Valdību var sašūpot pensiju jautājums • IR.lv

Valdību var sašūpot pensiju jautājums

24
Kaspars Krafts, F64

Eksperts Latvijas sociālo politiku novērtē kā neuzticamu un neprognozējamu

Pensiju jautājums varētu kļūt par to, kas sašūpos jauno valdību, uzskata sociālās apdrošināšanas eksperts Edgars Voļskis. Intervijā laikrakstam Diena viņš prognozē, ka tas kļūs par galveno diskusiju jautājumu.

„Atcerēsimies nesenos solījumus! Ja visi šie spēki kopā stādīs deklarāciju, tur būs daudz kas diametrāli pretējs dažu solītajam, un tad vai nu viņi plēsīsies savā starpā, vai arī daudziem vēlētājiem būs nepatīkami jautājumi. Ekonomiski ir skaidrs, ka kaut kāds nepopulārs lēmums būs jāpieņem. Politiski tas visdrīzāk būs sitiens pa valdības stabilitāti,” uzskata Voļskis.

Viņa vērtējumā Latvijas sociālā politika ir neuzticama un neprognozējama. Normāli pensiju sistēma tiekot plānota pēc dažādām ilgtermiņa prognozēm 30 – 40 gadiem, bet mums nav skaidrs, kas notiks pēc gada. Eksperts atgādina, ka 2009.gadā valdība pensiju 2.līmeņa iemaksas samazināja no 8% uz 2%, aizbildinoties ar krīzi un nepieciešamību strādājošiem solidarizēties ar pensionāriem, kas tika saukts par īslaicīgu pasākumu, solot iemaksas atjaunot 6% līmenī. Taču tagad uz laiku varētu nogriezt arī atlikušos 2%. Tas liek domāt par nestabilitāti un politikas necaurspīdīgumu.

„Kas tiek piesegts ar salīdzinoši vieglo naudas paņemšanu no sociālā budžeta? Nespēja efektivizēt valsts pārvaldi! Pārsteidz arī nespēja izšķirties par konsolidējamo apjomu, kas variē „nieka” 100 miljonu robežās,” norādīja eksperts.

Intervijā viņš noraida runas, kas pensiju 2.līmenis ir banku lobijs.

„Daļēji varbūt tā ir, tomēr bez šīs skabargas bankās ir arī baļķis valdības acī un pretjautājums: lai valdība banku pārvaldniekam dod finanšu instrumentus, kā to naudu labāk ieguldīt. Bet valdība dod iespēju tikai ieguldījumiem banku depozītos, kas nozīmē to pašu apriti bankā, vai arī emitē obligācijas, par kurām iegūtā nauda aiziet ne jau izaugsmei, bet valdības patēriņam, kā arī nelielu daļu uzņēmumu akcijās, kuru izvēle Latvijā ir pavisam maza. Diez vai tas ir ilgtermiņa investīciju mērķis,” spriež Voļskis.

Viņaprāt, tā vietā vajadzētu emitēt mērķa obligācijas, piemēram, autoceļu būvei, infrastruktūrai, kas rada darba vietas, un tādējādi nauda aizietu apritē.

Komentāri (24)

girts_gansons 18.10.2010. 10.27

Valdību var sašūpot pensiju jautājums.
—————-
Domāju, ka to var izdarīt dažādi izteikumi, veidojot sabiedrisko domu un sējot neuzticību Valdības rīcībai. Arī izejot ielās nepanāksim ka 2+2=5.
Pirms publicēt ekspertu viedokli, vajadzētu arī noskaidrot viņu ieteikumus situācijas uzlabošanai, ne tikai neuzticības vairošanai.

0
0
Atbildēt

0

austrisv 17.10.2010. 15.34

Tas, ka soc budžets ir jāreformē, ir neizbēgami ne jau tikai Latvijā, bet visās ES valstīs!
Pat Francijā esot pat 30 miljardi EUr deficīts!
Tātad neizbēgami, jo veco kļūst vairāk, bet bērni(jaunie aizbrauc uz ES valstīm un , arī tālāk!
Manuprāt, visnesāpīgāk būtu uz laiku vai nu atcelt 2. pensiju līmeni, vai arī atstāt 2. līmenī pavisam niecīgu soc apdroš iemaksas!
Tā kā 2. pensiju līmeni apsaimnieko tikai bankas, tad tikai tām arī būs zaudējumi!!!!
Nesaprotu, kāpēc tā nezinīši uztraucas par to 2. pensiju līmeni, jo bankas ir pamanījušās pat strādāt ar zaudējumiem apsaimniekojot 2. pensiju līmeni! Ar ko gan sliktāks ir 1.pensiju līmenis, jo te ir valsts garantēti pensiju ienākumi pēc pensiju likuma!
Tā varētu paturēt , cik dzirdēts, valsts budžetam 100 miljonus Ls nevis atdot šos miljonus bankām, kuras naudu līdz šim ieguldījušas ārzemēs. Pie tam tās tur pamatīgi zaudējušas!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu