9.Saeimas deputātiem pabalstos izmaksās 240 tūkstošus • IR.lv

9.Saeimas deputātiem pabalstos izmaksās 240 tūkstošus

7
Gints Ivuškāns, F64

Šī gada budžetā pabalstiem pēc Saeimas vēlēšanām tika rezervēti pat 293 tūkstoši

10.Saeimā strādās  40 pašreizējie parlamentārieši, bet pārējiem 60 būs jāmaksā kompensācija  par mandāta zaudēšanu. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli tautas kalpiem, kas parlamentā darbu pēc vēlēšanām vairs neturpinās, pienākas vienreizējs pabalsts trīs vidējo mēnešalgu apmērā.

Aģentūras BNS aprēķini liecina, ka vidēji, ņemot vērā publiski pieejamo visu deputātu kopējo bruto izpeļņu par pēdējo pusgadu, viens tautas kalps mēnesī saņem ap 1343 latus. Līdz ar to pabalsta apmērs vienam no Saeimas aizejošam deputātam varētu būt aptuveni 4030 latu. Ja visiem 60 šī sasaukuma deputātiem tiks maksātas kompensācijas, tam būs nepieciešami 240 tūkstoši latu.

Pabalsti tika ieplānoti jau šī gada budžetā. Saeimas Preses dienestā BNS pastāstīja, ka pabalstu izmaksai tika rezervēti pat 293 160 lati.

BNS gan norāda, ka parlamenta darba kārtībā ir Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi, kas paredz – ja deputāts triju mēnešu laikā kopš iepriekšējā sasaukuma pilnvaru beigām tomēr atgriežas Saeimas darbā, bet vienreizējais pabalsts viņam jau izmaksāts, daļa pabalsta ir ieturama no nākamā algas aprēķina.

Arī ministriem, kuri nestrādās nākamajā valdībā, pienākas trīs mēnešu kompānsācija. Ministri no tās var arī atteikties. Ministri pirms nodokļu samaksas saņem 1718 latu, bet premjers – 1908 latus.

Komentāri (7)

affa_ 26.10.2010. 15.40

Es uzskatu, ka šī sistēma būtu jāatceļ. kompensācija vienas algas apmērā – labs stimuls strādāt godprātīgi, lai tiktu pārvēlēts.

+5
0
Atbildēt

0

Le 26.10.2010. 16.49

Šādi pabalsti būtu jāatceļ, jo par savu nākotni darba tirgū katram ir jārūpējas pašam. Cik daudz uzņēmējsabiedrību maksā šādus pabalstus, ja darbinieks tiek atlaists darba devēja uzticības zaudēšanas gadījumā? Neievēlēšana Saeimā norāda, ka darba devējs (šajā gadījumā – LR pilsoņi) ir zaudējis uzticību šim darbiniekam (lasi – deputātam/politiķim).

+2
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 26.10.2010. 16.27

Kaut kāda domāšanas kļūda tie pabalsti..Tāpēc jau pilna politika ar visādiem pieskrējējiem pasildīt rociņas,kamēr profesionālu politiķu kas šo izvēlas par savu darbu ar visiem riskiem,kā nav tā nav.Attiecīgi lēmumu kvalitāte bieži vien haltūra.Ko var gribēt no viendienīšiem,kas ērti pasēž 4 gadus,ja paveicās, sabīda karjeru nākotnei,ja ne- še ku tev naudiņas par sūro sēdēšanu.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu