LB: ekonomika ir pietiekami stabila, lai neciestu Krievijas sankciju dēļ • IR.lv

LB: ekonomika ir pietiekami stabila, lai neciestu Krievijas sankciju dēļ

24
Mārtiņš Bitāns. Foto: Kaspars Krafts, F64

Bažas radot iespējamais valsts budžeta izdevumu palielinājums Saeimas vēlēšanu gadā

Latvijas ekonomika ir pietiekami elastīga, ilgtspējīga un diversificēta, lai spētu pārkārtot eksporta virzienus, ja to nāktos darīt Krievijas sankciju dēļ. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 pauda Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Mārtiņš Bitāns.

Galvenie kanāli, ar ko Krievija varētu ietekmēt Latviju, ir tirdzniecība un tranzīts, vērtē eksperts. Latvijas uzņēmumi uz kaimiņvalsti lielākoties eksportē pārtiku, alkoholu, medikamentus un dažādus mehānismus. No preču plūsmas samazinājuma varētu ciest uzņēmēji ostās, dzelzceļā, citi kravu pārvadātāji.

”Lielam satraukumam pamata nav, jo īstermiņā redzam, ka Latvijas ekonomika ir pietiekami ilgtspējīga un diversificēta – tā nav atkarīga no vienas valsts vai preces eksporta,” secina Bitāns, ”līdz šim mūsu uzņēmēji ir spējuši ātri pārorientēt biznesu uz citām valstīm.”

Latvijas Banka tomēr samazinājusi šī gada tautsaimniecības izaugsmes prognozi līdz 3,3% no iekšzemes kopprodukta, jo trešais pasliktinājuma iemesls ir neskaidrības pieaugums, sacīja Bitāns. Tas var izraisīt ārvalstu investīciju mazināšanos, kā arī kavēt mūsu pašu uzņēmējus, kas domā par darbības paplašināšanos, jo nav īsti skaidrs, kā notikumi varētu attīstīties, norāda ekonomists.

Ilgtermiņā Krievijas sankciju ietekme uz Latvijas ekonomiku būs nelabvēlīga, paredz LB eksperts, piebilstot, ka veselīgākā nozare ir eksportā joprojām nozīmīgākā koksne un tās produkti. Tai galvenie tirdzniecības partneri ir Rietumos – Skandināvija, Polija, Vācija. ”Krievija ir trešais lielākais partneris, un īstermiņā izaugsme LV ekonomikā varētu saglabāties pietiekami stabila,” vērtē Bitāns.

Bažas tomēr radot ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām iespējamā budžeta tēriņu palielināšana vai nodokļu maiņa. ”Tuvākajos gados riski nemazināsies, svarīgi šogad un nākamgad nepalielināt budžeta izdevumus, veidot to sabalansētu, nepalielināt budžeta deficītu. Mēs redzējām, kas notiek, kad ekonomika ir viegli ievainojama, ārējā ietekme var to ļoti ievainot,” brīdina eksperts, piebilstot – vai budžetā iespējams pārpalikums, būtu jāprasa finanšu ministram.

Inflācija sāk nedaudz pieaugt un gada laikā varētu paaugstināties, bet tādā līmenī, kas ļauj Latvijas ekonomikai attīstīties, prognozē Bitāns: ”Domāju, ka pieaugums būs līdzsvarots un ilgu laiku vēl neredzēsim divciparu inflācijas kāpumu Latvijā.”

Komentāri (24)

dro 31.07.2014. 15.33

«РОССИЙСКАЯ ЭКОНОМИКА ПРОСТА КАК ТАБУРЕТКА: ПРОДАЛИ НЕФТЬ, ЧТО-ТО УКРАЛИ». ИНТЕРВЬЮ МИХАИЛА ХОДОРКОВСКОГО ДОЖДЮ

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu