Visvairāk trūcīgo Ciblas novadā – 31% • IR.lv

Visvairāk trūcīgo Ciblas novadā – 31%

33
Kristaps Kuhaļskis, F64

Iespēja tikt tā sauktajos simtlatniekos daudziem Ciblā ir liela veiksme

Latvijā vistrūcīgākais ir Ciblas novads, kas atrodas pie Ludzas, netālu no Latvijas un Krievijas robežas. No apmēram 3300 iedzīvotājiem vairāk nekā 1000 atzīti par trūcīgiem, atsaucoties uz Labklājības ministrijas datiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums „De facto”.

Ja Latvijas pašvaldībās vidēji ir ap astoņiem procentiem trūcīgo, tad Ciblā to ir 31,3%. Bēdīgā saraksta otrajā vietā ir Varakļānu novads, kurā par trūcīgiem atzīti 28,44% iedzīvotāju, tam seko Viļānu novads ar 24,72% trūcīgo, Rugāju novads – 23,58% un Baltinavas un Vaiņodes novadi ar 22% trūcīgo no visa iedzīvotāju skaita.

Savukārt vismazāk trūcīgā statuss piešķirts Ķekavas novadā – 168 cilvēkiem jeb 0,78% no visiem šī novada iedzīvotājiem.

Ciblas novadā lielākie darba devēji ir skolas un pašvaldības iestādes. Citu darbavietu ir maz un tās ir epizodiski. No visiem iedzīvotājiem, kuri Ciblā varētu strādāt, ceturtā daļa to šobrīd nedara. Tādēļ iespēja tikt tā sauktajos simtlatniekos daudziem Ciblā ir liela veiksme. „De facto” satiktie Ciblas iedzīvotāji atzīst, ka 100 latu stipendija ir viens no labākajiem un stabilākajiem darbiem, kādu šobrīd novadā var vēlēties.

Pašvaldībā atzīst, ka bezdarbnieku un trūcīgo skaits audzis ne tikai dēļ krīzes, bet arī tādēļ, ka daudzi trūcīgie legalizējušies, jo īpaši tad, kad piedāvāti „Latvenergo” elektrības kuponi. Daudzi no trūcīgajiem un bezdarbniekiem par darbu negribot pat dzirdēt, toties papīri, lai saņemtu pabalstus ir sakārtoti, vēstīja „de facto”.

Trūcīgo skaitu vairo arī tas, ka lielai daļai strādājošo atalgojums nav lielāks par minimālo algu, kas, izdalot uz ģimeni, ir pārāk maz, lai izdzīvotu ar to vien.

Komentāri (33)

Ieva 22.11.2010. 13.16

Laikam vistrakākās sekas ir apātisms. “Ko nu es, darbu jau te atrast nevar, nav jēga vispār meklēt, citur arī, ne, uz pilsētu nebraukšu, tur viss dārgs, te vsmaz ir kur dzīvot, valsts man nedod, visi zagļi, maitas, es te godīgais cietējs. Iešu uz pagastu pēc pabalsta izmaksas, kopā ar kaimiņu bēdubrāli, viņs vismaz mani saprot, iedzersim, palamāsim valdību, pažēlosim sevi..” Tā nu sanāk, ka vienīgais ko saulebrālis māk, ir saņemt pabalstu. Un tā 17 gadus- tas esot Latvijas rekords. Ir jau ir objektīvi apstākļi. Un nav jau tā melnā darba apkārtnē. Bet šķiet, šie cilvēki ir uzcēluši apātijas sētu ap sevi, vispirms. Un kamēr tai pāri nepārkāps, nekas nemainīsies.
Varbūt tomēr to slotu paņemt un durupriekšu noslaucīt?

0
0
Atbildēt

1

    Ieva > Ieva 22.11.2010. 13.16

    Pēdjā IR numurā ir raksts par sievieti, kas sāka taisīt dizaina pulksteņus. Pērk izejvielas par dažiem dolāreim no Honkongas, noformē ciferblati un tirgo internetā.
    Vienā no dārzu žurnāliem ir stāstīts par mājas dzērveņu dobi. Esot ļoti izdevīga.
    Lasīju par komposta taisītājiem. Kalifornijas slieku turētājiem. Dikti labs sanākot…
    Es par to, ka vajag domāt, mēģināt un darīt, nevis vaidēt un dzert.
    Vai sliņkiem un alkaholiķiem krīze nav radījusi papildus komfortu?
    Šķiet ir. Ar mūsu palīdzību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu