Pudeļu plosts šķērso Kluso okeānu • IR.lv

Pudeļu plosts šķērso Kluso okeānu

22
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Vides problēmu uzsvēršanai peldrīks izgatavots no 12 500 plastmasas pudelēm
Šonedēļ no 12 500 plastmasas pudelēm pagatavotais katamarāns, kas veic kuģojumu pāri Klusajam okeānam, lai pievērstu uzmanību vides jautājumiem, dosies no Jaunkaledonijas uz Sideneju, vēstī aģentūras LETA-AFP.
Ekspedīcija "Plastiki", ko iedvesmoja Tūra Heijerdāla ceļojums pāri okeānam ar plostu "Kon-Tiki", 108 dienās jau pieveikusi 6944 jūdzes (12 860 kilometrus) no Sanfrancisko līdz Francijas Klusā okeāna teritorijai, taču grūtākais posms līdz Sidnejai vēl ir priekšā.
Plānots, ka laiva dosies ceļā trešdien. Ekspedīcijas pārstāve AFP skaidroja, ka sešu cilvēku komanda plāno savu ceļojumu atbilstīgi laikapstākļiem.
Ekspedīciju organizē britu piedzīvojumu meklētājs un dabasmīlis Deivids de Rotšilds, Rotšildu dinastijas jaunākā atvase, kurš, izlasījis ANO ziņojumu par okeāna ekosistēmām, nolēma radīt laivu no pārstrādātiem materiāliem. Viņu daļēji iedvesmojusi norvēģu pētnieka Tūra Heijerdāla "Kon-Tiki" plosta ekspedīcija no Dienvidamerikas uz Polinēziju.
"Plastiki" laivu veido plastmasas pudeles, kas apvienotas granātābolam līdzīgā struktūrā un piestiprinātas pie pontoniem, nodrošinot katamarānam 68% peldspējas. Lai kustētos uz priekšu, komanda izmanto tikai atjaunojamus enerģijas avotus, ieskaitot sauli, vēju un ūdeni. Peldamrīks aprīkots ar kājminamām turbīnām.

.

Komentāri (22)

sigija_spure 06.07.2010. 15.06

man jautājums nedaudz ne par tēmu.. kā pareizi jāsaka šajā gadījumā: “jo neatbilstīga likumam būtu gan tā saglabāšana” vai “jo neatbilstoša likumam būtu gan tā saglabāšana”??? ‘es pati nezinu kā būtu literāri pareizi, tāpēc prasu. tas “neatbilstīgi” kaut kā griež ausī..
par tēmu runājot… ka tik tā palīdzība tiek sniegta maksimāli operatīvi un kalitatīvi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu