Gaidāma NATO un Krievijas attiecību uzlabošanās • IR.lv

Gaidāma NATO un Krievijas attiecību uzlabošanās

21
AFP/LETA

Svētdien tikušies ASV un Krievijas prezidenti

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzskata, ka nākamajā nedēļā gaidāmais NATO samits Lisabonā iezīmēs Krievijas attiecību uzlabošanos ar aliansi pēc krīzes, ko izraisīja Krievijas un Gruzijas karš 2008.gadā.

Medvedevs tā sacīja ASV prezidentam Barakam Obamam, ar kuru viņš svētdien tikās Japānas samita laikā. "Ir lieliski atkal tikties ar manu partneru Dmitriju. Domāju, ka mums pēdējos pāris gados izveidojušās lieliskas attiecības," par Obamas teikto, atsaucoties uz pasaules ziņu aģentūrām vēsta LETA. "Mēs uzsvērām savu ieinteresētību strādāt kopā ar Krieviju virknē divpusējo un daudzpusējo jautājumu."

Lisabonā NATO valstis nāks klajā ar jaunu "stratēģisko koncepciju", kuras ietvaros eiroatlantiskie sabiedrotie gatavojas koordinēt savus aizsardzības un ārējās politikas mērķus. Tās apspriedīs arī pretraķešu aizsardzības sistēmas plānus, kuri savulaik atjaunoja aukstā kara laiku sacensību ar Maskavu, taču Rietumu lielvalstis tagad cer, ka Krievija pati tajos piedalīsies.

ASV prezidents Medvedevam arī uzsvēra, ka centīsies panākt, lai ASV Senāts šogad ratificētu jauno Kodolieroču samazināšanas līgumu (START). Administrācija risina intensīvas sarunas ar Republikāņu partijas deputātiem par šo līgumu, kas samazinās ASV un Krievijas kodolarsenālus, un cer panākt tā pieņemšanu pirms jaunā Kongresa pirmās sēdes janvārī. Līguma ratificēšanai ASV Senātā nepieciešamas 67 balsis, un tas nozīmē, ka Obamas demokrātiem būs nepieciešams ievērojams republikāņu atbalsts.

Lisabonas samits norisināsies 19. un 20.novembrī.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ir sacījis, ka NATO un Krievijai jāuzsāk pastiprināta sadarbība Afganistānā. Tāpat viņš ir mudinājis aliansi kļūt par modernu spēku un, neraugoties uz taupības pasākumiem, veikt investīcijas pretraķešu aizsardzības sistēmā, lai nodrošinātos pret jaunajiem apdraudējumiem.

11 lapaspušu garā stratēģiskā koncepcija plašākai sabiedrībai nav pieejama, taču, visticamāk, tajā uzmanība vērsta uz 21.gadsimta apdraudējumiem, tostarp kiberuzbrukumiem, uzbrukumu draudiem no neprognozējamām valstīm, terorismam un somāliešu pirātiem.

 

Komentāri (21)

astra_ozo 14.11.2010. 13.19

Cerēsim,ka pēc diviem gadiem Obamušku nepārvēlēs. Bet arī tagad republikāņu uzvara starpvēlēšanās nepieļaus, ka ASV nodod savus partnerus.

+4
0
Atbildēt

2

    P_Dancis > astra_ozo 14.11.2010. 22.28

    Jebkurā gadījumā Obama ir ievērojami labāks prezidents par Bušu tādā ziņā, ka nesāk jaunus sūdus, bet Buša ievārītos (kari Afganistānā, Irākā un draudzība ar Putina režīmu bija to starpā, nebūsim naivi) tikai turpina.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > astra_ozo 14.11.2010. 15.13

    Visticamāk tā arī notiks, jo nu nekāda liela artava no Obamas darbībām visās frontēs nav! Amerikāņu nostāju jau nodemonstrēja Kongresa vēlēšanas, atliek republikāņiem izvēlēt labu kandidātu un lieta būs darīta !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

maris 15.11.2010. 11.22

Obamam ir kirdik, jo ASV ekonomika stagnēs, pat pasliktināsies visu viņa prezidentūras laiku, un ko viņš līdz šim ir darījis, tikai veicina šo stagnāciju. Un demokrātiem līdz ar to arī ir kirdik nākošajās senāta vēlēšanās.

Toties republikāņi, kā nāks pie varas pilnā skaitā ( 2013 prezidents, senāts-kaut kādas vietas tur tiek pārvēlētas 2012 ) , tā uzbliezīs pa Irānu. Labi tas nav, bet ko tur var darīt, ja Irāna pati spēlē krievu ruleti ar atomieročiem.

Un tad Krievija sajutīsies pavisam neomulīgi.

0
0
Atbildēt

0

maris 15.11.2010. 10.23

Krievija ir nākošā kara Polija, starp Ķīnu un Eiropu (NATO). Mērogi aug.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu