Šodien spēcīgs vējš un pirmie sniega graudi • IR.lv

Šodien spēcīgs vējš un pirmie sniega graudi

36
Raitis Plauks, F64

Šīs nedēļas laikā ar ziemeļu vējiem Latvijā ieplūdīs aukstas gaisa masas

Šodien Latvijā pūta stiprs vējš. Glābēji līdz otrdienas pēcpusdienai devās 11 izbraukumos, novērst stiprā vēja radītos postījumus. Rīgā, Lubānas ielā aizlūzis koks uzkritis divām automašīnām, bet Tēraudlietuves ielā tika bojāta viena automašīna. Savukārt Brīvības ielā stiprais vējš bija atrāvis reklāmas plakātu, kas draudēja uzgāzties uz ielas. Pārsvarā glābēji atbrīvojuši ceļu braucamo daļu no vēja nogāztajiem kokiem.

Šodien ap plkst.12 Alūksnē tika novēroti sniega graudi. Tie krituši dažas minūtes, bet, nonākot uz zemes, ātri izkusuši, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. LETA šodien pēc plkst.15 arī Rīgas centrā neilgu brīdi novēroja slapja sniega pārslas.

Šīs nedēļas laikā ar ziemeļu vējiem Latvijā ieplūdīs aukstas gaisa masas, līdz ar to gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā par 3-5 grādiem pazemināsies. Daudzviet ir gaidāmi arī nokrišņi: nedēļas gaitā lietus pāries slapjā sniegā, liecina prognoze.

BNS iepriekš vēstīja, ka otrdienas rītā Igaunijas piekrastē ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pastiprinājies līdz 28 metriem sekundē, kas atbilst stiprai vētrai, mazākas intensitātes vētra gaidāma arī Rīgas jūras līcī un Vidzemes piekrastē. Igaunijas ziemeļaustrumos Narvas apkārtnē fiksēts arī pirmais sniegs.

Zīmes dabā liecina, ka gaidāma gara un auksta ziema, atzina aģentūras LETA aptaujātie mednieki.

Salīdzinot ar citiem gadiem, šoruden mežacūkām esot krietna tauku kārta, kas varētu liecināt, ka dzīvnieki gatavojas aukstumam un veido krājumus. Šoruden ļoti agri sākušas augt rudens sēnes, gandrīz reizē ar vasaras sēnēm, kas varētu liecināt par to, ka tās steidzās izaugt laikus, jo gaidāms agrs sals. Arī zosis aizlidojušas jau septembra pēdējās un oktobra pirmajās dienās, turklāt tās lidoja augstu, kas nozīmē, ka auksts laiks iestāsies agri.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu