Par vēlēšanām, deputātiem un sabiedrības līdzdalību • IR.lv

Par vēlēšanām, deputātiem un sabiedrības līdzdalību

19
gudrasgalvas.lv
Jānis Rozenbergs

Piedod, bet redzu mazu jēgu un atdevi šim pasākumam…

Kāda deputāta rakstītais twitter ziņā mani uzrunāja pavisam privāti: „Piedod, bet mazu jēgu un atdevi redzu šim pasākumam. Bez apvainojumiem. Cilvēki, kas reāli grib, atrod mani tiešā komunikācijā.” Tikai oktobra sākumā deputāts vēl bija tikai kandidāts gaidāmajās Saeimas vēlēšanas, aktīvi izmantodams arī pirms vēlēšanām izveidoto portālu www.GudrasGalvas.lv . Tagad viņa profilu rotā bilde, kurā ir redzams nevis pats, bet kāda melna cepure. Šis gadījums man lika padomāt, cik īss ir ceļš no deputāta kandidāta līdz deputātam, cik tālu vēlētājs ir no sava deputāta un cik lēni valsts pārvaldē ienāk saprašana par to, kā izmantojamas jaunās komunikācijas tehnoloģijas.

Nedaudz no vēstures. Īsi pirms 10.Saeimas vēlēšanām Sabiedriskās politikas centrs „Providus” atklāja portālu vēlētāju un vēlēšanu kandidātu tiešai, publiskai saziņai. Portāla veidotāji uzskatīja, ka ikvienam deputāta kandidātam, neatkarīgi no sava maka biezuma, ir jābūt iespējai komunicēt ar vēlētājiem. Savukārt vēlētājiem jābūt iespējai nepastarpināti iztaujāt kandidātus, iepazīstot viņu uzskatus, vērtības un darbību.

Deputātu kandidātiem profila aizpildīšana bija bezmaksas, vēlētāji varēja ne tikai uzdot jautājumus kandidātiem, bet arī balsot par sev tīkamākajiem, kā arī turēt kandidātu pie vārda – jau par deputātiem kļuvušo solījumus pēc laika būs iespējams pārbaudīt. Mēnesi pirms vēlēšanām portālu apmeklēja 40 tūkstoši unikālo lietotāju, kopumā sasniedzot vairāk nekā 70 tūkstošus apmeklējumu. Kaut arī divas kandidējošās politisko spēku apvienības – Par Labu Latviju un Tautas kontrole – atteicās projektā piedalīties, savus profilus portālā atvēra 441 Saeimas deputāta kandidāts. Vēlētāji uzdeva vairāk nekā 6 000 jautājumu un saņēma vairāk nekā 4 000 atbilžu.

Kandidāts, kurš vēlāk kļuva par Saeimas deputātu un tagad savu fotogrāfiju portālā nomainījis pret melnu cepuri, bija viens no aktīvākajiem. Par to liecina arī viņa jautājumu un atbilžu vēsture profilā. Kādēļ deputātam vairs nav svarīga komunikācija ar vēlētājiem? Tādēļ, ka vēlēšanas ir beigušās? Vai deputāts ir vīlies sociālo mediju lietošanā, jo nav sagaidījis acumirklī pamanāmus rezultātus? Vai arī ar tādām muļķībām vairs nav laika nodarboties (šajā jautājumā daļēji citēju kādu citu deputātu ar pieredzi, kurš ar līdzīgiem vārdiem pirms vēlēšanām skaidroja, kādēļ nevēlas piedalīties projektā)?

Politiķi, veidojot ikdienas saziņu ar vēlētājiem, ilgtermiņā būs tikai ieguvēji. Iespējams, daļai deputātu ir jēpierod pie interneta plašajām iespējām un, nenoliedzami, tas paņem laiku. Taču interneta sabiedrība tikai pieaug un nākamajās vēlēšanās atcerēsies, kurš ir regulāri informējis par savu darbu, kurš ir nekurnot uzklausījis un sadzirdējis. Tas nav maz, ja ņem vērā Latvijas vēlēšanās atļauto „plusiņu” un izsvītrošanas iespēju.

Vai deputāts to sapratīs – tas atkarīgs no sabiedrības gatavības līdzdarboties, iesaistoties un pieprasot deputātu atbildes. Būtiski, ka katram tautas priekšstāvim ir doti šādi bezmaksas instrumenti internetā – deputāta profils www.GudrasGalvas.lv, kā arī visi lielie sociālie mediji, kurus var veiksmīgi sasaistīt un izmantot politiskajā komunikācijā. Iespējams, sabiedrības spiediens un portāla jaunās funkcionalitātes (šobrīd izstrādes procesā), kas padarīs saziņu vēl produktīvāku un atraktīvāku, būs atslēgas vārdi aktīvai savstarpējai komunikācijai.

Esmu pārliecināts, ka vēlētājiem šodien ir iespējams noteikt politiķu komunicēšanas manieri. Vai tas notiks tikai reizi četros gados, kad atkal kļūs svarīgs savākto balsu skaits, vai regulāri no dienas dienā. Vai politiķi izmantos vienvirziena komunikāciju – runās un vēlētāji klausīsies, vai arī tā būs saruna ar jautājumiem un atbildēm. www.GudrasGalvas.lv priekšrocība ir neitralitāte un vienkāršā lietojamība – to, gaidot vēlēšanu rezultātus, atzinuši gan kandidāti, gan vēlētāji. Eksperiments ir izdevies, vēlēšanas ir beigušās, tagad jāsāk strādāt… Arī veidojot savstarpējo saziņu ar vēlētājiem internetā.

Jānis Rozenbergs
Žurnālists, projekta www.GudrasGalvas.lv koordinators

Komentāri (19)

mary75 14.12.2010. 13.15

Tā deputāta attieksme pret vēlētājiem pirms un pēc ievēlēšanas ir ļoti raksturīga visai mūsu politiskai “elitei” ar dažiem izņēmumiem.
Būtu man tekšana, pieņemtu likumu, kas uzdotu katram deputātam par pienākumu internetā kontaktēt ar vēlētāju, kādā veidā – lai izlemj pats.
Var tikai piekriost – pēc kāda laika šis būs daudz svarīgāks popularitātes faktors, nekā Stendzinieka makaronu karināšana uz ausīm.
Dabīgi, tas no deputātiem prasītu laiku, zināmu intelekta minimumu, un bieži būtu jāatbild uz nepatīkamiem jautājumiem, tāpēc vairākums no tā izvairīsies, kā vien spēs.

+4
0
Atbildēt

0

Gintars 14.12.2010. 13.18

Tas ir atkarīgs no mūsu politiskās kultūras valstī. Vēlēšanu periodos diskusijas noteikti būs vairāk, bet neatkarīgi no tā ievēlētajiem deputātiem vajadzētu saglabāt komunikāciju jo sevišķi tik pateicīgā vidē kā Internets.
No deputātu puses tā ir Necieņa šādi rīkoties.

+3
0
Atbildēt

0

martins_kibilds 14.12.2010. 16.50

Melns uz balta rakstīts, ka runa ir Ingmāru Čaklo, kas Saeimā pārstāv “Vienotību”.
Daudzi laikam ir piemirsuši, ka Čaklais savā laikā bija bēdīgi slavenā Jūrmalas mēra Hlevicka pīārists.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu