – Nīderlande/

meistarklases

 

Pirmdien, 20. decembrī

plkst. 10:00 – 17:00 JVLMA Jaunajā kamerzālē /136. auditorijā/

Filipa Benuā /Philippe Benoit, flauta/ un Ervīna Delē /Erwin Deleux /klavieres, Beļģija – Nīderlande/

meistarklases

 

plkst. 19:00 JVLMA Lielajā zālē

Kamermūzikas koncerts

Spēlē Fēlikss Rengli /Felix Renggli, flauta, Šveice/. Pie klavierēm Elīna Gocuļaka /Šveice/

Piedalās Ilze Urbāne /flauta/

Programmā A. Dvoržāks, A. Kaplē, R. Šūmanis, M. Ravels, M. Marē un F. Doplers.

Ieeja par ziedojumiem

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu