Par Eiropas Komisijas prezidentu pārliecinoši ievēl Junkeru • IR.lv

Par Eiropas Komisijas prezidentu pārliecinoši ievēl Junkeru

36
Jaunais EK prezidents Žans Klods Junkers. Foto: AFP-LETA

Parlamentu vēl gaida komisāru kandidātu noklausīšanās un portfeļu dalīšana

Par Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien ievēlēja bijušo Luksemburgas premjerministru un Eiropas Tautas partijas (ETP) izvirzīto kandidātu Žanu Klodu Junkeru, vēsta aģentūra LETA. Par Junkera kandidatūru balsoja 422, pret – 250 likumdevēji.

EK sāks darbu novembrī, bet tuvākajā laikā Eiropas Parlamentam jānoklausās visi izvirzītie EK komisāru kandidāti, lai varētu sadalīt portfeļus, vēsta Latvijas Radio 1. Rīt ES līderi atkal pulcēsies Briselē, lai spriestu par citiem augstiem amatiem, piemēram, par ES augstā ārlietu pārstāvja amatu un ES padomes prezidentūru. Viens no pretendentiem ir Latvijas deputāts Valdis Dombrovskis, kurš šodien pauda, ka labprātāk ieņemtu ar finansēm vai ekonomiku saistītu amatu.

Lai iegūtu EK priekšsēdētāja amatu, Junkeram bija jāsaņem vismaz 376 balsis. Junkers šodien, cenšoties sev par labu pārliecināt EP deputātus, sacīja, ka Eiropai vajadzētu sevi mazāk noslogot ar ideoloģiskām debatēm, bet vairāk koncentrēties uz izaugsmes atjaunošanu, izpelnīdamies gan aplausus, gan svilpienus, vēsta LETA-DPA.

“Eiropā mēs uzvaram kopā un kopā mēs zaudējam,” 48 minūtes garajā runā Strasbūrā sacīja Junkers, izklāstot savus mērķus plašā jautājuma spektrā, sākdams ar nepieciešamību pēc lielākām investīcijām un mazākas birokrātijas un beidzot ar cīņu pret badu pasaulē.

Junkers izpelnījās vislielākos aplausus, kad aicināja uz Eiropas solidaritāti migrācijas jomā, deklarējot, ka tā ir visa kontinenta, nevis tikai dienvidu valstu problēma. Tomēr Junkers arī izpelnījās svilpienus un protesta saucienus no britu eiroskeptiķiem, kad viņš deklarēja, ka eiro “aizsargā Eiropu, tās ekonomiku, tās pilsoņus”. Pēc šī apgalvojuma kāds deputāts skaļi izsaucās “blēņas”.

Pirms EP vēlēšanām maijā ETP izvirzīja Junkeru par savu kandidātu EK priekšsēdētāja amatam. Tā kā ETP EP vēlēšanās ieguva vislielāko vietu skaitu, ES valstu un valdību vadītāji atbalstīja Junkera kandidatūru šim amatam. Kā vēsta diplomāti, par Junkera kandidatūru nobalsoja 26 valstu līderi, bet divas valstis – Lielbritānija un Ungārija – balsoja pret.

“Es ES līderiem sacīju, ka viņi piedzīvos brīdi, kad viņi nožēlos komisijas prezidenta izraudzīšanās jauno procesu. Es vienmēr aizstāvēšu Lielbritānijas intereses,” pēc balsojuma par Junkeru tviterī paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons. Lielbritānijas premjers uzskata Junkeru par vecmodīgu personu un “federālistu”. Pēc Kamerona domām, Junkers nespēs īstenot reformas, kas varētu pārliecināt Lielbritānijas vēlētājus palikt ES gadījumā, ja 2017.gadā Lielbritānijā notiks referendums par izstāšanos no valstu savienības.

59 gadus vecais Junkers ir ES politikas veterāns, un, vadīdams Luksemburgas valdību 18 gadus, kļuvis par visilgāk amatā bijušo dalībvalstu premjeru. Līdztekus viņš bijis pirmais eirozonas finanšu ministru sanāksmes jeb tā dēvētās Eirogrupas priekšsēdētājs.

 

Komentāri (36)

marchaeva 15.07.2014. 21.00

Forši. Cerams, ka mums būs vilciens uz Berlīni.

+5
-3
Atbildēt

0

Ansis 16.07.2014. 14.05

Junkers viens pats … nu nav nekas baigi slikts vai labs.

Bet vienošanās paredz Itālijas ārlietu ministru par “Eiropas īpaši augsto baronesi ārlietās”.

Tas gan mums Austrumeiropā nozīmē … saprast Krievijas intereses.

:(

+1
0
Atbildēt

0

garausiitis 15.07.2014. 21.25

Latvijai tas ir labi …

+7
-7
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu