Sākts kriminālprocess saistībā ar projekta "Skolas.lv" pārtraukšanu • IR.lv

Sākts kriminālprocess saistībā ar projekta “Skolas.lv” pārtraukšanu

16
Foto: Evija Trifanova, LETA

Kriminālprocess izmeklēšanai nosūtīts Valsts policijai

Lai izvērtētu amatpersonu atbildību, Ģenerālprokuratūra ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar projekta “Skolas.lv” pārtraukšanu, vēsta LETA.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūrā, ir izskatīts no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) saņemtais iesniegums un pārbaudē konstatēts, ka 2014.gada 10.novembrī ministrija pieņēmusi lēmumu par projekta rezultātu turpmākas uzturēšanas atzīšanu par nelietderīgu.

Konstatējot normatīvajos aktos paredzētos priekšnoteikumus, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra atzina, ka projekta mērķis nav sasniegts, un nolēma piemērot finanšu korekciju 100% apmērā no projekta attiecināmajām izmaksām, atzīstot par neatbilstošiem veiktajiem izdevumiem izmaksas 3 519 634 eiro apmērā.

Pieņemot lēmumu par projekta realizācijas pārtraukšanu, par izšķērdētiem atzīstami 2 975 678 eiro, kas liecina, ka ministrijas amatpersonu bezdarbība radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Ņemot vērā minēto, Ģenerālprokuratūra nolēmusi sākt kriminālprocesu. Kriminālprocess izmeklēšanai nosūtīts Valsts policijai.

Jau ziņots, ka IZM ir noslēgusies dienesta pārbaude par portāla “Skolas.lv” projektu, secinot, ka projekts nav izdevies, jo ministrijā trūcis administratīvās kapacitātes, ka arī slikti strādājis projekta vadītājs. IZM pārmetumus projekta vadītājam nosūtīja Ģenerālprokuratūrai, lai tā izvērtē, vai projekta gaitā ir veiktas kādas kriminālas darbības.

Sākotnēji “Skolas.lv” mērķis bija radīt vienotu publisku interaktīvu vidi, kurā iespējams iegūt visu ar izglītības procesu saistīto informāciju un nodrošināt dažādu e-pakalpojumu saņemšanu un sniegšanu. Vēlamais rezultāts nav sasniegts, secināts pārbaudē. Bez tam tiek norādīts, ka pašlaik informāciju un komunikācijas tehnoloģiju tirgū darbojas vairāki spēcīgi privāti pakalpojumu sniedzēji, kas vairākas “Skolas.lv” plānotās funkcijas jau sekmīgi nodrošina.

IZM secinājusi, ka projekta izmaksas ir 3 553 535 eiro. “Skolas.lv” plānotie rezultāti nav sasniegti un valstij ir nodarīti būtiski zaudējumi. Tā kā projekta īstenošanā dažādās atbildības pakāpēs ir bijis iesaistīts ļoti liels cilvēku skaits, dienesta pārbaudes detalizēts ziņojums tiks nosūtīts tiesībsargājošām iestādēm profesionālai izvērtēšanai un vainīgo saukšanai pie atbildības atbilstoši nodarījumiem.

 

 

Komentāri (16)

klusais 15.05.2015. 16.02

Interesanti cik tālu ies izmeklēšanas process dziļumā , jo ir zināms ,ka savulaik kā Broks, tā Ķīlis , tā arī Dombrovskis ir brīdināti , ka skolas.lv ir projekts , kur vienkārši tiek šķērdēta nauda . Par Broku ir skaidrs kapēc neko nedarīja , lai to apturētu , bet kapēc reformātors Ķīlis noziepēja asti gan nav skaidrs … par Slaviku ar nav ko brīnīties , jo viņš pēc būtības visur bija tukša vieta …

Kurš atbildēs ?

+8
-1
Atbildēt

3

    edge_indran > klusais 15.05.2015. 16.18

    ——-

    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas) uzdevumā asoc.prof. Roberta Ķīļa vadītā ekspertu grupa izstrādāja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam (Latvija 2030). http://www.pkc.gov.lv/nap2020/latvija2030

    ===============================================================================

    Viens otrs skaidrā nebūs līdz pat 2030.gadam, kad atkal uzdos tiek ierasto jautājumu par neizpildītā “atbildību”. Paldies diev’, ka dzīvojam liberālā valstī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 15.05.2015. 16.53

    j_zālītis – un kapēc tad Ķīlis neapturēja projektu ? Viņam tak nolika priekšā shēmu kas un kā tur notiek , bet viņš kaut ko sāka murgot par soda sankcijām un zaudētu naudu , kuru lielākā mērā zaudē tagad.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    j_zalitis > klusais 15.05.2015. 16.38

    Tieši Ķīļa laikā to sāka risināt atlaižot tolaik IZM valsts sekretāru un vēl pāris amatpersonas.

    Toreiz izskanēja ziņas par kopīgi izšķērdētiem 9 miljoniem, no kuriem daļa bija skolas.lv

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 16.05.2015. 01.29

Ir ok. Mani gan vairāk tracina kriminālprocess pret Poikānu, kur procesam būtu jābūt pret VID (par datu publiskošanu) un līkrocīšu programmistu kantori, kura dēļ dati tika publiskoti.

==

PS. Man arī liekas, ka tam būtu jābūt civilprocesam.

+5
-2
Atbildēt

0

Absints 15.05.2015. 16.24

Es nebrīnos. IZM ierēdņi neko normāli izdarīt nespēj. Arī jaunā Seiles algu reforma ir galīgi šķērsām. Nu nevar pielikumus balstīt uz čaklāk strādājošo sodīšanu, un pieredzējušāko skolotāju atlaišanu.

+3
-1
Atbildēt

2

    edge_indran > 15.05.2015. 17.08

    ——–

    Var sagraut funkcionējošu sistēma – un saņemt neo-liberāļu uzslavu:

    “Savulaik, 1992.gadā, kad izglītības ministrs bija Andris Piebalgs, mēs bijām tikko atguvuši neatkarību un mainījām faktiski visu – grāmatu saturu, mācību priekšmetus. Tieši šajā mirklī arī sākās juceklis, kas valda līdz pat šai dienai. Mums tolaik [1992] bija sakārtota mācību sistēma un vajadzēja mainīt tikai saturu,….” http://www.diena.lv/arhivs/kurp-dodas-dziedataju-tautas-muzikas-izglitiba-13105111

    https://www.youtube.com/watch?v=4mkcxw3aAAg

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ierados > 17.05.2015. 08.02

    “Mums tolaik [1992] bija sakārtota mācību sistēma un …”

    Tolaik bija ļoti sakārtota skolotāju piespiešana slepus novērot, noklausīties skolniekus un stučīt par viņiem un viņu vecākiem čekā. Par savu izbijušo godību vari raudāt līdz kapam, vecais pridurok!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu