Meja kļūst par Lielbritānijas premjerministri • IR.lv

Meja kļūst par Lielbritānijas premjerministri

34
Terēza Meja pieņemšanā pie karalienes Elizabetes II. Foto: EPA/LETA

Bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons kļūst par jauno Lielbritānijas ārlietu ministru

Līdzšinējā iekšlietu ministre Terēza Meja trešdien pieņēmusi karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuvusi par jauno Lielbritānijas premjerministri, ziņo LETA/AFP.

Īsu brīdi pirms tam Elizabete II Bakingemas pilī pieņēma līdzšinējā valdības vadītāja Deivida Kamerona atkāpšanos.

Pēc audiences pie karalienes Meja, kas kļuvusi par otro sievieti Apvienotās Karalistes valdības vadītāja amatā, pie premjerministra rezidences sarīkoja savu pirmo preses konferenci, kuras laikā paziņoja, ka viņas vadītā valdība cīnīsies pret “netaisnību” un “cels labāku Lielbritāniju”.

“Pēc referenduma [par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES)] mūs gaida lielu nacionālu pārmaiņu laiks, un esmu pārliecināta, ka, būdami Lielbritānija, mēs pieņemsim šo izaicinājumu,” uzsvēra jaunā premjerministre. “Aizejot no Eiropas Savienības, mēs sev veidosim jaunu, pozitīvu lomu pasaulē un padarīsim Lielbritāniju par valsti, kas darbojas ne vien dažu izredzēto, bet gan visu mūsu labā.”

Viņa uzsvēra, ka prioritāte ir saglabāt Apvienotās Karalistes vienotību.

Viens no pirmajiem, kas jau apsveicis Meju, stājoties premjerministres amatā, bija Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kurš paudis cerību, ka jau tuvākajā laikā varēs tikties ar jauno Lielbritānijas valdības vadītāju.

Lai gan Meja pirms referenduma iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā, viņa uzsvērusi, ka cienīs balsojumā pausto tautas gribu, virākkārt norādot, ka “Brexit” ir “Brexit”. Tomēr vienlaikus viņa ļāvusi noprast, ka nesteigsies ar Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, oficiāli uzsākot Lielbritānijas izstāšanās procedūru no ES.

Meja nosauc valdības sastāvu

Bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, kurš pirms „Brexit” referenduma aktīvi atbalstīja Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), trešdien kļuvis par jauno Apvienotās Karalistes ārlietu ministru.

Iepriekš Džonsons tika uzskatīts par ticamāko līdzšinējā premjera Deivida Kamerona pēcteci, bet 30.jūnijā viņš negaidīti paziņoja, ka nekandidēs uz Konservatīvās partijas līdera un attiecīgi arī premjerministra amatu.

Ārlietu ministra amata uzticēšana Džonsonam ir negaidīts pavērsiens.

Filips Hamonds, kas līdzšinējā premjerministra Deivida Kamerona vadītajā valdībā ieņēma ārlietu ministra amatu, kļuvis par finanšu ministru, nomainot šajā krēslā Džordžu Osbornu.

Hamonds, kurš iestājas par stingru finanšu disciplīnu, iepriekš bijis ļoti kritiski noskaņots pret Eiropas Savienību (ES), taču pirms referenduma par Lielbritānijas turpmāko dalību blokā, aicināja balsot par palikšanu.

Savukārt Deivids Deiviss, kurš arī aktīvi aģitēja par “Brexit”, ieņems jaunizveidoto valsts sekretāra amatu izstāšanās jautājumos.

Otrs jaunizveidotais amats Mejas kabinetā ir starptautiskās tirdzniecības ministrs, un šo krēslu ieņems Līems Fokss, kas pārstāv toriju labējo, eiroskeptisko spārnu un līdz 2011.gadam ieņēma aizsardzības ministra amatu Kamerona pirmajā kabinetā.

Tikmēr aizsardzības ministra amatu Mejas kabinetā saglabā Maikls Falons, kurš pirms referenduma mudināja britus balsot par palikšanu ES.

 

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu