Vairākos lielos muzejos kritiska ugunsdrošības situācija • IR.lv

Vairākos lielos muzejos kritiska ugunsdrošības situācija

29
Linda Ansons, F64
Baiba Roga

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju var nākties slēgt ugunsdrošības sistēmas dēļ

Kultūras ministrija nākusi klajā ar ziņojumu, kurā secināts, ka virknē kultūras iestāžu ir atklāti būtiski trūkumi ugunsdrošībā. Kritiska situācija ir trijās kultūras institūcijās – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Nacionālās mākslas muzejā un Memoriālo muzeju apvienības struktūrvienībās. Lai novērstu ugunsdrošības trūkumus visās kultūras iestādēs nepieciešami 710 tūkstoši latu. 

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja (RVKM) direktore Klāra Radziņa stāsta, ka krātuvēs pirms desmit gadiem ierīkota sistēma, kurai beidzies garantētais darbības laiks. Tā ir īpaša sistēma, kas ugunsgrēka gadījumā izdala gāzi, jo „krātuvēs, kurās glabājas eksponāti, ar ūdeni dzēst nevar”. Par to, ka sistēmai beidzies darbības termiņš, muzejs jau pagājušā gada aprīlī informējis gan "Valsts Nekustamos īpašumus", gan Kultūras ministriju. Kultūras ministrija apzinās – ja nebūs naudas drošība sistēmām, muzejs var tikt slēgts apmeklētājiem. „Tik milzīgu muzeju slēgt nedrīkst! Tāpēc tas pašlaik tik aktuāli tiek risināts,” uzsver muzeja direktore. Viņa pārliecināta, ka, ja nebūtu nepieciešama tik „milzīga nauda” – vairāk kā 133 tūkstoši, tad „tā nebūtu tāda problēma”.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja direktore Alīda Krēsliņa teic, ka arī šī muzeja krātuves pašlaik netiek nodrošinātas ar speciālo gāzes dzēšanas sistēmu. To ierīkošanai būtu nepieciešami 42 000 latu. Kolekciju telpas bijušas aprīkotas ar gāzes dzēšanas sistēmām, taču viltus trauksmju rezultātā, iepriekšējos gados gāze no sistēmas ir izplūdusi, tādēļ pašlaik to nepieciešams atjaunot. Jau pirms vairākiem gadiem sniegti projekti par ugunsdrošības sistēmas atjaunošanu, taču tie nav akceptēti, jo gāzes sistēmas iegāde prasa lielus naudas resursus, kuru valstij nav bijis.

Savukārt Memoriālo muzeju apvienības muzejos – Raiņa un Aspazijas mājā, Jāņa Akuratera muzejā,  Raiņa muzejā „Jasmuiža”, kā arī Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā nepieciešams uzstādīt apsardzes un ugunsdrošības signalizācijas sistēmas. To uzstādīšana izmaksātu 9 535 latu. Muzeju apvienības direktore Rita Meinerte norāda, ka „mūsu muzejos tiek eksponēti un glabājas nacionālā krājuma priekšmeti”, bet vairāki muzeji, kuros ugunsdrošības signalizācija ir degradējusies un vairs nav lietojama.

KM pārstāve Dace Vizule teic, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem konkrētajām iestādēm pašām būtu jānodrošina normatīvajos aktos noteiktā ugunsdrošības prasību ievērošana, kā arī citu ar ugunsdrošību saistītu pasākumu izpilde, taču „tā kā pēdējo gadu laikā valsts institūcijām, un it īpaši muzejiem, finansējums ir dramatiski samazināts, Kultūras ministrija ir veikusi pārskatu un sniegs izskatīšanai šo jautājumu valdībā, lai rastu kompleksu situācijas risinājumu.”

Pašlaik finansējuma piešķiršanas jautājumi tiek saskaņoti starp ministrijām un, kad tas tiks paveikts, tas tiks skatīts valdības sēdē, kura notiks tuvākajā laikā. Viņa uzsver, ka „tiks meklēti iespējami ātri īstenojami varianti, kā šajā budžeta situācijā nodrošināt finansējumu ugunsdrošības problēmu novēršanai iestādēs, it īpaši tajās, kurās ir viskritiskākā situācija, kā, piemēram, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā”.

Komentāri (29)

piziks 28.11.2010. 18.30

Sarmīt Ēlerte!

Vai Vizulei pirmdien vajadzētu iet uz darbu, — viņu pirmdien par tādu atbildes sākumu, kur atgādināts, ķip-p, ka pašiem jātiek galā… derētu zibenīgi atlaist: kāda jēga atgādināt par likumu, kam nav jēgas, — Klāras k-dze tai muzejā taču liekus līdzekļus nav notrallinājusi, muzejam tādas naudas nekad nav bijis.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu