Trešdien paredzēts neuzticības balsojums par Igaunijas valdību • IR.lv

Trešdien paredzēts neuzticības balsojums par Igaunijas valdību

26
Tāvi Reivass. Foto: news.err.ee

Ministru prezidents Tāvi Reivass pats no amata atkāpties negrasās

Šodien pēc tikšanās ar Reformu partijas vadību Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass paziņoja, ka neplāno atkāpties no amata un gaidīs rezultātu trešdien paredzētajam neuzticības balsojumam, vēsta Igaunijas sabiedriskā medija portāls news.err.ee.

Reivass žurnālistiem pēc sanāksmes sacīja, ka neļaus Igaunijai izdarīt kreiso pagriezienu bez cīņas. Viņš nevēlas atkāpties no amata bez balsošanas, piebilstot, ka viņš grib “ieskatīties acīs Rīgikogu deputātiem brīdī, kad viņi balsos par pagriezienu pa kreisi”.

Tas, ka koalīcija izjukusi, ir skaidrs, sacīja premjerministrs. Viņš atbalsta neuzticības balsojumu, cik drīz vien iespējams, bet pirms tā nāks klajā ar politisku paziņojumu. Opozīcija vakar iesniedza priekšlikumu izteikt parlamenta neuzticību Reivasa valdībai ar 41 deputāta parakstu. Par to parlamentam ir tiesības balsot, un, lai piespiestu valdību atkāpties, vajadzīga 51 balss.

Reformu partijas koalīcijas partneri valdībā – sociāldemokrāti (SDE), partija ”Par Tēvzemi” un ”Res Publica” apvienība (IRL), pirmdien, 7.novembrī, paziņoja, ka viņi atstāj valdību. Viņi lūdza premjerministru atkāpties no amata, un teica, ka ir atvērti sarunām par jaunu koalīciju ar Centra partiju.

Kā vēsta aģentūras LETA-BNS, piecu Igaunijas parlamenta frakciju – tostarp divu valdošās koalīcijas partiju – priekšsēdētāji pēc sanāksmes otrdien aicinājuši Reivasu, kurš ir valdošās Reformu partijas priekšsēdētājs, līdz trešdienas pulksten 14 atkāpties no valdības vadītāja amata, pretējā gadījumā visu piecu frakciju deputāti balsojumā parlamentā atbalstīs neuzticības izteikšanu premjeram.

Reformu partijas koalīcijas partneru – “Tēvzemes” un “Res Publica” savienības (IRL) un Sociāldemokrātiskās partijas (SDE), kā arī opozīcijā esošo Centra partijas, Brīvās partijas un Konservatīvās tautas partijas (EKRE) frakciju priekšsēdētāji pēc paziņoja, ka premjerministra centieni noturēties amatā apdraud Igaunijas attīstību, paziņojumā norādīja Igaunijas lielākais opozīcijas spēks Centra partija.

“Tāvi Reivasa lēmums neatkāpties un gaidīt neuzticības pieteikumu parāda Reformu partijas augstprātību un nespēju pieņemt lēmumus, kas būtu Igaunijas interesēs,” lasāms partiju frakciju kopīgajā paziņojumā. “Mēs aicinām premjerministru atkāpties līdz rītdienas pulksten 14. Pretējā gadījumā visas piecas partijas izteiks viņam neuzticību, kas ir līdz šim nepieredzēta situācija. Igaunija ir demokrātiska valsts, un ir pienācis laiks premjerministram atzīt, ka šī koalīcija ir izjukusi,” tajā piebilsts.

Piecu parlamenta frakciju līderi uzsvēra, ka Reformu partijas, IRL un SDE valdības koalīcija vairs nepastāv. “Premjerministrs, kurš par katru cenu turas pie savām pozīcijām, kaitē valstij. Ja mēs vēlamies pārraut pašreizējo strupceļu, Igaunijai ir vajadzīga jauna valdība, un pirmais solis ir valdības vadītāja gāšana,” teikts paziņojumā.

Pēc tam, kad Centra partijas kongresā aizvadītajā nedēļas nogalē politiskā spēka ilggadējais līderis Edgars Savisārs tika nomainīts ar Jiri Ratasu, Igaunijā izraisījusies valdības krīze. Valdošajā koalīcijā ietilpstošās Sociāldemokrātiskā partija un “Tēvzemes” un “Res Publica” savienība pārmet Reformu partijai, kā tā cenšas izveidot jaunu valdošo koalīciju ar Centra partiju, taču Reivass to noliedzis. Savukārt SDE priekšsēdētājs Jevgeņijs Osinovskis paziņojis, ka viņa vadītā partija ir gatava sākt sarunas par jaunas valdības veidošanu. Ja jaunā valdība tiks veidota kopā ar Centra partiju, par premjeru varētu kļūt Ratass.

Komentāri (26)

Austras koks 08.11.2016. 12.32

Ceru, ka estiņiem būs prāts un Igaunijā saskaņas brāļi kremlisti savisārieši netiks valdībā.

+10
0
Atbildēt

0

fretka 08.11.2016. 14.14

Oppā… Un ne vārda par kašķa iemeslu – Reformu partijas pārstāvjiem uzņēmumu padomēs.

BTW kur Džera komentārs par progresīvo Igauniju?

No otras puses – interesanti, ka centrālais Latvijas curiku orgāns palaidis garām, izrādās, svarīgo ziņu par neseno Savisāra nomainīšanu Centra partijas priekšgalā.

Par to plašu rakstu publicēja pat Polijas interneta žurnāls Przegłąd Bałtycki (Baltijas apskats)

http://przegladbaltycki.pl/3592,juri-ratas-nowym-liderem-estonskiej-partii-centrum.html

Lai gan latvju curikus var saprast – Nikaragvas prezidenta vēlēšanas noteikti bija svarīgākas :)

http://www.irlv.lv/2016/11/7/aptaujas-nikaragvas-prezidenta-velesanas-uzvarejis-ortega

+7
-3
Atbildēt

6

    Austras koks > fretka 08.11.2016. 17.44

    Kas tur ir ar tām padomēm? Un kāpēc momainīja Savisāru?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 08.11.2016. 18.30

    Poļi raksta, ka ministri, kas Igaunijas valdībā pārstāv socdemus un IRL, bija sākuši sviest ārā no valsts kapitāla uzņēmumu uzraudzības padomēm tur deleģētos deputātus, jo tā nolemts koalīcijā, bet Reformu partija vilcinājusies izpildīt šo lēmumu (viņu cilvēku padomēs visvairāk). Faktiski koalīciju izjaukuši socdemi, IRL par to nav priecīga, jo nevar iedomāties sadarbību ar Centra partiju.

    Sestdien Paidē bija Centra partijas kongress, Savisāra vietā ievēlēja Jiri Ratasu, kamēr Savisārs virzīja krievieti Janu Toomu. Savisārs ir sakompromitējies, sadarbojoties ar Vienoto Krieviju, turklāt atstādināts no Tallinas mēra amata. Centra partija cer, ka pēc vadības nomaiņas tiks ārā no politiskās izolācijas valsts līmenī, tāpēc ierosinājusi neuzticības balsojumu.

    Tikmēr socdemi uzskata, ka pārmaiņas Centra partijā nāks par labu viņiem, jo pārāk “igauniskie” centristi tagad vairs nedabūs tik lielu atbalstu no krieviem, kuri varbūt pārmetīsies pie socdemiem.

    Te vietu sadalījums Igaunijas parlamentā:

    Parlamentā 101 deputāts

    Reformu partija – 30

    Centra partija – 27

    Sociāldemokrāti – 15

    IRL – 14

    Igaunijas Brīvā partija – 8

    Igaunijas Konservatīvā tautas partija (ar to laikam sadarbojas mūsu NA) – 7

    Brīdinu, ka speciāli nesekoju līdzi Igaunijas politikai, šeit tikai īsi izklāstu lasīto.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > fretka 08.11.2016. 19.43

    fretka raksta: “Lai gan latvju curikus var saprast – Nikaragvas prezidenta vēlēšanas noteikti bija svarīgākas :)”

    :)))

    Vau, šis teikums izsaka visu “irlv.lv” būtību :)))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > fretka 08.11.2016. 18.42

    Paldies par skaidrojumu. Tā centristu igaunizācija var būt tāds viltus gājiens. Nezinu kādi tie socdemi Igaunijā, vai ar nav prokrieviski. Starptautiski izskatās, ka vairāk sadarbojas ar sociāliatiem, ne sociāldemokrātiem. Vadītājs viņiem kaut kāds Osinovskis. Vai nav radinieks Magoņa lietā iesaistītajam igauņu oligarham Osinovskim?

    Respektīvi krievu vēlme varētu būt nākotnē saorganizēt Igaunijā krievu valdību no socdemiem un centristiem

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 08.11.2016. 18.55

    .

    kaut kāds Osinovskis. Vai nav radinieks Magoņa lietā iesaistītajam igauņu oligarham Osinovskim?

    ——

    Oligarhs Oļegs Osinovskis ir viņa tēvs. Interesanta lasāmviela:

    http://rus.delfi.ee/daily/estonia/roman-ob-osinovskom-on-pytalsya-vstupit-v-irl-plyus-esche-nekotorye-fakty-kotoryh-vy-ne-znali?id=70052489

    http://rus.delfi.ee/temy/oleg-osinovskij

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > fretka 08.11.2016. 19.10

    :) Ai, ai, ai! Izskatās ka igauņiem ar oligarhiem un to ietekmi uz valsti iet tāpat kā mums. Bet IR par to neraksta. IR arī nerakstīja par Ilvesa lauku saimniecību, kas izremontēta un būvēta par Eiropas naudu, bet nekad nav izmantota lauku tūrismam kā paredzēts finansējuma piesaistē – nu akurāt 1:1 ar mūsu Bērziņu :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu