Pagarināta izstāde "Un citi virzieni..." • IR.lv

Pagarināta izstāde "Un citi virzieni…"

4

Rīgas pilsētas izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa" informē, ka tiek pagarinātas izstādes "Un citi virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960-1984" un "Makro" – tās būs apskatāmas līdz 2011. gada 9.janvārim.

„UN CITI” skatītājiem atklāj mazāk pazīstamus autorus un parādības, kas atšķiras no tradicionāliem priekšstatiem par padomju laika mākslu.

Laikmetīgās Mākslas centra (LMC) veidotajā izstādē ir iespēja aplūkot gan drosmīgi abstraktas, gan nepārprotami sirreālistiskas ievirzes glezniecību un grafiku, kā arī leģendāros fotoreālistu darbus. Attēlos un filmās būs skatāma 60. gadu pantomīma, 70. gadu hepeningi un avangarda kino, 80. gadu sākuma kustību teātris un postmodernās akcijas. Tiks izstādītas kinētiskas instalācijas un utopiski pilsētvides projekti. Fotomākslā akcentēti eksperimenti un dokumetālā pieeja. Izstāde rosinās saskatīt tēlu un stilistisko meklējumu mijiedrbību dažādās mākslas jomās.

Izstādes kurators ir Vilnis Vējš, ekspozīcijas līdzkuratores ir Ieva Astahovska, Irēna Bužinska, Līga Lindenbauma un Māra Traumane; māksliniece – Anna Heinrihsone.

“UN CITI” apkopo darbus, ko mākslinieki radījuši izteiksmes brīvības meklējumos, nerēķinoties ar padomju laika saturiskajām un stilistiskajām normām mākslā, iedvesmojoties vairāk no ārzemju nekā vietējām tradīcijām. Padomju laikā šīs ietekmes tika uzskatītas par kaitīgām, tādēļ daudzi no izstādē skatāmajiem darbiem savulaik tika noraidīti vai pat nenonāca līdz skatītājiem.

Daži no pārstāvētajiem māksliniekiem Rietumos jau nodēvēti par „nonkonformistiem” – Zenta Logina, Atis Ieviņš, Māris Ārgalis, Valdis Celms, Artūrs Riņķis, Miervaldis Polis un Līga Purmale, Egons Spuris, Andris Grīnbergs, Hārdijs Lediņš un NSRD. Tiks eksponēti arī slavenu mākslinieku – Maijas Tabakas, Birutas Delles, Imanta Lancmaņa un Bruno Vasiļevska agrīnie darbi, kas aizsākuši jaunas tendences glezniecībā. Skatītājiem atklājums varētu būt, piemēram, Visvaldis Ziediņš, Romualds Geikins, Vladimirs Glušenkovs, Juris Tīfentāls un, kā uzsvērts izstādes nosaukumā, vēl daudzi citi. Tā kā šāda veida māksla padomju laikā netika iepirkta oficiālās kolekcijās, lielākā daļa eksponātu ir pašu mākslinieku vai privātu kolekcionāru īpašums. Daži no izstādes darbiem, dokumentācijām un artefaktiem tiks publiski eksponēti pirmoreiz.

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu