Dālderis kultūras iestādēs vēlas uzraugošas padomes • IR.lv

Dālderis kultūras iestādēs vēlas uzraugošas padomes

22
Reinis Hofmanis, F64

Padomes noņemtu politisko iejaukšanos un būtu pārstāvēts sabiedrības viedoklis

Kultūras ministrs Ints Dālderis („Vienotība”) vēlētos kultūras nozarē nostiprināt nepolitisku pieeju valsts līdzekļu izmantošanai. To varētu izdarīt, katrā kultūras iestādē izveidojot nelielas un neapmaksātas padomes.

"Tas arī lielā mērā noņemtu politisko iejaukšanos, kas man pēc būtības ļoti nepatīk," aģentūrai BNS teica ministrs.
Šāds modelis esot pieņemts visā pasaulē. Tādējādi būtu pārstāvēts sabiedrības viedoklis, jo tagad nekur īsti netiekot diskutēts, piemēram, par viena vai otra teātra pamatuzdevumiem.

Viņš arī uzskata, ka kultūras ministram vajadzētu iestāties par patriotismu, nacionālo un valstisko piederību veicinošu televīzijas programmu, kurā varētu iekļaut vēsturiskas filmas, raidījumus par latviešu valodu, arī valodas mācības raidījumus.

Dālderis ir gatavs arī jaunajā valdībā uzņemties kultūras ministra pienākumus. Tajā pašā laikā viņš aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka, nekļūstot par ministru, labprāt papildus Saeimas deputāta pienākumiem kļūtu par mācībspēku Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA). Tādēļ viņš iestāties JVLMA maģistratūrā, jo šāda līmeņa izglītība nepieciešama, lai strādātu par pasniedzēju Mūzikas akadēmijā.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības finansētās stipendijas iegūšana JVLMA izraisīja diskusijas, jo nosacījumi stipendijas saņemšanai ir kontaktstundu apmeklējums 75% apmērā, sekmība, kā arī regulāras maģistranta atskaites par mēnesī paveikto, kas ir grūti savienojama ar ministra darbu. Dālderis atbildēja, ka arī politiķiem ir tiesības izglītoties, taču viņš apsvērs studijas uz laiku pārtraukt, ja to nevarēs savienot ar ministra darbu.

Komentāri (22)

janisholsteins 16.10.2010. 20.13

Derīgāk būtu no naudas sadales atsaistīt tos, kuri paši ir materiāli ieinteresēti sadales iznākumā. Vai nu tieši kādā projektā, vai arī ‘es atbalstīšu tavu, tu manu’, vai arī ar cerību saņemt līdzekļus nākamajos gados. Tikai tad sadale kļūtu profesionālāka un saistīta ar reāliem rezultātiem. Un šī slimība nav tikai VKKF, bet vēl jo izteiktāk arī zinātnē.

+3
0
Atbildēt

2

    Agnese Lûse > janisholsteins 16.10.2010. 21.21

    Pilnīgi piekrītu tavam viedoklim,bet kā to panākt Latvijaa..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janisholsteins > janisholsteins 16.10.2010. 22.13

    iesaistīt ārvalstu ekspertus pie projektu izskatīšanas. tie reizēm ir ar mieru pastrādāt arī ‘goda pēc’ – t.i. ka tiek uzteikti kā kādas valsts nacionālās programmas padomnieki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 16.10.2010. 18.59

Nu ja šās padomes ievēlēs un pārstāvēs savas kultūras nozares profesionāļi,bet ne politiski angažēti cilvēki,tad šī ideja ir apsveicama !

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu