Latvijā straujākais mājokļu cenu kāpums pasaulē • IR.lv

Latvijā straujākais mājokļu cenu kāpums pasaulē

41
Teiksma Briede, F64

Otrais un trešais lielākais mājokļu cenu lēciens reģistrēts Honkongā un Ķīnā

Latvijā trešajā ceturksnī bija straujākais mājokļu cenu kāpums pasaulē, salīdzinot ar situāciju pirms gada. Par to liecina starptautiskās nekustamā īpašuma kompānijas "Knight Frank" jaunākais pētījums par mājokļu cenu tendencēm 48 valstīs.

Kā vēsta BNS, atsaucoties uz šo pētījumu, Latvijā trešajā ceturksnī nekustamā īpašuma cenas pieaugušas par 26%, salīdzinot ar 2009.gada trešo ceturksni.

Pētnieki norāda, ka viens no cenu kāpuma iemesliem bijis pieprasījuma kāpums Latvijas ekonomikas atveseļošanās dēļ. Pieprasījumu veicināja arī jaunais imigrācijas likums, kas atviegloja uzturēšanās atļauju iegūšanu ārzemniekiem, kuri pērk lielus īpašumus Latvijā.

Otrais un trešais lielākais mājokļu cenu lēciens reģistrēts Honkongā (+21,3%) un Ķīnā (+21,1%; dati par Pekinu un Šanhaju), kam seko Singapūra (+20%). Pētījums rāda, ka Lietuvā bijis pasaulē otrais lielākais mājokļu cenu samazinājums (-13,9%); vēl vairāk mitekļu cenas kritās tikai Īrijā (-14,8%).

"Knight Frank" dati arī rāda, ka salīdzinājumā ar otro ceturksni trešajā ceturksnī Latvijā mājokļi sadārdzinājušies par 2%.

Vietējās kompānijas "Latio" jaunākie dati liecina, ka novembrī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā samazinājusies par 0,3% – līdz 581 eiro (408,3 latiem) par kvadrātmetru. Kompānijā uzsvēra, ka patlaban var runāt par divu tirgus segmentu noslāņošanos – vienā no tiem pieprasījums ir tieši atkarīgs no ekonomiskās situācijas Latvijā un aktivitāte šajā segmentā nepalielinās, bet otrā daudz šaurākā segmentā pieprasījums ir augošs un to pamatā veido ārvalstu pircēji.

Savukārt kompānijas "Rent In Riga" dati par īres tirgu rāda, ka ziemas sezonā paredzams īres dzīvokļu piedāvājuma pieaugums, jo vasarā un rudenī notika daudzu dzīvojamo ēku izsoles un ļoti iespējams, ka daļa no šiem izsolītajiem dzīvokļiem nokļūs arī īres tirgū. Tāpat tiek pieļauts, ka arī daži banku meitasuzņēmumi, kas izsolēs iegādājušies daudz dzīvokļu, izšķirsies īres tirgū piedāvāt kādu daļu no šiem dzīvokļiem.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka Latvijā dzīvokļu īres maksas attiecība pret dzīvokļa pārdošanas cenu joprojām ir ačgārna salīdzinājumā ar Rietumeiropu, kur šī attiecība ir 1% jeb 100 īres maksas ir dzīvokļa pārdošanas cena. Latvijā šī attiecība ir 0,5% jeb 200 īres maksas sedz dzīvokļa pārdošanas cenu. "Rent In Riga" speciālists paskaidroja, ka Latvijā šī attiecība nekad nav bijusi pareiza, tas nozīmē, ka vai nu īres cenas ir pārāk zemas, vai arī pārdošanas cenas ir pārāk augstas. Nereti šis faktors attur potenciālos investorus no dzīvokļu pirkšanas ar nolūku tos turpmāk izīrēt.

Komentāri (41)

Dancis 07.12.2010. 11.14

Loģisku pamatojumu es saredzu šādu. Neustamo īpašumu tirgotāji ļoti asi reaģē uz pozitīvajām tendencēm ekonomikā.

+1
0
Atbildēt

2

    esmeralda_se > Dancis 07.12.2010. 11.49

    Tirgotāji jau var reaģēt:) Paši ar sevi:)

    Ja nav pircēja, tad nav arī darījuma. Sviests tam KF ir sanācis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > Dancis 07.12.2010. 13.07

    Tieši tā – džeki sarosījušies un cer max ātri atsist mīnusus ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

esmeralda_se 07.12.2010. 01.33

Elementāri, Vatson.

“Knight Frank” par mājokļiem uzskata tikai to “šauro segmentu”, t.i. to, kas mums ir elitārais, ne parastiem mirstīgajiem. A tās padlaiku blokmājas viņu izpratnē nav mājokļi bet HVZ kas un statistikā neiekļūst:)

+1
0
Atbildēt

0

mazais peliš 07.12.2010. 13.44

O, ļoti interesanti, bet es diemžēl neredzu atsauces – vai ir kāds links vai raksts, kur varētu vairāk palasīties, kādus pieņēmumus Knight Frank izmanto real estate reportos?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu