Prasību tiesnešiem atstāt amatu priekšvēlēšanu laikā vērtēs ST • IR.lv

Prasību tiesnešiem atstāt amatu priekšvēlēšanu laikā vērtēs ST

26
Lauris Nagliņš, LETA

Tiesnese atteicās pamest amatu un tika svītrota no partijas kandidātu saraksta

Satversmes tiesa (ST) pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma ierosinājusi lietu par vēlēšanu likuma prasību tiesnesim, kurš kandidē vēlēšanās, atstāt amatu. Tiesā vērsās tiesnese Sandra Briķe no Kristīgi demokrātiskās savienības (KDS) deputātu kandidātu saraksta. Viņa atteicās atstāt amatu un Centrālā vēlēšanu komisija viņu no saraksta svītroja.

Kā ziņo LETA, Administratīvā apgabaltiesa uzskata, ka norma, kas paredz, "ja par deputātu kandidātu ir pieteikts tiesnesis, viņam pēc deputātu kandidāta saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj amats un viena mēneša laikā jāiesniedz šo faktu apstiprinoši dokumenti Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK)" neatbilst samērīguma principam. Tiesa norāda, ka, tiesnesim atstājot amatu, bet netiekot ievēlētam, esot niecīgas iespējas atgriezties amatā. Savukārt amata savienošanas ierobežošanas pārkāpums tas nav, jo deputātu kandidātu sarakstā iekļautajām personām nav  jābūt politiskās organizācijas biedriem, norādījusi tiesa.

Briķe ir pārliecināta, ka varēja kandidēt vēlēšanās, neatstājot tiesneses amatu, jo šādas tiesības garantē Satversme, kurā teikts, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, Saeimā var ievēlēt katru pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas un ikvienam ir tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās.

Viņa arī norādīja, ka, atstājot amatu priekšvēlēšanu laikā, ģimene paliks bez iztikas līdzekļiem, bet saņemt materiālu atbalstu no citiem viņa nevarot, jo tā būtu korupcija. Turklāt neievēlēšanas gadījumā nav garantijas, ka “konkurējošo” partiju politiskie spēki viņu no jauna apstiprināšot par tiesnesi.

Komentāri (26)

Edgars Sējējs 30.10.2010. 11.13

Negribu neko teikt par konkrēto jautājumu, bet man tikai tāda laiska sestdienas rīta doma atpeldēja.
Cik tomēr forši,ka šķēļveidīgie nepaspēja ST nolikvidēt. Cik tomēr jauki,ka cilvēks var justies brīvs arī tādā pakāpē,lai aizstāvētos viens pret valsti.Pasaulē ne visur tas ir iedomājams.Mums īstenībā ir baigi veicies.Nopietni.
Lai Jums labi klājas!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu