Nederīgas pases dēļ vēlēšanas ies secen 26 000 • IR.lv

Nederīgas pases dēļ vēlēšanas ies secen 26 000

22
Andejs Strokins, F64

CVK provizoriskos vēlēšanu rezultātus sola svētdien ap četriem no rīta

Nederīgas pases dēļ 10.Saeimas vēlēšanās sestdien nebūs iespējams piedalīties 26 tūkstošiem balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, par jaunākajiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem vēsta BNS. Kopumā vēlēšanu tiesības Latvijā ir 1,53 miljoniem iedzīvotāju.

"Diemžēl ikreiz pirms vēlēšanām, referendumiem vai citiem tik plaša mēroga notikumiem jāsecina, ka cilvēki bieži vien nepievērš uzmanību savas pases derīguma termiņam un tikai pēdējā brīdī attopas to pārbaudīt," komentē Rjabcevs.

Viņš arī pastāsta, ka pašlaik visos PMLP krājumos glabājas vairāk nekā 15 000 jau iepriekš pieteiktu pasu, kuras cilvēki tā arī nav izņēmuši.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars paziņojis, ka komisijas ir gatavas vēlēšanu procesam. Sestdien vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst.7 līdz 20.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti ir gaidāmi svētdien ap četriem no rīta. Tad jau būs zināms, cik daudz partiju ievēlētas Saeimā un cik daudz vietu tās ieguvušas, savukārt konkrēto deputātu vārdi uzreiz vēl nebūs zināmi.

Visvairāk deputātu parlamentā iekļūs no partiju sarakstiem Rīgā, bet vismazāk no Kurzemes. Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 29 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 27, Latgales vēlēšanu apgabalā – 16, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 15 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 13 deputātu vietas.

10.Saeimas vēlēšanu sarīkošanai no valsts budžeta ir piešķirti 2 153 950 lati jeb katram vēlētājam tās izmaksā 1,41 latu.

Vēlētāji balsošanai var izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs.

Pavisam 10.Saeimas vēlēšanās ir izveidoti 1013 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 949 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 64 vēlēšanu iecirkņi – ārvalstīs. Ārzemēs nobalsot gan varēs tikai 63 iecirkņos, jo Jaunzēlandē notikušās zemestrīces dēļ Kraistčērčā izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc tur tiks tikai saskaitītas pasta balsojumā nodotās balsis, ziņo aģentūras par Cimdara teikto.

Komentāri (22)

Andris 01.10.2010. 19.59

Tā ir laba ziņa, gandrīz visas šīs balsis zūdīs SC, PLL un, varbūt, LZZS.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu