Inga Gedžūne, aicina atdzīvināt grāmatu vākus • IR.lv

Inga Gedžūne, aicina atdzīvināt grāmatu vākus

Ideja par izaicinājumu Atdzīvini grāmatu — interpretē vāku! radās Latgales Centrālās bibliotēkas bibliotekārei Tatjanai Tukānei (no kreisās), bet pirmās vāku interpretācijas radīja viņas kolēģe Inga Gedžūne. Foto no Ingas Gedžūnes arhīva
Gunita Nagle

Pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos parādījās izaicinājums ar mirkļbirku #AtdzīviniGrāmatu vai #InterpretēVāku, un desmitiem bibliotekāru, izdevniecību darbinieku un arī grāmatmīļu savos kontos sāka publicēt fotogrāfijas, kurās atdarināts kādas grāmatas vāks. Atklājies, ka tas ir tikpat interesanti kā «atdzīvināt» gleznas — nozīme ir ne tikai pieejamajiem materiāliem, bet arī radošai pieejai un nelielai humora devai. Piemēram, Undīnes Radzevičūtes Asinis zilas, debesis pelēkas ar bruņinieka ķiveri uz vāka «atdzīvināta» ar spaini, un, jā, ir līdzīgi! Šo grāmatas vāku izdomāja Inga Gedžūne no Latgales Centrālās bibliotēkas Daugavpilī. 

Kā pandēmijas laikā, kad vairums bibliotēku izsniedz e-grāmatas vai nosūta pa elektronisko pastu ieskenētus grāmatu fragmentus, atzīmēt Bibliotēku nedēļu? Nekā — nodomātu distancēšanās noteikumu sarūgtināts īgņa. Taču bibliotekāri ir radoši cilvēki, un Latgales Centrālajā bibliotēkā radās sociālajos tīklos populārajai gleznu «atdzīvināšanas» modei līdzīga ideja — bibliotekāre Tatjana Tukāne kolēģei Ingai ieteica tāpat paspēlēties ar grāmatu vākiem. Šo domu viņa bija noskatījusi Krievijas sociālajos tīklos vēl gada sākumā. Inga un citi bibliotekāri izmēģināja, un šķita, ka lasītājiem tā var kļūt par aizraujošu spēli. 

Inga radījusi interpretācijas vairāk nekā desmit grāmatu vākiem, no kuriem interesantākais šķita Virdžīnijas Depāntas romānam Apokalipses mazulīte. «Izaicinošs,» saka Inga. Šo un kolēģu veidotos attēlus viņa publicēja Latgales Centrālās bibliotēkas sociālo tīklu kontos, aicinot bibliotēkas pievienoties akcijai, un spēle kļuva aizraujoša ne tikai bibliotekāriem, bet visiem grāmatmīļiem. Nedēļas laikā cilvēki ir «atdzīvinājuši» vākus kriminālromāniem un psiholoģiskiem trilleriem, Laimas Kotas romānam Istaba, Ineses Dreimanes Vēstulei ar pielikumu, Aivara Kļavja stāstu krājumam Bēres ar priekšapmaksu un Māras Zālītes Pieciem pirkstiem. Par izaicinājumu priecīgi arī autori un tulkotāji, jo, ko tur liegties, šī akcija pievērš uzmanību viņu darbam. Tā Inga Grencberga interpretēja pašas sarakstītā romāna Sestā sieva vāku. 

Inga Gedžūne neskaita, cik grāmatu vāku tādā veidā atdzīvojušies, bet ir priecīga, ka izaicinājums turpinās arī pēc Bibliotēkas nedēļas. Mājokļos ieslēgtie cilvēki ir atraduši vēl vienu dzirkstelīti, ar kuru izgaiņāt pašreizējās dzīves vienmuļību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu